Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Πώς πλήττονται, ή μάλλον δεν πλήττονται, ισχυρά πρόσωπα και εταιρείες από τις κυρώσεις

Ρωσία: Πώς πλήττονται, ή μάλλον δεν πλήττονται, ισχυρά πρόσωπα και εταιρείες από τις κυρώσεις
Οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία δεν φαίνεται να έχουν τελικά τα προσδοκώμενα αποτελέσματα
Κύριους τομείς της ρωσικής οικονομίας έχουν στόχο να πλήξουν οι τελευταίες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα από της ΕΕ, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.
Συγκεκριμένα, οι κυρώσεις αφορούν τον τραπεζικό κλάδο, τον τομέα της πετρελαϊκής τεχνολογίας και της βιομηχανίας όπλων.
Το CNN αναφέρεται στις 15 μεγαλύτερες εταιρείες και στους πιο ισχυρούς Ρώσους και πως αυτοί πλήττονται από τις κυρώσεις.
Η Rosneft, η μεγαλύτερη ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία, χάνει τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις ΗΠΑ, ωστόσο δεν της απαγορεύτηκε να εξάγει πετρέλαιο και κρίνεται ισχυρή οικονομικά.
Μάλιστα, η εταιρεία αναμένεται να ολοκληρώσει την εξαγορά της επιχείρησης πετρελαίου της Morgan & Stanley.
Την χρηματοδότηση των ΗΠΑ έχει χάσει και η μεγαλύτερη ανεξάρτητη εταιρεία φυσικού αερίου, Novatek, της οποίας βασικός μέτοχος και συνέταιρος είναι η γαλλική Total.
Η United Shipbuilding Corp και η Kalashnikov,  είναι οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής πολεμικού εξοπλισμού που πλήττονται από τις κυρώσεις.
Ειδικότερα, η Kalashnikov μένει εκτός αμερικανικής αγοράς, καθώς της έχουν απαγορευτεί οι εμπορικές δραστηριότητες τόσο με το αμερικανικό δημόσιο, όσο και με αμερικανούς ιδιώτες και εταιρείες.
Επίσης, τα κεφάλαια της εταιρείας που βρίσκονται στις ΗΠΑ έχουν παγώσει .



Ως προς τις τράπεζες, Sberbank, VTb, Gazprombank, Bank of Moscow, Russian agriculture Bank και VEB, όλες πλήττονται από τις κυρώσεις.
Η Sberbank, η οποία εξυπηρετεί πάν από του 50% του πληθυσμού της χώρας και πα΄νω από 1 εκατ. επιχειρήσεις, δεν μπορεί, πλέον, να λάβει μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από την Ευρώπη.
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, έγκειται στην συνεργασία της τράπεζας με την BNP Paribas, και η κοινή εξυπηρέτησή τους σε εκατομμύρια πελάτες εκτός Ρωσίας.
Εκτός ευρωπαϊκής και αμερικανικής αγοράς μένει και η VTB, η οποία, ωστόσο, εμφανίζεται σίγουρη για την εξυπηρέτηση των πελατών και επενδυτών της.
Η VTB δραστηριοποιείται σε πάνω από 20 χώρες, με δίκτυο πελατών που ανέρχεται σε εκατομμύρια.
Η Gazprombank, της οποίας κύρια μέτοχος είναι η εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom, μένει μεν εκτός αγορών , εντούτοις γεγονός είναι ότι η εξάρτησή της από την αμερικανική αγορά είναι μικρή και η σπουδαιότητά της για την ρωσική οικονομία μεγάλη, έτσι ώστε η στήριξή της και η εύρυθμη λειτουργία της να θεωρείται δεδομένη.
Ως προς την θυγατρική της VTB, Bank of Moscow, αυτή έχει ένα δίκτυο πελατών μόνο στην εγχώρια αγορά, που ανέρχεται σε 9 εκατ. ιδιώτες και δεν είχε, ούτως ή άλλως, σκοπό να προβεί σε δανεισμό από τις ξένες αγορές.
Μεγαλύτερη, ίσως, επίπτωση έχουν τα μέτρα στην VEB,τα ην τράπεζα που είναι υπεύθυνη για την μισθοδοσία της κυβέρνησης και της οποίας επικεφαλής είναι ο πρωθυπουργός της χώρας, Dmitry Medvedev.
Η τράπεζα θα πρέπει βραχυπρόθεσμα να μειώσει την έκθεσή της στο δολάριο, ενώ αν τα καταφέρει θα μπορέσει μέσα στο 2015 να ασφαλίσει τα οικονομικά της μέσω της εγγύησης άλλων νομισμάτων, των τοπικών επενδυτών και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας.



Οι ισχυροί άνδρες της Ρωσίας δεν εμφανίζονται και ιδιαίτερα ανήσυχοι για τις τελευταίες εξελίξεις..
Ο Igor Sechin, διευθύνων σύμβουλος της Rosneft, γέλασε όταν άκουσε τις κυρώσεις και ανέφερε ότι μάλλον οι αμερικανικές τράπεζες και οι επενδυτές θα πληγούν από αυτές, παρά η ρωσική οικονομία, που είναι και ο κύριος στόχος.
Με την σειρά του, ο Yuri Kovalchuk, συνεργάτης του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin και κύριος επενδυτής της τράπεζας Bank Rossiya, που επίσης πλήττεται, καλείται «προσωπικός τραπεζίτης του Putin» πλήττεται από τις κυρώσεις, ωστόσο, μάλλον δεν έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα.
Τυχερός φαίνεται ότι στάθηκε ο Gennady Timchenko, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, ο οποίος λίγες μέρες πριν τις τελευταίες κυρώσεις προέβη σε πώληση του μετοχικού του κεφαλαίου επί της Gunvor, εταιρείας που διαπραγματεύεται ενέργεια και έχει έδρα την Γενεύη.
Άλλες, εταιρείες του, ωστόσο, έχουν υποστεί «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων εκτός των συνόρων της Ρωσίας.
Ο Sergei Chemezov και οι Arkady και Boris Rotenberg, έχουν, επίσης, υποστεί πλήγμα από τις κυρώσεις, με τον πρώτο, ωστόσο, να αποτελεί προσωπική επιλογή του Ρώσου προέδρου και να έχει την στήριξή του και τους δεύτερους να έχουν πρόσφατα λάβει 7 δισ. δολάρια σε συμβόλαια για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, που διεξήχθησαν στο Σότσι.
    
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης