Τελευταία Νέα
Διεθνή

Aναζωπυρώνεται η ένταση στην Αν. Ουκρανία - Πυραυλικά συστήματα γύρω από το Ντονέτσκ αναπτύσσει το Κίεβο - Στρατιωτικά γυμνάσια από τη Ρωσία

Aναζωπυρώνεται η ένταση στην Αν. Ουκρανία - Πυραυλικά συστήματα γύρω από το Ντονέτσκ αναπτύσσει το Κίεβο - Στρατιωτικά γυμνάσια από τη Ρωσία
Ανακατάληψη σιδηροδρομικού σταθμού...
Aναζωπυρώνεται επικίνδυνα η ένταση στην Ανατολική Ουκρανία...
Ο στρατός της Ουκρανίας αναπτύσσει εκτοξευτήρες πυραύλων και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών κοντά στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, καταγγέλλει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.
Την ίδια ώρα όμως η Μόσχα πραγματοποιεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία...
Ο ουκρανικός στρατός «συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα πυραύλων Tochka U, καθώς και Smerch και Uragan (συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών) κοντά στο Ντονέτσκ», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. «Πόσους ακόμα ανθρώπους θα σκοτώσουν αυτά τα όπλα;».
Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί με όπλα, πυρομαχικά και με μαχητές τους φιλορώσους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στη Δύση και έχει καλέσει το Κίεβο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες. Την ίδια ώρα όμως η Ρωσία διεξάγει μεγάλα αεροπορικά γυμνάσια κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.
Περισσότερα από 100 αεροσκάφη συμμετέχουν στα γυμνάσια που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ανακατάληψη σιδηροδρομικού σταθμού
Στο μεταξύ, ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν έναν σημαντικό σιδηροδρομικό κόμβο, σε μια επιχείρηση στην οποία βρήκαν το θάνατο πέντε στρατιώτες και τραυματίστηκαν άλλοι 15 μέσα σε 24 ώρες, δήλωσε ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος.
Ωστόσο, εκπρόσωπος των ανταρτών διέψευσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις ανακατέλαβαν τον σταθμό Γιασγνιουβάτα, κάνοντας λόγο περί ψεύδους του Κιέβου.
«Μονάδες οι οποίες συμμετείχαν στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση χθες κατέλαβαν την πόλη Γιασγνιουβάτα, η οποία αποτελεί ένα σημαντικό κόμβο του σιδηροδρομικού δικτύου στην περιοχή», ανέφερε ο Αντρίι Λισένκο, εκπρόσωπος της κυβέρνησης για τις επιχειρήσεις της στην ανατολική Ουκρανία, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Ουκρανοί στρατιώτες ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία
Η Μόσχα ισχυρίστηκε επίσης ότι εκατοντάδες ουκρανοί στρατιώτες ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία, αν και η Ουκρανία επεσήμανε ότι οι στρατιώτες της αποκόπηκαν από τη μονάδα τους στη διάρκεια μαχών με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.
Περίπου 438 στρατιώτες ζήτησαν από ρώσους αξιωματούχους να τους διαθέσουν έναν «ανθρωπιστικό διάδρομο», δήλωσε ο Βασίλι Μαλάγεφ, εκπρόσωπος των ρώσων συνοριοφυλάκων.
Ο Μαλάγεφ πρόσθεσε ότι αυτό συνέβη τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα στο συνοριακό πέρασμα Γκούκοβο, μεταξύ του Λουχάνσκ και της ρωσικής περιοχής Ροστόφ.
Ο ρώσος υπουργός εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στο πρακτορείο Itar-Tass ότι η απόφαση των στρατιωτών αποδεικνύει πως οι διαταγές της ουκρανικής κυβέρνησης προς τις ένοπλες δυνάμεις να πολεμήσουν εναντίον των συμπατριωτών τους «δεν έχουν γίνει δεκτές».
«Περιμένω ότι οι ουκρανικές αρχές θα καταλάβουν ότι είναι εντελώς απαράδεκτο όταν οι Ουκρανοί αναγκάζονται να πολεμήσουν εναντίον των συμπατριωτών τους, να αντιμετωπίζονται όσοι αρνούνται να το κάνουν ως προδότες της πατρίδας», είπε.
Ο Μαλάγεφ σημείωσε ότι οι 180 από τους ουκρανούς στρατιώτες επέστρεψαν με λεωφορείο στην Ουκρανία, έπειτα από αίτημά τους, ενώ επεσήμανε ότι οι υπόλοιποι θα παραμείνουν σε ένα στρατόπεδο στην περιοχή του Ροστόφ.
Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, ο Αντρίι Λισένκο, δήλωσε ότι αξιωματούχοι του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών παραμένουν σε τηλεφωνική επαφή με τους στρατιώτες.
«Διεξάγονται διαπραγματεύσεις για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους», ανέφερε, χωρίς όμως να διευκρινίσει τον αριθμό των Oυκρανών στρατιωτών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης