Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΗΕ: Ανθρωπιστική κρίση συντελείται στην Ουκρανία - Όλα υπό έλεγχο, δηλώνει η ουκρανική κυβέρνηση

ΟΗΕ: Ανθρωπιστική κρίση συντελείται στην Ουκρανία - Όλα υπό έλεγχο, δηλώνει η ουκρανική κυβέρνηση
Έκρυθμη η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία: πάνω από 1,3 χιλ. άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, τα αποθέματα νερού και ηλεκτρικού μειώνονται, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ χιλιάδες κατοικίες έχουν καταστραφεί
Στην πλάτη των πολιτών της Ανατολικής Ουκρανίας παίζονται τα πολιτικά και οικονομικά παιχνίδια των μεγάλων παγκοσμίων δυνάμεων, με τον, John Ging, διευθυντή των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να προειδοποιεί για ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή.
Η κατάσταση ολοένα και χειροτερεύει, καθώς τα αποθέματα νερού και ηλεκτρικού μειώνονται, σπίτια καταστρέφονται και γιατροί και νοσοκόμες εγκαταλείπουν την περιοχή.
Ο ΟΗΕ συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση, στην οποία υπογραμμίστηκε ότι τα αυξημένα κρούσματα βίας, κυρίως στις αστικές περιοχές, θέτουν σε κίνδυνο 4 εκατ. πολίτες και πρόκειται να οδηγήσουν σε «αύξηση του αριθμού των νεκρών», αν δεν βρεθεί σύντομα πολιτική λύση.
Μέχρι σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους, πάνω από 1,3 χιλ., πολίτες και στρατιώτες, με τον αριθμό ολοένα να αυξάνεται και την ανάγκη για επίλυση της κρίσης να προβάλει όλο και πιο επιτακτικά.
Επιπλέον, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ, 285 χιλ. άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η κατάσταση είναι σαφώς χειρότερη στις πόλεις Donetsk και Luhansk, με την υδροδότηση να λειτουργεί, μόλις, λίγες ώρες την ημέρα, τα φάρμακα να λιγοστεύουν και το 70% των εργαζομένων στον τομέα της υγείας να τις έχει εγκαταλείψει.
Παρά τους ισχυρισμούς του ΟΗΕ, η Ουκρανία επιμένει ότι δεν τίθεται ζήτημα ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, ωστόσο ότι κρίσιμη είναι η  κατάσταση στις πόλεις, Donetsk και Luhansk.
«Η κατάσταση παραμένει διαχειρίσιμη για την ουκρανική κυβέρνηση, η οποία είναι ανοιχτή σε συνεργασία με τις διεθνείς οργανώσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ουκρανικής κυβέρνησης, Oleksandr Pavlichenko.
Από την πλευρά της, η Ρωσία κατηγορεί την ουκρανική κυβέρνηση για την «καταστροφική» κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Ουκρανία.
Προβαίνει, δε, στην κατηγορία ότι η ουκρανική κυβέρνηση βομβαρδίζει γειτονίες της περιοχής, με το 80% των σπιτιών, σύμφωνα με την Ρωσία, να έχει καταστραφεί.
Η Ρωσία δήλωσε ότι επιθυμεί να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια, με πλοία, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, επιθυμία, που πολλοί χαρακτηρίζουν ειρωνική.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης