Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ρωσία: Άσκηση πίεσης ή επικείμενη πολεμική εισβολή; - Τι λέει ο διεθνής τύπος για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση

Ρωσία: Άσκηση πίεσης ή επικείμενη πολεμική εισβολή; - Τι λέει ο διεθνής τύπος για τις εξελίξεις στην ουκρανική κρίση
Οι προθέσεις της Ρωσίας δεν είναι ξεκάθαρες και αυτό τρομάζει περισσότερο τους αναλυτές, εν αναμονή και της ρωσικής απάντησης στις κυρώσεις, που της έχουν επιβληθεί
Η Ρωσία ασκεί απλώς πίεση ή ετοιμάζει όντως πολεμική εισβολή στην Ουκρανία; Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, με εκτενή ρεπορτάζ για τις εξελίξεις που αφορούν την ουκρανική κρίση.
Ειρωνικά, η Ρωσία αναπτύσσει τα στρατεύματά της στα σύνορα της Ουκρανίας, στην επέτειο για τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και δεν γίνεται παρά να σκεφτούμε πώς, ένας τέτοιος πόλεμος ξεκινά, σχολιάζει στο CNBC, ο David Ader, οικονομικός αναλυτής.
Ο φόβος προκύπτει από το αβέβαιο αύριο, αναφέρει το άρθρο, καθώς δεν είναι γνωστές οι ακριβείς προθέσεις της Ρωσίας.
«Πρόκειται για απλή άσκηση πίεσης ή επίκειται πολεμική εισβολή στην Ουκρανία; Πρέπει να αναμένουμε και νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που θα πλήξουν και όλο τον κόσμο ή όχι;», αναρωτιέται ο Ader.
Ο Vladimir Putin θα διέταζε τα στρατεύματα να εισβάλουν στην Ουκρανία, αν έβλεπε ότι κινδυνεύει πολιτικά, και σε μια τέτοια περίπτωση το ΝΑΤΟ θα μπορούσε μεν να στείλει βοήθεια στους Ουκρανούς, όχι, όμως, και να πολεμήσει άμεσα τους Ρώσους.
Επιπλέον, ο Ρώσος πρόεδρος, αναφέρει το CNBC, δεν ενδιαφέρεται για την πιθανότητα απομόνωσης της χώρας του, αλλά ούτε και για το αν θα θεωρείται πλέον εχθρός της Δύσης.



«Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιούνται πολιτικά μέσα για την πίεση της οικονομίας, είναι κόντρα σε κάθε όριο και κάθε κανόνα», φαίνεται να υποστήριξε ο Vladimir Putin, σύμφωνα με το Bloomberg, ενώ εν συνεχεία τόνισε ότι η απάντηση στις κυρώσεις που έχει δεχτεί η Ρωσία, «θα πρέπει να σχεδιαστεί με μεγάλη προσοχή ώστε να υποστηριχτούν οι παραγωγοί και να μην πληγούν οι καταναλωτές».
Το Bloomberg αναφέρεται και στον Πολωνό υπουργό Εξωτερικών, Radoslaw Sikorski, ο οποίος υποστήριξε ότι τα στρατεύματα της Ρωσίας έχουν παραταχθεί «είτε για να ασκήσουν πίεση στην Ουκρανία, είτε για να εισβάλουν σε αυτή».
Το άρθρο αναφέρει, επίσης, ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις για τις ρωσικές δυνάμεις στα ουκρανικά σύνορα, με την Ουκρανία να μιλά για 20 χιλ. στρατιώτες, ενώ το Πεντάγωνο θεωρεί ότι είναι περίπου 10 χιλ.
Το θέμα, ωστόσο, υποστηρίζει το Bloomberg,δεν είναι ο αριθμός, αλλά το γεγονός ότι οι στρατιωτικές μονάδες θα συνεχίσουν να ενισχύονται, ότι είναι πολύ ικανές και ετοιμοπόλεμες και ότι βρίσκονται πολύ κοντά στο σημείο που βρίσκονταν την άνοιξη.



Με στόχο να σταματήσει την προέλαση των ουκρανικών στρατευμάτων εναντίον των ρωσόφιλων αυτονομιστών, αναφέρουν οι Financial Times, ότι έχουν παραταχτεί τα ρωσικά στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα.
Αναφέρει, επιπλέον, ότι τα εν λόγω στρατεύματα, Spetsnaz, είναι από τα πιο καλά εκπαιδευμένα και εξοπλισμένα της Ρωσίας, γεγονός που εντείνει τον φόβο για πιθανή εισβολή, ενώ τονίζει ότι πολύ έξυπνα το Κρεμλίνο φροντίζει ώστε ο αριθμός των μονάδων να μην ξεπερνά τις διεθνείς συμβάσεις, της Βουδαπέστης του 1994 και την συμφωνία ΝΑΤΟ-Ρωσίας το 1997, και διαμηνύει ότι πρόκειται για στρατιωτικά γυμνάσια.
Ο φόβος εισβολής, όμως, είναι υπαρκτός, καθώς η Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια, βρίσκεται κοντά στο να αφοπλίσει όλους τους αυτονομιστές.



Η Μόσχα ασκεί πίεση στην Ουκρανία να αποδεχτεί την πρόταση για κατάπαυση πυρός, επειδή επιθυμεί να σώσει τους ρωσόφιλους αυτονομιστές από την επικείμενη ήττα, που θα σήμανε και μια πολιτική ήττα για τον Putin, αναφέρει το Market Watch.
Εν αναμονή της ρωσικής απαντήσεις στις σκληρές κυρώσεις της Δύσης, το ρωσικό υπουργείο εξωτερικών κατηγορεί την Ουκρανία για το γεγονός ότι οι πολίτες υποφέρουν, ενώ ζήτησε διεθνή ανθρωπιστική αποστολή για την Ουκρανία.
Το Market Watch αναφέρει, επίσης, ότι τα τοπικά μέσα συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις πολιτικές του Κρεμλίνου.



Οι New York Times υποστηρίζουν ότι τα ρωσικά στρατεύματα, μάλλον, θα εισβάλουν στην Ουκρανία με την πρόθεση της επιβολής ειρήνης, αν φανεί ότι τα ουκρανικά στρατεύματα κινούνται εναντίον των αυτονομιστών.
Τονίζει ότι ο αληθινός σκοπός της παράταξης των ρωσικών στρατευμάτων δεν είναι γνωστός στη Δύση, αλλά ότι όλοι γνωρίζουν ότι ο κίνδυνος ρωσικής εισβολής είναι πιθανός.
Το FOX αναφέρει ότι η Ρωσία δεν απέσυρε ποτέ τα στρατεύματα από τα σύνορα την άνοιξη, παρά το ότι κάτι τέτοιο έχει υποστηριχτεί από την πλευρά του Κρεμλίνου.



Το Businessweek αναφέρει την άποψη του οικονομικού αναλυτή, ειδικού επί των αναπτυσσόμενων αγορών, Timothy Ash, ότι στόχος της Ρωσίας είναι να αναγκάσει την Ουκρανία να μοιράσει τα στρατεύματά της σε σύνορα και Donetsk, ώστε να είναι μικρότερη η απειλή προς τους αυτονομιστές.
Το CNN από την πλευρά του, αναφέρεται στα λόγια του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση της Ουκρανίας πως επιθυμεί να συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ κάλεσε σε συνάντηση με στόχο να βρεθεί πολιτική λύση στην κρίση της Κριμαίας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης