Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

The Independent: Μυστικές γερμανορωσικές διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης της Κριμαίας - Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο

The Independent: Μυστικές γερμανορωσικές διαπραγματεύσεις για επίλυση της κρίσης της Κριμαίας - Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο
Οι συνομιλίες έχουν "παγώσει μετά την κατάρριψη της πτήσης MH17, ωστόσο η διαπραγματευτική διαδικασία θα ξεκινήσει πάλι, αναφέρουν ανώνυμες πηγές
Σε μυστικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται  Γερμανία και Ρωσία για την εύρεση ενός ειρηνικού σχεδίου επίλυσης των διεθνών εντάσεων επί της Ουκρανίας, σχέδιο το οποίο παραχωρεί την κυριαρχία επί της Κριμαίας, έναντι εγγυήσεων για το εμπόριο και την ενεργειακή σταθερότητα στην Ευρώπη, υποστηρίζει σε άρθρο η εφημερίδα Independent.
Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η Angela Merkel και ο Vladimir Putin έχουν έρθει κρυφά σε επαφή και εργάζονται από κοινού για το ειρηνευτικό σχέδιο, που εδράζεται σε «δύο βασικές φιλοδοξίες: τη σταθεροποίηση των συνόρων της Ουκρανίας και την παροχή ισχυρής οικονομικής ώθησης στην ευαίσθητη ουκρανική οικονομία, μέσω μιας νέας συμφωνίας για την ενέργεια και τη διασφάλιση, εκ μέρους της Ρωσίας, της παροχής φυσικού αερίου.
Εάν επέλθει η συμφωνία, αναφέρει το άρθρο, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Κριμαίας και την μετέπειτα προσάρτησή της από την Ρωσία, κάτι που χαρακτηρίζει «επίμαχη» εξέλιξη, καθώς κάποια μέλη των Ηνωμένων Εθνών «δύσκολα θα την  καταπιούν».
To σχετικό άρθρο επικαλείται ανώνυμες πηγές, σύμφωνα με τις οποίες, το σχέδιο σταθεροποίησης απαιτεί, σε πρώτο πλάνο, η Ρωσία να σταματήσει να παρέχει «οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στις αυτονομιστικές ομάδες, που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ουκρανία», ενώ και ότι το πλαίσιο μιας τέτοιας συμφωνίας, στην περιοχή θα επιτραπούν κάποιες αποκεντρωμένες εξουσίες.
Από την άλλη πλευρά, από την Ουκρανία θα ζητηθεί να μην κάνει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, αναφέρει το άρθρο, με αντάλλαγμα, τη διασφάλιση, εκ μέρους της Ρωσίας, των νέων εμπορικών συμβάσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, που υπεγράφησαν μόλις λίγες εβδομάδες πριν.



Επιπλέον, στο σχέδιο βρίσκεται πλάνο και για νέα μακροπρόθεσμη συμφωνία της Ουκρανίας με τον «ρωσικό κολοσσό» Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου και τη τιμολόγηση αυτού.
Αυτή την στιγμή, αναφέρει το άρθρο, δεν υπάρχει σχετική συμφωνία και τα αποθέματα φυσικού αερίου της Ουκρανίας εξαντλούνται.
«Είναι πιθανό να εξαντληθούν πριν από το χειμώνα», αναφέρει η Independent, «γεγονός που θα σημάνει την οικονομική και κοινωνική καταστροφή της χώρας».
Οικονομικά, το σχέδιο απαιτεί από την Ρωσία «αποζημίωση» 1 δισ. δολαρίων, καθώς η Ουκρανία έχει χάσει τα «νοίκια» από την αγκυροβόληση των ρωσικών πλοίων στην Κριμαία και το λιμάνι της Σεβαστούπολης, από τον Μάρτιο, όταν και ψηφίστηκε η ανεξαρτησία της περιοχής.
Το άρθρο αναφέρει ότι η κατάρριψη της πτήσης MH17, αποτέλεσε τροχοπέδη για τις μυστικές διαπραγματευτικές διαδικασίες και την προσπάθεια της καγκελαρίου Merkel να αποτελέσει διαμεσολαβητή, των Putin και Poroshenko, όμως, τονίζει, πηγές αναφέρουν ότι «η γερμανική πρωτοβουλία για το ειρηνευτικό σχέδιο είναι ακόμη στο τραπέζι και είναι το μόνο σχέδιο αυτή τη στιγμή», ενώ και ότι μπορεί «οι διαπραγματεύσεις να έχουν παγώσει, λόγω της τραγωδίας της πτήσης MH17, αλλά αναμένεται να ξεκινήσουν, αφότου ολοκληρωθεί η έρευνα».
Οι πηγές εμφανίζονται να δηλώνουν, «είναι προς το συμφέρον όλων μας να επιτευχθεί η συμφωνία [και] ας ελπίσουμε ότι, οι συνομιλίες θα αναβιώσουν».



Σύμφωνα με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι διαπραγματεύσεις στις οποίες αναφέρεται το άρθρο δεν έχουν γίνει αντιληπτές, ωστόσο ότι είναι απίθανο να συμφωνήσουν, τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και οι ΗΠΑ, σε ρωσικό έλεγχο της Κριμαίας.
Η επίτευξη λύσης, σημειώνει η εφημερίδα, είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας , που αποτελεί ισχυρό εμπορικό εταίρο της Ρωσίας, ενώ είχε ταχθεί και κατά των κυρώσεων, ως την μοιραία αεροπορική πτήση, όταν και οι περιστάσεις την ανάγκασαν να αλλάξει γνώμη.  
Ανώνυμη πηγή, που είδε τη διαπραγματευτική διαδικασία από κοντά, αναφέρει ότι «αυτή η συμφωνία είναι της Merkel», καθώς «η ίδια έχει έρθει σε διαπραγμάτευση, απευθείας με τον Ρώσο πρόεδρο, για το ζήτημα», τονίζει δε ότι η καγκελάριος επιθυμεί την επίτευξη της συμφωνίας «καθώς ένας νέος Ψυχρός Πόλεμος δεν συμφέρει κανέναν».
Το άρθρο καταλήγοντας προσθέτει πως στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων για οποιαδήποτε νέα συμφωνία φυσικού αερίου με την Gazprom βρίσκεται ένας από τους πλουσιότερους επιχειρηματίες της Ουκρανίας, ο Dmitry Firtash, ο οποίος διαπραγματεύτηκε την πρώτη μεγάλη συμφωνία φυσικού αερίου μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας την περίοδο 2006-2009 και ο οποίος τώρα διαμένει στη Βιέννη, ενώ προσπαθεί να πολεμήσει ένα ένταλμα έκδοσης στις ΗΠΑ.
Ωστόσο, έχει στενές σχέσεις τόσο με την ρωσική, όσο και με την ουκρανική ηγεσία και ενεργεί παρασκηνιακά ως μεσολαβητής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης