Αναλύσεις – Εκθέσεις

Βloomberg: Απειλεί τις προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το ρωσικό εμπάργκο - Πιθανά θύματα τουρισμός, γεωργία

Βloomberg: Απειλεί τις προσδοκίες για επιστροφή της Ελλάδας στην ανάπτυξη το ρωσικό εμπάργκο - Πιθανά θύματα τουρισμός, γεωργία
Η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας...
Οι προσδοκίες για έξοδο της Ελλάδας από την ύφεση κατά το τρέχον έτος, 2014, ενδέχεται να απειληθούν από το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές ειδών διατροφής από την ΕΕ, προειδοποιεί σε νέο δημοσίευμα του το πρακτορείο Bloomberg, αποτιμώντας τις επιπτώσεις των ρωσικών αντίποινων στην πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Όπως επισημαίνει το Bloomberg, οι προσδοκίες της Ελλάδας για επιστροφή στην ανάπτυξη το 2014 ενδέχεται να τεθούν σε σοβαρό κίνδυνο μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη ρωσο-ουκρανική κρίση.
"Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος των ρωσικών αντίποινων στην ελληνική οικονομία μπορεί να θεωρηθεί διαχειρίσιμο, ωστόσο ο αντίκτυπος μπορεί να αποβεί καταστροφικός για νευραλγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως ο τουρισμός και η γεωργία, καθώς οι συνθήκες παραμένουν ακόμη εύθραυστες", δηλώνει ο Θ. Ντόκος, του ελληνικού think tank, Hellenic Foundation.
"Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, το ερχόμενο Φθινόπωρο και χειμώνα", προσθέτει ο ίδιος.
Όπως εξηγεί το Bloomberg, η Ρωσία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ελλάδας.  
Η αξία του συνόλου των διμερών εμπορικών σχέσεων ανήλθε στα 9,3 δισ. ευρώ για το 2013.
"Η πρόσφατη υποτίμηση του ρωσικού νομίσματος και η κατάσταση στην Ουκρανία μπορεί να σημάνει αυτόματα το εξής: Η Ελλάδα θα υποδεχθεί 200 χιλ. λιγότερους Ρώσους τουρίστες από ότι αρχικά αναμενόταν", σχολιάζει ο Ξ. Πετρόπουλος, ανώτατο στέλεχος του ΣΕΤΕ.
"Οι αφίξεις τουριστών στην Ελλάδα από την Ουκρανία θα μειωθούν κατά 50% και από τη Ρωσία θα φτάσουν τα 1,1 εκατ. από 1,3 εκατ. όπως αναμενόταν αρχικά", προσθέτει ο κ. Πετρόπουλος.
Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, η Κομισιόν εκτιμά πως η ελληνική οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη +0,6% το 2014, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη για πρώτη φορά μετά το 2007.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης