Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πόσο αστεία είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική; - Πραγματικά υφίσταται ελληνικό ΥΠΕΞ ή είναι ένα κακέκτυπο παράρτημα των Βρυξελλών;

Πόσο αστεία είναι η ελληνική εξωτερική πολιτική; - Πραγματικά υφίσταται ελληνικό ΥΠΕΞ ή είναι ένα κακέκτυπο παράρτημα των Βρυξελλών;
Ιστορικές ευκαιρίες έχασαν οι «εγκέφαλοι» του «βενιζελικού επιτελείου»
Μόνο γέλωτα μπορεί να προκαλέσουν οι χειρισμοί του ελληνικού Υπουργείου… Εξωτερικών και του Υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου στο ζήτημα της ουκρανικής κρίσης, εάν θέλουμε να ξεχάσουμε τις οδυνηρές συνέπειες των επιλογών τους ήδη στην ελληνική οικονομία.
Πριν μας πιάσουν τα κλάματα… βιώνοντας την έκταση των συνεπειών της πολιτικής του ΥΠΕΞ, ας επιχειρήσουμε να δούμε πως βάδισαν οι «εγκέφαλοι» του «βενιζελικού επιτελείου».
Από την αρχή της κρίσης η Ελλάδα τάχθηκε υπέρ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ.
Απέφυγε συστηματικά να έλθει σε επαφή με τη ρωσική πλευρά και έχασε με σκανδαλώδη τρόπο την ιστορική ευκαιρία να γίνει η γέφυρα συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.
Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του έτους είχε την προεδρία της ΕΕ, έχοντας έτσι και μια μοναδική ευκαιρία να αναλάβει έναν πιο θεσμικό ρόλο.
Με άλλα λόγια, στην «επιτυχημένη» ελληνική προεδρεία η εξωτερική πολιτική «πέρασε και δεν ακούμπησε», στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών που υπέγραφε μάλιστα στον επίσημο λογαριασμό του twitter της προεδρίας ως «αναπληρωτής πρωθυπουργός».
Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος όχι μόνο άφησε ανεκμετάλλευτη αυτήν την ευκαιρία, ασχολούμενος με τη Συρία (και όχι με την καταστροφή των χημικών ανοιχτά της Κρήτης), αλλά και ούτε καν δεν διαφοροποιήθηκε από τις ευρωπαϊκές παλινωδίες επισκεπτόμενος τη νέα κυβέρνηση της Ουκρανίας.
Προφανώς ο κ. Βενιζέλος πίστεψε ότι η κυβέρνηση της Ρωσίας δεν θα αντιδρούσε σε όποια ευφάνταστη κύρωση επέβαλε η ΕΕ στη χώρα, ή ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας είναι πιο… ισχυρή από την αντίστοιχη ρωσική.
Φάνηκε μάλιστα ότι η ελληνική πλευρά ούτε καν σκέφτηκε το ενδεχόμενο να μελετήσει τις συνέπειες των ευρωπαϊκών κυρώσεων στη Μόσχα για την ελληνική οικονομία, δεδομένης της σύνδεσης μας με τη ρωσική οικονομία.
Δεν μπήκε καν στον κόπο να εκτιμήσει τις πιθανές αντιδράσεις της Μόσχας και το κατά πόσο αυτές θα έχουν επίπτωση στις ελληνικές εξαγωγές προς τη χώρα.
Έτσι φτάσαμε στο σημείο να σαπίζουν τα αγροτικά προϊόντα στα σύνορα, μετά το ρωσικό εμπάργκο, χωρίς μάλιστα να εξασφαλιστεί και η στοιχειώδης στήριξη από τις Βρυξέλλες.
Αντ’ αυτού ο κ. Βενιζέλος και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη υπόσχονται αποζημιώσεις, χωρίς να έχουν, ακόμη και τώρα, ένα σχέδιο μόνιμης αντικατάστασης της Ελλάδας από άλλους εμπορικούς εταίρους από τη Μόσχα.
Δηλαδή, η Μόσχα σαφώς θα αναζητήσει πλέον εμπορικούς εταίρους εκτός ΕΕ για να καλύψει την εσωτερική της ζήτηση, απορρίπτοντας τα ελληνικά προϊόντα ίσως και για αρκετά ακόμη χρόνια.
Δηλαδή μια αποζημίωση φέτος, η οποία είναι και αμφίβολη, δεν θα είναι ικανή να αναπληρώσει τη ζημία που θα υποστούν οι επαγγελματίες σε βάθος χρόνου.
Η Ρωσία, με την επιβολή εμπάργκο, απλά απέδειξε πόσο ισχυρή χώρα είναι και πόσο αδύναμη είναι η Ευρώπη.
Είναι σαφές ότι οι κινήσεις της Ρωσίας θα υποχρεώσουν την ΕΕ να την αντιμετωπίσει με διαφορετικό τρόπο.
Ας φροντίσουν τουλάχιστον τώρα οι Έλληνες ερασιτέχνες - διπλωμάτες να βρεθούν προς τη σωστή πλευρά…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης