Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Moral Hazard - Στα 6 δισ οι νέες ΑΜΚ στις τράπεζες - Ή τα hedge funds θα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές ή ΤΧΣ άρα bail in

Moral Hazard - Στα 6 δισ οι νέες ΑΜΚ στις τράπεζες -  Ή τα hedge funds θα αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές ή ΤΧΣ άρα bail in
Οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών προσδιορίζονται στα 6 δισεκ. δηλαδή στα επίπεδα....που έβλεπε το ΔΝΤ
Ένα μείζον θέμα ηθικού κινδύνου – moral hazard -   θα τεθεί το επόμενο διάστημα στην Ελλάδα με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες.
Τα stress tests θα καταλήξουν κατά το πιθανότερο σενάριο στα 5 με 6 δισεκ. ή 6 δισεκ. κατά την επικρατέστερη ερμηνεία.
Το ακραίο σενάριο τα 10 δισεκ. θα αποφευχθούν όπως επίσης και το αισιόδοξο σενάριο για 3 δισεκ. δεν θα επιβεβαιωθεί.
Το βασικό σενάριο προσδιορίζει τις κεφαλαιακές ανάγκες μεταξύ 5 με 6 δισεκ. ευρώ.
Τα hedge funds για να συμμετάσχουν στην τρίτη φάση ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών μετά τα stress tests θα απαιτήσουν εξευτελιστικές τιμές στις νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.
Θα απαιτήσουν εξευτελιστικές τιμές και θα τις πετύχουν γιατί οι τράπεζες θα γνωρίζουν ότι αν αποτύχουν οι νέες ανακεφαλαιοποιήσεις με ιδιωτικά κεφάλαια τότε θα καταλήξουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δηλαδή ενεργοποίηση των διαδικασιών bail in και αντικατάσταση διοικήσεων.
Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο άλλοι το ερμηνεύουν διαφορετικά.
Τα hedge funds για να αποφύγουν το bail in διαδικασία με βάση την οποία θα υποστούν ζημία μέτοχοι και ομολογιούχοι θα δεχθούν να στηρίξουν τις αυξήσεις κεφαλαίου, για τα hedge funds θα είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Γιατί όμως επικαλούμαστε το moral hazard δηλαδή τον ηθικό κίνδυνο;
Ποιο είναι το ηθικό, πρακτικό και νομικό δίλλημα;
Οι ιδιώτες, δηλαδή τα hedge funds επενδύουν τα 5 με 6 δισεκ. στις ελληνικές τράπεζες σε εξευτελιστικές τιμές και έτσι οι τράπεζες διασώζονται.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όμως αν δεν συμμετάσχει στις νέες ανακεφαλαιοποιήσεις θα υποστεί dilution δηλαδή νέα απίσχναση και αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσουν τα hedge funds και θα υποστεί μεγάλη ζημία ο έλληνας φορολογούμενος πολίτης.
Ο ηθικός κίνδυνος είναι ο εξής.
Αν οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών η 3η φάση ανακεφαλαιοποίησης καλυφθεί από τα ξένα funds τότε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα υποστεί ζημία.
Αν όμως συμμετάσχει μερικώς στις ΑΜΚ των τραπεζών το ΤΧΣ τότε ενεργοποιείται το bail in και θα υποστούν ζημία τα hedge funds.
Ο ηθικός κίνδυνος αφορά και το ΤΧΣ που είναι ο βασικός μέτοχος των τραπεζών αλλά και τα hedge funds που είναι οι εν δυνάμει νέοι μέτοχοι των τραπεζών.
Για τις διοικήσεις των τραπεζών – κατανοούμε από τις συνομιλίες με κορυφαίους τραπεζίτες το εξής – αν οι διοικήσεις των τραπεζών καταφέρουν να ιδιωτικοποιηθούν με ιδιωτικά κεφάλαια ίσως να γλιτώσουν την καρατόμηση.
Αν εμπλακεί στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το ΤΧΣ η απομάκρυνση των διοικήσεων των ελληνικών τραπεζών από σενάριο θα μετουσιωθεί σε επικίνδυνη πραγματικότητα.
Θεωρούμε μέγα λάθος να αντικατασταθούν οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών, θα είναι η αυτοκτονία του ελληνικού banking.
Πραγματική αυτοκτονία, θα είναι η απόλυτη καταστροφή.

Οι νέες τιμές των ΑΜΚ

Το βασικό σενάριο θέλει τιμές νέων αυξήσεων κεφαλαίου στα 1,5 με 1,8 ευρώ για την Εθνική, 1,1 ευρώ για την Πειραιώς, 0,46 με 0,48 ευρώ για την Alpha bank και 0,31 ευρώ ή RS στην Eurobank.
Στο δυσμενές σενάριο που πιεστούν σημαντικά οι μετοχές των τραπεζών οι τιμές των ΑΜΚ των τραπεζών θα μπορούσαν να διαμορφωθούν, Εθνική 1,2 ευρώ, Πειραιώς 0,8 ευρώ, Alpha 0,40 ευρώ και Eurobank 0,25 και μετά το reverse split π.χ. 10 προς 1 στα 2,5 ευρώ.

Τιμές αυξήσεων κεφαλαίου ελληνικών τραπεζών

Ποσά σε ευρώ

Τράπεζες

Τιμές ΑΜΚ 2013

Τιμές ΑΜΚ 2014

Βασικό σενάριο τιμών ΑΜΚ 2014

Δυσμενές σενάριο τιμών ΑΜΚ 2014

Εθνική

4,29

2,2

1,5-1,8

1,2

Πειραιώς

1,71

1,70

1,1

0,80

Alpha

0,44

0,65

0,46-0,48

0,40

Eurobank

1,54

0,31

0,31 ή RS

0,25 ή RS 2,5

Attica bank

0,30

-

0,08 με RS 0,80

0,05 με RS 0,5

Επεξεργασία στοιχείων www.bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης