Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Economist: Ο «τσάρος» της Ρωσίας Vladimir Putin ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι Δυτικοί ηγέτες το αποδέχονται άπραγοι

Economist: Ο «τσάρος» της Ρωσίας Vladimir Putin ευθύνεται για τον πόλεμο στην Ουκρανία και οι Δυτικοί ηγέτες το αποδέχονται άπραγοι
«Η Δύση πρέπει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας τώρα», αναφέρει ο Economist
Η μοιραία πτήση MH17 είναι η απόδειξη ότι τα ψέματα και οι δολοπλοκίες του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin (Βλαντιμίρ Πούτιν), ευθύνoνται για τον πόλεμο στην Ανατολική Ουκρανία και ότι γενικότερα η πολιτική του δράση έχει καταστροφικές συνέπειες για τον λαό της Ρωσίας, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναφέρει σε άρθρο του το περιοδικό Economist.
Με βαρείς χαρακτηρισμούς, κατηγορεί τον Ρώσο πρόεδρο ότι ευθύνεται για τη μετατροπή της Ρωσίας σε μια χώρα, όπου κυριαρχεί ο κρατικός παρεμβατισμός και ο έλεγχος της ελευθερίας του λόγου.
Θα μπορούσε η Ρωσία να είναι ένα «κανονικό δυτικό δημοκρατικό κράτος», αλλά ο Putin έχει στρέψει τη χώρα σε άλλα μονοπάτια, γεγονός που αποδεικνύεται και από την πρόσφατη τραγωδία της πτήσης MH17, με τα 298 αθώα θύματα, υποστηρίζει το άρθρο, ενώ δεν διστάζει να τονίσει ότι η αλήθεια έχει γίνει μονοπώλιο της κυβέρνησης.
Αν και ο Ρώσος πρόεδρος εμφανίζεται ως πατριώτης, εντούτοις αποτελεί την μέγιστη απειλή για τη χώρα του, αλλά και την παγκόσμια ισορροπία, καθώς η αντι-δυτική, ή και αντιαμερικανική, προπαγανδιστική τακτική του έχει δηλητηριάσει τη  ρωσική και διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να αναγνωρίσει τον κίνδυνο στο πρόσωπό του, συνεχίζει το άρθρο.
Συμβουλεύει, δε,  ότι πρέπει να σταματήσει η καταστροφική δράση του αμφιλεγόμενου ηγέτη της Ρωσίας, ειδάλλως, προειδοποιεί, θα ακολουθήσουν χειρότερα.
Ο Putin είναι ο ηθικός αυτουργός και κύριος εκτελεστής της αεροπορικής τραγωδίας MH17, καθώς τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ρωσόφιλοι αυτονομιστές εκτόξευσαν τη ρουκέτα, που χτύπησε το αεροπλάνο της Malaysia Airlines.
Το άρθρο, ωστόσο, αποφεύγει να αναφερθεί για την κατάσταση που υφίσταται στην Ουκρανία, την οποία επέτρεψαν και έθρεψαν με την στάση τους οι Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι ηγέτες και η οποία οδήγησε τη χώρα σε εμφύλια διαμάχη και τους κατοίκους της Κριμαίας να μάχονται για την απόσχιση.
Για το Economist μοναδική υπαίτια είναι η Ρωσία και ο πρόεδρός της, που εξόπλισαν τους αντάρτες με πολεμικό εξοπλισμό και ενθάρρυναν τις συγκρούσεις και τον πόλεμο.
Προβαίνει, μάλιστα, στην κατηγορία ότι η ομάδα των αυτονομιστών της Ανατολικής Ουκρανίας δεν αποτελείται από Ουκρανούς πολίτες, αλλά από νυν και πρώην μέλη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο ίδιος ο πρόεδρος, που υπήρξε μέλος της KGB, χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους πρώην συναδέλφους του με όπλα, υποστηρίζει το άρθρο, «μπορεί αυτοί να πυροβολούν, αλλά ο Putin έβαλε το όπλο στο χέρι τους», υπογραμμίζει το περιοδικό, θεωρώντας τον Ρώσο πρόεδρο υποκινητή του πολέμου.
Το μέγεθος της τραγωδίας της πτήσης ΜΗ17, θα έπρεπε να σταματήσει τον Vladimir Putin και τις προθέσεις του για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Αντ΄ αυτού τα ρωσικά μέσα, υποκινούμενα και από τους Ρώσους αξιωματούχους προέβησαν σε μια σειρά από διαστρεβλώσεις και ψέματα, με στόχο να αντιστρέψουν την κοινή γνώμη της Ρωσίας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας, και να θέσουν τη Ρωσία στο ρόλο του θύματος, αντί αυτού του θύτη.
«Οι άχαρες προσπάθειες των Σοβιετικών, είναι σαφώς γελοίες, ωστόσο, καταφέρνουν να επιτευχθεί ο σκοπός τους, που δεν είναι να πείσουν αλλά να εμφυσήσουν την αμφιβολία και να κάνουν την αλήθεια ζήτημα άποψης.
Σε έναν κόσμο όπου κυριαρχεί το ψέμα, δεν θα μπορούσε να ψεύδεται και η Δύση;», αναφέρει συγκεκριμένα το Economist, παραβλέποντας το γεγονός ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε και να ισχύει.
Για το περιοδικό, ο Putin έχει τόσο «μπλεχτεί στα ψέματά του», που και να ήθελε να απελευθερωθεί λέγοντας την αλήθεια, αυτό θα ήταν αδύνατο.
Όταν προπαγανδιστικά υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι φασιστική, είδε την αποδοχή του στο λαό της Ρωσίας να ενισχύεται κατά 30%, αγγίζοντας συνολικά το 80%, μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από ότι πολλοί παγκόσμιοι ηγέτες απολαμβάνουν στις χώρες τους.
Ο «τσάρος» δεν θα μπορούσε φυσικά να πει την αλήθεια, λέει το άρθρο, ότι η ουκρανική κυβέρνηση δεν είναι και τόσο κακή τελικά, αλλά ούτε και ότι η Δύση δεν επιθυμεί την καταστροφή της Ρωσίας, καθώς αυτό θα είχε άμεση επίπτωση στην προσωπική του “αξία”.
Το άρθρο κάνει ευθεία ταύτιση της κατάστασης που επικρατεί σήμερα στην Ρωσία, με την κατάσταση που επικρατούσε επί σταλινισμού, όταν η Pravda κατείχε το απόλυτο της αλήθειας και προβλέπει ότι η ιστορία θα επαναληφθεί.
«Η αλήθεια του Putin θα αποδειχτεί ψεύτικη, ειδικότερα καθώς θα φανεί πόσα χρήματα έχει καταχραστεί ο ίδιος και οι φίλοι του, και θα επέλθει η ρήξη του», ενώ συμπληρώνει ότι το τραγικό είναι πως «η Δύση δεν είναι έτοιμη να κατηγορήσει τον Ρώσο πρόεδρο για τις πρακτικές του και να τον εγκαλέσει, παρά “κάνει τα στραβά μάτια”».
Ως παράδειγμα αναφέρει πως οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία από τους δυτικούς, λόγω της κατάστασης στην Κριμαία, είναι ελάχιστες και ότι οι απειλές της Δύσης για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Ρωσίας, δεν εισακούστηκαν, παρά είχαν τα αντίθετα αποτελέσματα: ρωσικά στρατεύματα, από τα οποία λείπουν μόνο τα ρωσικά διακριτικά, ελέγχουν την κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρουσιάζονται αδύναμοι να εκτελέσουν την απειλή τους, ασκεί δριμεία κριτική το περιοδικό, με τη Γαλλία να πουλά πολεμικό εξοπλισμό στους Ρώσους, τη Γερμανία και την Ιταλία να κρατάνε ανοιχτές τις διπλωματικές σχέσεις με τη χώρα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υφίσταντο πλήγμα στο εμπορικό τους ισοζύγιο, και την Αγγλία αδύναμη να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από το να απαιτεί κυρώσεις.
Αλλά και οι ΗΠΑ αν και παρουσιάζονται πιο αποφασισμένες και αυστηρές δεν έχουν προβεί σε νέα μέτρα.
«Αρκετά», καταλήγει ο Economist, «η Δύση πρέπει να αποδεχτεί την άβολη αλήθεια ότι ο Putin είναι θεμελιωδώς ανταγωνιστικός» και ότι οι γέφυρες επικοινωνίας που επιχειρούν να ρίξουν οι ηγέτες της Δύσης δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την πολιτική του στάση.
«Η Δύση πρέπει να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας τώρα, να κυνηγήσει τους διεφθαρμένους φίλους του Ρώσου προέδρου και να θέσει τον ίδιο εκτός του διεθνούς διαλόγου», εγκαλεί το περιοδικό τους Δυτικούς ηγέτες.
«Οτιδήποτε άλλο θα ήταν ένδειξη αποδοχής και ειρηνικής στάσης έναντι της Ρωσίας και μια προσβολή στα αθώα θύματα της MH17», τονίζει το άρθρο.

www.baningnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης