Τελευταία Νέα
Διεθνή

Merkel και Obama απειλούν τον Putin με νέες κυρώσεις αν η Ρωσία επέμβει στην Ουκρανία

Merkel και Obama απειλούν τον Putin με νέες κυρώσεις αν η Ρωσία επέμβει στην Ουκρανία
Σε τροχιά αποτίμησης ο αντίκτυπος των ρωσικών αντίποινων σε βάρος των κυρώσεων της Δύσης

(upd15) Τηλεφωνική συνομιλία είχε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Barak Obama με την καγκελάριο της Γερμανίας Anegela Merkel σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της πτήσης του Air Force One. 
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβαινε στη Μασαχουσέτη για διακοπές δύο εβδομάδων μαζί με την οικογένειά του.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι η Ρωσία θα αντιμετωπίσει περαιτέρω συνέπειες εάν επέμβει στην Ουκρανία χωρίς της άδεια της ουκρανικής κυβέρνησης, καθώς και ότι οποιαδήποτε τέτοιου είδους κίνηση από την πλευρά της Μόσχας –ακόμα και κάτω από το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής βοήθειας»- θα αποτελούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Το Σάββατο πάντως είχαμε και νέους βομβαρδισμούς στην πόλη του Ντονέτσκ, προπύργιο των φιλορωσικών δυνάμεων, που είναι περικυκλωμένο από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις, μεταδίδουν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της δημαρχίας, "μία κατοικία καταστράφηκε από οβίδα, καθώς και τμήμα της πολυκλινικής N18. Μία γυναίκα τραυματίσθηκε".
Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι συνέχισε την επίθεση σφίγγοντας τον κλοιό γύρω από το Ντονέτσκ και ότι βομβαρδίσθηκαν θέσεις των φιλορώσων ανταρτών.
Χθες, ο αυτονομιστής "πρωθυπουργός" Αλεξάντρ Ζαχατσένκο παραδέχθηκε ότι το Ντονέτσκ είναι περικυκλωμένο και στο χείλος ανθρωπιστικής καταστροφής και δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις σταματήσουν την επίθεσή τους. και δήλωσε έτοιμος για εκεχειρία, εάν οι ουκρανικές δυνάμεις σταματήσουν την επίθεσή τους.

Ρωσία - Απορρίπτει τις κατηγορίες της Ουκρανίας περί στρατιωτικής επέμβασης

Η Ρωσία απέρριψε το Σάββατο τις νέες κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον της η κυβέρνησης της Ουκρανίας, η οποία υποστήριξε ότι η Μόσχα εξετάζει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης προκειμένου να βοηθήσει τους αυτονομιστές που μάχονται κατά των κυβερνητικών δυνάμεων στα ανατολικά της χώρας.
«Οι ρωσικές δυνάμεις δεν επιχείρησαν να διασχίσουν τα σύνορα (στην Ουκρανία)», μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δηλώσεις του Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπροσώπου του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin.
Νωρίτερα, η Ουκρανία είχε ανακοινώσει ότι ένα ρωσικό «ανθρωπιστικό κονβόι» προχωρούσε προς τα σύνορα.
«Προφανώς βρίσκονταν εκεί προκειμένου να προκαλέσει συγκρούσεις», δήλωσε ο Βαλερί Τσάλι, βοηθός του προέδρου της Ουκρανίας, Petro Poroshenko. Η Ρωσία είχε προτείνει στα Ηνωμένα Έθνη την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που αξιωματούχοι του Κιέβου ερμήνευσαν ως πρόσχημα για στρατιωτική επέμβαση, μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων.
Η πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Σαμάνθα Πάουερ, δήλωσε ότι οι ανθρωπιστικές ανάγκες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν από τους διεθνείς οργανισμούς και «όχι από εκείνους που τις προκάλεσαν (Ρωσία)».

Νωρότερα το bankingnews έγραφε: Προσδοκίες για σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της ουκρανικής κρίσης καλλιεργούνται την τελευταία ώρα.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε τη λήξη των στρατιωτικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με το Interfax, το ανακοινωθέν που εξέδωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας μιλά για τον τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων από αέρος.
Ταυτόχρονα, στο ανακοινωθέν τονίζεται πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούν από τα σύνορα με την Ουκρανία και επιστρέφουν στη μόνιμη βάση τους.
Αν οι πληροφορίες ευσταθούν, τότε η Μόσχα κάνει ένα βήμα στην κατεύθυνση αποκλιμάκωσης της ρωσο-ουκρανικής κρίσης...

Σε τροχιά αποτίμησης ο αντίκτυπος των ρωσικών αντίποινων
Νέα αναστάτωση προκαλεί το EUobserver, προειδοποιώντας πως έρχονται και νέα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις της Δύσης, μετά το εμπάργκο στις εισαγωγές ειδών διατροφής.
Λόγω των αντίποινων της Μόσχας, σε οριακό σημείο βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.
"Εάν η Ρωσία δεν αλλάξει στάση στο ουκρανικό ζήτημα, τότε οι ΗΠΑ θα λάβουν αποφάσεις για επιβολή επιπλέον κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας", δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης.
Εάν η Ρωσία δεν συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης, θα ακολουθήσουν νέες κυρώσεις, απείλησε ο Αμερικανός αξιωματούχος.
Ταυτόχρονα, γνωστοποίησε πως τις σκέψεις των ΗΠΑ τις συμμερίζονται και οι Ευρωπαίοι.
"Τα αντίποινα που η Ρωσία ανακοίνωσε για τη Δύση θα πλήξουν πρωτίστως τη ρωσική οικονομία...", προειδοποίησε.
Νωρίτερα, τις λεπτομέρειες των αντιποίνων κατά ΗΠΑ και Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός Dmitri Medvedev, με τις συνέπειες να είναι ανυπολόγιστες προς το παρόν.

ΕΕ: Στις 14 Αυγούστου η έκτακτη σύνοδος των εμπειρογνωμόνων για την αποτίμηση του ρωσικού εμπάργκο
Εμπειρογνώμονες ειδικευμένοι στον τομέα της γεωργίας από όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ συναντώνται εκτάκτως στις 14 Αυγούστου στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις που θα έχει η απαγόρευση που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.
«Στο τρέχον περιβάλλον, το σημαντικότερο είναι να αντιδράσουμε με ανάλογο και ταχύ τρόπο» αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ Ντατσιάν Τσόλος στη σκιά του ρωσικού εμπάργκο που επιβλήθηκε στις εισαγωγές τροφίμων από τη Δύση.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται εξάλλου να δημιουργήσει ειδική ομάδα, η οποία θα αναλύσει τις δυνητικές συνέπειες των ρωσικών μέτρων ανά τομέα και θα προτείνει τρόπους να αποζημιωθούν όσοι πλήττονται.

Τηλεφωνική επικοινωνία Merkel - Poroshenko
Αναγκαία θεωρεί η Καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel την επανέναρξη των ερευνών στο σημείο κατάρριψης του Boeing 777 των Malaysia Airlines, στην Ανατολική Ουκρανία.
Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Petro Poroshenko, οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στην κατάσταση στην Ουκρανία και εξέφρασαν την ελπίδα να ξεκινήσουν και πάλι οι έρευνες, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
«Η καγκελάριος Merkel τηλεφώνησε στον ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της καγκελαρίας Κριστίνε Βιρτς.
«Δόθηκε έμφαση στις συγκεκριμένες ενέργειες που θα μπορούσαν να επιτρέψουν την υποστήριξη των προσπαθειών της ομάδας επαφής, που αποτελείται από εκπροσώπους του ΟΑΣΕ (Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη), της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να επιτευχθεί μια εκεχειρία» στην ανατολική Ουκρανία, πρόσθεσε η ίδια.
Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν επίσης στην ανάγκη να ξεκινήσουν και πάλι οι έρευνες γύρω από το σημείο της συντριβής του Boeing 777.
«Με τη συνέχιση των μαχών, οι αυτονομιστές εμποδίζουν την πρόσβαση των ειδικών στο σημείο της συντριβής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της καγκελαρίας.
Το Κίεβο τερμάτισε χθες την εκεχειρία που είχε επιβάλει σε ακτίνα 20 χιλιομέτρων γύρω από το σημείο της συντριβής, το οποίο είναι μεταξύ των πόλεων Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, προπύργια των αυτονομιστών ανταρτών.

Εμπάργκο στις εισαγωγές επέβαλε η Ρωσία
Η Ρωσία προχωρά στην απαγόρευση των εισαγωγών φρούτων, λαχανικών, κρέατος, ψαριών, γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νορβηγία.
Η απαγόρευση επιβάλλεται από την 7η Αυγούστου και θα διαρκέσει για ένα χρόνο.
Επίσης η Ρωσία προχωρά στην απαγόρευση των πτήσεων transit ευρωπαϊκών και αμερικανικών εταιριών πάνω από τη Ρωσία προς την περιοχή της Ασίας – Ειρηνικού.
Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις για αύξηση των εισαγωγών τροφίμων από Εκουαδόρ, Βραζιλία, Χιλή και Αργεντινή με τους πρεσβευτές των χωρών αυτών σήμερα, Πέμπτη.
Από την πλευρά της η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προειδοποίησε ότι τέτοιου είδους κυρώσεις στις εισαγωγές φθηνών προϊόντων θα μπορούσαν να δυσκολέψουν το έργο της να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος τον Ιούλιο υποχώρησε στο 7,5%, παραμένει ωστόσο αρκετά πάνω από το 6,5% που είχε διαμορφωθεί το 2013.
Σημειώνεται ότι ήδη η Ρωσία έχει αναστείλει τις εισαγωγές βοδινού κρέατος και βοοειδών από τη Ρουμανία επικαλούμενη ξέσπασμα της νόσου των τρελών αγελάδων, καθώς και σε απαγόρευση εισαγωγών χυμών και γαλακτοκομικών προϊόντων από την Ουκρανία, λαχανικών από την Πολωνία και βοδινού κρέατος από την Αυστραλία.
«Πρόκειται για καθαρά πολιτική κίνηση. Δυστυχώς, μεγάλος χαμένος αυτών των κινήσεων θα είναι οι ρώσοι καταναλωτές, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα για να αγοράσουν τρόφιμα και τώρα, αλλά και μακροπρόθεσμα», ανέφερε ο πρόεδρος της Αμερικανικής Αγροτικής Ομοσπονδίας.

Η αντίδραση της Κομισιόν
Άμεση ήταν η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις ανακοινώσεις της Ρωσίας για εμπάργκο στις εισαγωγές προϊόντων από την Ε.Ε. μεταξύ άλλων.
«Διατηρούμε κάθε δικαίωμα αντίδρασης μετά το εμπάργκο της Ρωσίας στις εισαγωγές προϊόντων», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Frederic Vincent.

Κατάρριψη ουκρανικού μαχητικού
Ένα ουκρανικό μαχητικό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε σε χαμηλό ύψος κατερρίφθη πιθανότατα από φιλορώσους αποσχιστές στην ανατολική Ουκρανία.
Tο σημείο της κατάρριψης βρίσκεται πολύ κοντά στον τόπο της συντριβής του Boeing της Malaysia Airlines.
Σύμφωνα με το Γαλλικό πρακτορείο το αεροσκάφος συνετρίβη σε έναν αγρό έπειτα από μια ισχυρή έκρηξη και αφού ο πιλότος του πρόλαβε να κάνει χρήση του εκτινασσόμενου καθίσματός του.
Σύμφωμα με το Ιnterfax το ουκρανικό μαχητικό χτυπήθηκε από τον πύραυλο, τύπου BUK , ίδιο με αυτόν που συνέντριψε το μαλαισιανό Boeing.

Νέα παρέμβαση ΝΑΤΟ - Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ουκρανία - Να πάψει να στηρίζει τους αντάρτες
Η Ρωσία θα έπρεπε να εργάζεται για την αποκλιμάκωση της διαμάχης, όχι για τη συντήρησή της
Να πάψει να δρα αποσταθεροποιητικά σε ό,τι αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, ζήτησε από τη Ρωσία το ΝΑΤΟ.
"Η Ρωσία συνεχίζει να αποσταθεροποιεί την κατάσταση", διεμήνυσε, από το Κίεβο όπου βρέθηκε, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen.
"Η Ρωσία θα έπρεπε να εργάζεται για την αποκλιμάκωση της διαμάχης, όχι για τη συντήρησή της", τόνισε, αντιδρώντας ταυτόχρονα στη συνεχή στήριξη που παράσχει στους αντάρτες η Μόσχα.
"Η στήριξη των αυτονομιστών από τη Ρωσία αυξάνεται. Αυτό πρέπει να σταματήσει", δήλωσε επίσης ο Rasmussen.

Οι ραγδαίες εξελίξεις μιας ταραγμένης εβδομάδας...
Παρεμβαίνοντας στη ρωσο-ουκρανική διαμάχη το βράδυ της Τετάρτης η Γερμανίδα Καγκελάριος A. Merkel, ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin να πείσει τους αυτονομιστές να προχωρήσουν σε κατάπαυση πυρός.
Η απάντηση του Putin ήταν αρνητική, αφού φέρεται να διεμήνυσε στη Merkel πως οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία δεν θα σταματήσουν.
Την ίδια ώρα, τα δημοσιεύματα περί απαγόρευσης πτήσεων των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών πάνω από τη Σιβηρία, όχι μόνο συντηρούνται αλλά και πληθαίνουν...
Τα σενάρια πως αυξάνονται τα ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία είναι ανυπόστατα, δηλώνει σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.
Δεν γίνεται να αυξηθεί ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων εν μια νυκτί, σημειώνει.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας, Radoslaw Sikorski, προειδοποιεί ότι η Ρωσία ετοιμάζει στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία. 
Ο Sikorski, του οποίου η χώρα συγκαταλέγεται σε μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αναζητούν την πιο σκληρή απάντηση στην πολιτική του Κρεμλίνου για την Ουκρανία, δήλωσε ότι τυχόν εισβολή θα πραγματοποιηθεί υπό το πρόσχημα μιας ειρηνευτικής επιχείρησης.
Άλλωστε η Ρωσία απηύθυνε την Τρίτη έκκληση για ανθρωπιστική αποστολή στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία βρίσκεται στα πρόθυρα της «καταστροφής».
Εν τω μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο τουλάχιστον 18 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους και 54 τραυματίστηκαν σε μάχες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπως ανακοίνωσαν εκπρόσωποι της «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης του Κιέβου.

Επικοινωνία Biden – Poroshenko
Τις ανησυχίες τους για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στα ουκρανικά σύνορα εξέφρασαν ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Jo Biden και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko.
«Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τις ανησυχίες τους αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και με τη συνεχιζόμενη μεταφορά όπλων από την πλευρά της Ρωσίας στην Ουκρανία», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Obama: Δεν στέλνουμε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία
O πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, διευκρίνισε ότι η αποστολή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία για την εξουδετέρωση της απειλής που προβάλουν οι αυτονομιστές στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δεν κρίνεται ακόμη απαραίτητη.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής η Ουκρανία έχει έρθει αντιμέτωπη με τους αυτονομιστές, ο αριθμός των οποίων δεν συγκρίνεται με τον ουκρανικό στρατό, παρά το γεγονός ότι οι φιλορώσοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας έχει προκαλέσει πολλά βίαια επεισόδια.
«Αν αρχίσετε να βλέπετε μια ενδεχόμενη εισβολή από τη Ρωσία, κάτι τέτοιο αποτελεί μια τελείως διαφορετική κατηγορία ερωτήσεων. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε αυτό το σημείο», είπε.
Αναφερόμενος τέλος στις κυρώσεις προς τη Μόσχα ο Ομπάμα σημείωσε ότι αυτές έχουν καταφέρει σημαντικό πλήγμα στη ρωσική οικονομία. «Η οικονομία (της Ρωσίας) έχει βαλτώσει», σχολίασε.

Ρωσικά στρατεύματα στα σύνορα με την Ουκρανία 




Εν τω μεταξύ, όπως αποκάλυψαν την Τρίτη, σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, αυξάνεται δραματικά τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των ρωσικών στρατευμάτων που συγκεντρώνεται στα ανατολική σύνορα με την Ουκρανία, κάτι που επιβεβαιώνει με ανακοίνωσή του και το ΝΑΤΟ.
Όπως επισήμανε η εκπρόσωπος της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας, Οάνα Λουνγκέσκου, «δεν θα προσπαθήσουμε να μαντέψουμε τι έχει στο μυαλό της η Ρωσία, αλλά βλέπουμε τι κάνει η Ρωσία επί του πεδίου — και αυτό προκαλεί έντονη ανησυχία. Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 20.000 ετοιμοπόλεμους στρατιωτικούς στα ανατολικά σύνορα της Ουκρανίας» και επισήμανε ότι η νέα αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων κλιμακώνει περαιτέρω την ένταση και υπονομεύει τις προσπάθεις εξεύρεσης διπλωματικής λύσης στην κρίση.
«Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση», τόνισε.
Παράλληλα, κρίνει πως η Μόσχα ενδέχεται να προβάλει ως δικαιολογία την ανάγκη να υπάρξει μια ανθρωπιστική ειρηνευτική επιχείρηση στην περιοχή για να εισβάλει στο ουκρανικό έδαφος.
Η μαζική συγκέντρωση των ρωσικών στρατευμάτων αυξάνει την πιθανότητα μιας ρωσικής εισβολής, την ώρα που οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν στρέψει την προσοχή τους στους φιλορώσους αυτονομιστές.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ρωσικά στρατεύματα - περί τους 20.000 - βρίσκονται μόλις 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα, πολύ πιο κοντά από ότι βρίσκονταν μέχρι πρότινος.
Τα ρωσικά στρατεύματα αφορούν μέλη των ειδικών δυνάμεων, θωρακισμένες ταξιαρχίες, πυροβολικό.

Πυραυλικά συστήματα αναπτύσσει το Κίεβο στην Ανατολική Ουκρανία
Ο στρατός της Ουκρανίας αναπτύσσει εκτοξευτήρες πυραύλων και συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών κοντά στην πόλη Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, κατήγγειλε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, την ώρα που η Μόσχα πραγματοποιεί μεγάλα στρατιωτικά γυμνάσια στα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο ουκρανικός στρατός «συνεχίζει να αναπτύσσει συστήματα πυραύλων Tochka U, καθώς και Smerch και Uragan (συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών ρουκετών) κοντά στο Ντονέτσκ», ανέφερε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του. «Πόσους ακόμα ανθρώπους θα σκοτώσουν αυτά τα όπλα;».
Το Κίεβο και η Δύση κατηγορούν τη Μόσχα ότι τροφοδοτεί με όπλα, πυρομαχικά και με μαχητές τους φιλορώσους αντάρτες οι οποίοι πολεμούν εναντίον των κυβερνητικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία.
Η Μόσχα επιρρίπτει την ευθύνη για την κρίση στη Δύση και έχει καλέσει το Κίεβο να αρχίσει διαπραγματεύσεις με τους αντάρτες. Την ίδια ώρα όμως η Ρωσία διεξάγει μεγάλα αεροπορικά γυμνάσια κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία, αυξάνοντας την ένταση στην περιοχή.
Περισσότερα από 100 αεροσκάφη συμμετέχουν στα γυμνάσια που θα διαρκέσουν πέντε ημέρες (Δευτέρα έως Παρασκευή) μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax επικαλούμενο εκπρόσωπο της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Η Μόσχα ισχυρίστηκε επίσης ότι εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες ζήτησαν καταφύγιο στη Ρωσία, αν και η Ουκρανία επεσήμανε ότι οι στρατιώτες της αποκόπηκαν από τη μονάδα τους στη διάρκεια μαχών με τους αυτονομιστές αντάρτες στα ανατολικά.

Σε εφαρμογή τα αντίποινα του Putin – Aπαγορεύει τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τις χώρες που έχουν επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Σε άμεση εφαρμογή τίθενται τα αντίποινα της Ρωσίας κατά των χωρών που έχουν ανακοινώσει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της για την κρίση την Ουκρανία.
Ειδικότερα ο Ρώσος πρόεδρος, V. Putin ανακοίνωσε την απαγόρευση ή τον περιορισμό εισαγωγών των αγροτικών προϊόντων που προέρχονται από όσες χώρες έχουν συμφωνήσει στις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.
Η απαγόρευση ή περιορισμός των εισαγωγών θα έχει διάρκεια ένα έτος.
Μάλιστα ο Putin έδωσε εντολή στην ρωσική κυβέρνηση να δημιουργήσει έναν κατάλογο με όσα προϊόντα πρόκειται να απαγορευτούν.

Τα αντίποινα της Ρωσίας απειλούν με οικονομική κρίση τη Φινλανδία, προειδοποιεί ο πρωθυπουργός Alexander Stubb
Έντονη ανησυχία στους κόλπους της Ε.Ε. για τα ρωσικά αντίποινα στις κυρώσεις.
Πολύ σημαντικές χαρακτηρίζει τις έμμεσες επιπτώσεις από ενδεχόμενα αντίποινα της Ρωσίας, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Alexander Stubb.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να προειδοποιήσει ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν οικονομική κρίση.
Η ανησυχία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι διάχυτη, καθώς χθες ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, έδωσε εντολή στην κυβέρνησή του, να ετοιμάσει με προσοχή αντίποινα σε βάρος της Δύσης, ως απάντηση στις κυρώσεις που έχουν επιβάλλει ΗΠΑ και Ε.Ε. λόγω της ουκρανικής κρίσης.
Η απάντηση του Putin ήρθε μετά την αυστηροποίηση των κυρώσεων από την Ε.Ε. και των ΗΠΑ, σε βάρος τραπεζών, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
Οι σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσίας, επιδεινώθηκαν περαιτέρω μετά την κατάρριψη του Boeing 777 των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία.

Συντηρούνται τα σενάρια για επιβολή απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία - Σημαντικό πλήγμα για τους ευρωπαίους μεταφορείς
Επιμένουν τα σενάρια που θέλουν τη Ρωσία να επιβάλλει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες περιορισμό ή ακόμη και απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία ως αντίποινα για τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Μόσχα η Ε.Ε και οι ΗΠΑ.
Σε δημοσίευμα της ρωσικής οικονομικής εφημερίδας «Vedomosti» σημειώνεται ότι η Ρωσία μπορεί να επιβάλλει στις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες περιορισμούς ή απαγόρευση εκτέλεσης πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία όσον αφορά τις διαδρομές προς την Ασία, μια κίνηση που αν αποφασιστεί, θα έχει άμεσο οικονομικό αντίκτυπο για τους τους ευρωπαίους αερομεταφορείς, καθώς οι πτήσεις θα διαρκούν περισσότερο, ενώ θα απαιτούνται περισσότερα καύσιμα για τις εναλλακτικές διαδρομές.

Embedded image permalink

Αντίποινα στη Δύση διέταξε ο Putin



Στην αντεπίθεση περνά ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά... της μάχης με τη Δύση.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, την Τρίτη, έδωσε διαταγή στη ρωσική κυβέρνηση να προχωρήσει στη λήψη μέτρων ως αντίποινα στις τελευταίες κυρώσεις που επέβαλλε στη Μόσχα η Δύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που ακόμη δεν επιβεβαιώνονται, οι Ρώσοι εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταξύ των αντίποινων προς τη Δύση να συμπεριληφθούν μέτρα όπως η απαγόρευση πτήσεων πάνω από τη Σιβηρία για τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες.
Εάν απαγορευθούν οι πτήσεις των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών πάνω από τη Σιβηρία, το κόστος για τις πτήσεις προς την Ασία θα αυξηθεί κατακόρυφα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε από την κυβέρνηση να σχεδιάσει τα αντίποινα προς τη Δύση, το συντομότερο δυνατό.
"Η χρήση πολιτικών εργαλείων για αύξηση των πιέσεων προς τη ρωσική οικονομία δεν είναι αποδεκτή, αφού κινείται ενάντια στο διεθνές δίκαιο", φέρεται να διεμήνυσε ο Putin.

Γιατί ανησυχούν οι αγορές
Φουντώνει η ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, με τις αγορές να φοβούνται ενδεχόμενη πολεμική σύρραξη ανάμεσα στις δύο χώρες, την ώρα που η Μόσχα αναπτύσσει 20.000 στρατιώτες στα σύνορα με την Ουκρανία.
O David Ader, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην CRT Capital για τα αμερικανικά ομόλογα σημειώνει:
«Τι ειρωνία, να τιμούμε την επέτειο από το ξέσπασμα του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου».
Και πρόσθεσε ότι στον απόηχο των δηλώσεων του υπ. Εξωτερικών της Πολωνίας, κάποιοι επενδυτές εγκατέλειψαν τα assets υψηλού ρίσκου.
Οι traders εκτιμούν ότι οι εξελίξεις σε Μέση Ανατολή και στη διαμάχη Ρωσίας – Ουκρανίας, η οποία έχει στρέψει ΗΠΑ και Ε.Ε. κατά της Ρωσίας, έχουν τη δύναμη να αναστατώσουν τις αγορές.
Η καθηγήτρια του Georgetown, Angela Stent, σημειώνει ότι ο Putin δεν ακούει πλέον τις συμβουλές των φιλελεύθερων οικονομολόγων, οι οποίοι θεωρούν ότι η οικονομία της Ρωσίας πρέπει να ενσωματωθεί στην παγκόσμια οικονομία.
Και προσθέτει ότι ο Putin φαίνεται να ακολουθήσει τις συμβουλές μιας ομάδας που δεν νοιάζεται για τη διεθνή απομόνωση της Ρωσίας και τη μετατροπή της σε εχθρό της Δύσης.
Την ίδια ώρα, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, όπως η Exoon Mobil, εκφράζουν τις ανησυχίες τους στον Λευκό Οίκο.
Η επιχειρηματική κοινότητα των ΗΠΑ, να και κατανοεί την ανάγκη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ελπίζει ότι δεν θα χρειαστεί να ακυρώσει όλες αυτές τις συμφωνίες.

Πρώτη ενημέρωση: 22:09, Τρίτη 6 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης