Πολιτική

Νέα επίθεση από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ - «Η Ελλάδα δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας»

Νέα επίθεση από τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκ. Ιβάνοφ - «Η Ελλάδα δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας»
Είναι αδιανόητο να αρνούνται κάποιοι να πιστέψουν πως η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι πραγματικότητα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη
Νέες επίθεση κατά της Ελλάδας εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ισχυριζόμενος ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Μάλιστα κατηγορεί την ελληνική πλευρά ότι δεν ανταποκρίνεται στις «πρωτοβουλίες» των Σκοπίων για συναντήσεις και εντατικοποίηση του διαλόγου για το θέμα αυτό.
Ειδικότερα σε συνέντευξη του στην εφημερίδα των Σκοπίων «Ντνέβνικ» (Dnevnik) ο κ. Ιβάνοφ, κληθείς να εκτιμήσει τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, στα Σκόπια και την Αθήνα, ανέφερε ότι «είναι προφανές πως η άλλη πλευρά (σ.σ εννοεί την Ελλάδα), αντί του σεβασμού του διεθνούς δικαίου, ενεργεί από θέση ισχύος, αποκλίνει από το πλαίσιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας και δεν συμβάλλει στην εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης».
 «Είναι αδιανόητο για κάθε φυσιολογικό άνθρωπο στον πλανήτη, σήμερα, στον 21ο αιώνα, να αρνούνται κάποιοι να πιστέψουν πως η "Δημοκρατία της Μακεδονίας" είναι πραγματικότητα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Σήμερα, είναι αδιανόητο να αρνείται κάποιος τη γλώσσα και την ταυτότητα του άλλου. Είναι αδιανόητο να εξακολουθεί να αρνείται κάποιος το δικαίωμά μας να υπάρχουμε και να είμαστε αυτό που είμαστε, αυτό που πάντα ήμασταν» πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ υποστήριξε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ πιο βολική θέση από ό,τι η ΠΓΔΜ, καθώς δεν υφίσταται καμία ζημιά από τη διένεξη σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας.
«Τη μεγαλύτερη ζημιά την υφίσταται η "Δημοκρατία της Μακεδονίας", η ένταξη της οποίας στο ΝΑΤΟ είναι παγωμένη, ενώ η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ και η ένταξη στις περιφερειακές πρωτοβουλίες είναι παρεμποδισμένη», ανέφερε.
Ο κ. Ιβάνοφ, με αφορμή τη συμμετοχή της Γερμανίδας καγκελάριου Angela Merkel στη συνάντηση των Προέδρων των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας, που διεξήχθη στα μέσα Ιουλίου στο Ντουμπρόβνικ της Κροατίας, εκτίμησε ότι η Ευρώπη στρέφει και πάλι την προσοχή της στην περιοχή των Βαλκανίων και στην ευρωπαϊκή πορεία της ΠΓΔΜ.
Yπενθυμίζεται ότι μόλις πριν δύο ημέρες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι είχε υποστηρίξει: «Δεν βλέπω κάποιες σοβαρές ενδείξεις εκ μέρους της άλλης πλευράς, οι οποίες να δείχνουν ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις. Από τις πληροφορίες που έχουμε, αυτοί (σ.σ. εννοεί την Ελλάδα) είναι απόλυτα επικεντρωμένοι στην εσωτερική τους κατάσταση και δεν ασχολούνται μ’ αυτό το ζήτημα. Ο κ. Νίμιτς θα έχει δύσκολο έργο. Ελπίζω ότι στο εγγύς μέλλον θα σημειωθεί μεγαλύτερη επιτυχία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης