Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

LSE: Ραγδαία αύξηση της κοινωνικής ανισότητας - Η ελίτ του 1% κατέχει το 37% του πλούτου των ΗΠΑ!

LSE: Ραγδαία αύξηση της κοινωνικής ανισότητας - Η ελίτ του 1% κατέχει το 37% του πλούτου των ΗΠΑ!
«Πόσο πλούσιοι είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι του κόσμου;»
Ξεπερνούν κάθε φαντασία αλλά και κάθε προηγούμενη μέτρηση τα πραγματικά οικονομικά μεγέθη των πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο!
Στο ερώτημα «πόσο πλούσιοι μπορεί να είναι οι πλουσιότεροι του κόσμου;» προσπαθεί να απαντήσει με έρευνά του το London School of Economics και τα αποτελέσματα πραγματικά αφήνουν άφωνους τους «κοινούς θνητούς»!
Στην έρευνα λαμβάνεται ως δείγμα στο 1% των πλουσιότερων ανθρώπων σε κάθε χώρα.
Η καινοτομία της νέας έρευνας που παρουσιάζει το Bloomberg είναι ότι οι αναλυτές προσπάθησαν να ανακαλύψουν καλά κρυμμένους θησαυρούς σε φορολογικούς «παράδεισους», μία παράμετρος που καταδεικνύει και την αδυναμία των Κεντρικών τραπεζών να γνωρίζουν την πραγματική οικονομική κατάσταση των μεγιστάνων του πλούτου.


Το μερίδιο πλούτου που αντιστοιχεί στο 1% του πληθυσμού σε κάθε χώρα:




Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη νέα έρευνα, στην Αμερική ο πλουσιότερος ανάμεσα στους πλουσιότερους, που βρίσκεται δηλαδή στην κορυφή του 1%, κατέχει το 23,5% του συνολικού πλούτου των ΗΠΑ, έναντι 21,5% προηγούμενης εκτίμησης.
Παράλληλα συνολικά το 1% των πλουσίων στις ΗΠΑ το 2010 κατείχε το 35% έως 37% του πλούτου, υπερβαίνοντας το 34% που αναφερόταν στην έρευνα της Fed.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού την πρώτη θέση καταλαμβάνει η Αυστρία, με το 1% να κατέχει το 36% του πλούτου της χώρας.
Μάλιστα ο J. Hollender, της εταιρείας Seventh Generation Α.Ε., που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτό το 1%, αναφέρει ότι δεν προκαλούν καμία έκπληξη αυτά τα στοιχεία, ενώ προειδοποιεί ότι πιθανόν να είναι και μεγαλύτερα τα ποσοστά, αφού πολλά χρήματα είναι καλά κρυμμένα.
Στην Ευρώπη τα στοιχεία είναι περισσότερο απογοητευτικά καθώς περίπου το 10% του πλούτου των Ευρωπαίων βρίσκεται σε offshore λογαριασμούς έναντι του 4% στις ΗΠΑ.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν τη ραγδαία επιδείνωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.
Μάλιστα οι αναλυτές επισημαίνουν την αναγκαιότητα για την υιοθέτηση αυστηρότερης φορολογικής πολιτικής από την πλευρά των κρατών σε συνδυασμό με τη λήψη μέτρων για την επιστροφή χρημάτων από τους φορολογικούς παραδείσους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης