Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Τα διλήμματα του Ρώσου προέδρου Putin - Γιατί ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη;

Nomura: Τα διλήμματα του Ρώσου προέδρου Putin - Γιατί ακόμα δεν έχει πει την τελευταία του λέξη;
Ο Ρώσος πρόεδρος περιμένει τη χρυσή ευκαιρία ώστε να κάνει τη πλάστιγγα να γείρει υπέρ του
Σε άκρως δυσμενή θέση βρίσκεται ο Ρώσος Πρόεδρος, V. Putin, μετά τις νέες αυστηρές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας, ως «τιμωρία» για την κατάρριψη του μαλαισιανού αεροσκάφους στην Ανατολική Ουκρανία, από φιλορώσους αυτονομιστές.
Mέσα σε αυτό το αρνητικό κλίμα για τον Putin, μέσω νέας έκθεσής της η Nomura περιγράφει τις περιορισμένες επιλογές του Ρώσου προέδρου.
Ειδικότερα, ο Ρώσος ηγέτης είναι αντιμέτωπος με ένα δίλημμα: Μπορεί να συνεχίσει να στηρίζει τους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία και να εντείνει την οργή της Δύσης, ή να υποχωρήσει χάνοντας την υποστήριξη από τις εγχώριες μάζες.
Η Nomura επισημαίνει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Μόσχας», καθώς η οποιαδήποτε απόφαση της στο ζήτημα της Ουκρανίας θα κρίνει και την έκβαση της επανεξέτασης των κυρώσεων της ΕΕ, που έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί σε τρεις μήνες.
Ωστόσο φαίνεται ότι ο Ρώσος ηγέτης θα επιλέξει μία μέση οδό, ούτε την υποχώρηση αλλά ούτε και την εισβολή, περιμένοντας την χρυσή ευκαιρία ώστε να κάνει τη πλάστιγγα να γείρει υπέρ του.
Άλλωστε υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που πρέπει να λάβει υπόψη του ο Putin και δεν είναι άλλος από το ότι ο χειμώνας πλησιάζει.
Πρέπει λοιπόν να αποφύγει οπωσδήποτε μια νέα κρίση στο φυσικό αέριο, η οποία αυτή τη φορά θα είναι πολύ ισχυρότερη.
Ωστόσο η Nomura θεωρεί δεδομένο ο Putin δεν έχει πει ακόμα την τελευταία του λέξη, καθώς  όσο οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν υπό την κατοχή τους ουκρανικά εδάφη, o Ρωσος πρόεδρος θα συνεχίσει να ασκεί πίεση τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης