Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ουκρανία: Στην Κριμαία ο πρόεδρος Putin στις 13-14 Αυγούστου - Καθ' οδόν η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία

Ουκρανία: Στην Κριμαία ο πρόεδρος Putin στις 13-14 Αυγούστου - Καθ' οδόν η ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία
Kίνδυνος ρωσικής εισβολής στην Αν. Ουκρανία, επιμένει το ΝΑΤΟ...
(upd8) Την Κριμαία θα επισκεφθεί ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, στις 13-14 Αυγούστου 2014, όπου θα έχει επαφές με κορυφαίους αξιωματούχους και μέλη της κυβέρνησης.
Εν τω μεταξύ, καθ΄οδόν προς την Ουκρανία βρίσκεται ρωσική αυτοκινητοπομπή 280 φορτηγών, τα οποία μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Itar Tass.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Sergei Lavrov Σεργκέι Λαβρόφ, ανακοίνωσε χθες ότι η Ρωσία έχει «συμφωνήσει», έπειτα από συνομιλίες που διεξήγαγε με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία, και εξέφρασε την ελπίδα οι δυτικές κυβερνήσεις «να μην εμποδίσουν» την αποστολή.
"Ο Αμερικανός πρόεδρος B. Obama στηρίζει την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας", δήλωσε από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος P. Poroshenko.
Obama και Poroshenko είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.
Οι ΗΠΑ ωστόσο προειδοποίησαν πως οποιαδήποτε ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία χωρίς τη συναίνεση του Κιέβου θα ήταν «απαράδεκτη» και θα συνιστούσε παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ρωσία: Η ανθρωπιστική αποστολή στην Αν. Ουκρανία δεν θα έχει στρατιωτική συνοδεία
Η Ρωσία θα στείλει στην Ουκρανία μια οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια «χωρίς στρατιωτική συνοδεία», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου V. Putin, αποκαλύπτοντας περισσότερες λεπτομέρειες της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Για την αποστολή της οχηματοπομπής με την ανθρωπιστική βοήθεια στην ανατολική Ουκρανία «υπήρξε συμφωνία με την ουκρανική πλευρά», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει την ημερομηνία αναχώρησης της αποστολής.
Η Ουκρανία, από τη δική της πλευρά, αμφισβήτησε την ανακοίνωση της Μόσχας, τονίζοντας πως η όποια ενδεχόμενη παράδοση ρωσικής βοήθειας δεν θα γίνει παρά μόνο αυστηρά στο πλαίσιο της διεθνούς αποστολής που ζήτησε ο πρόεδρος της Ουκρανίας P. Poroshenko.
«Η Ρωσία μπορεί να λάβει μέρος. Αλλά αυτό θα γίνει με σεβασμό των διεθνών κανόνων, των ουκρανικών νόμων, μέσω σημείων συνοριακού ελέγχου που ελέγχουμε εμείς, υπό την αιγίδα της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος.

Barroso προς Putin: Μην προχωρήσεις σε εισβολή στην Ουκρανία
Να μην προχωρήσει σε μονομερή στρατιωτική δράση στην ανατολική Ουκρανία κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο V. Putin o απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, J. M. Barroso.
Nα σημειωθεί πως Barroso και Putin είχαν τηλεφωνική επικοινωνία.
Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε στον Ρώσο πρόεδρο την ανησυχία του για τη συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, καθώς και για τη συνεχιζόμενη ροή οπλισμού προς τους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία.
"Καμία ρωσική στρατιωτική δράση δεν δικαιολογείται στην περιοχή, ακόμη και υπό τον μανδύα της ανθρωπιστικής επιχείρησης", διεμήνυσε ο Barroso στον Putin.
Ο Βarroso είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον πρόεδρο της Ουκρανίας P. Poroshenko, στον οποίο εξέφρασε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης να παράσχει υποστήριξή σε υλικό επίπεδο, κυρίως για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών.

Κίεβο: Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 άνδρες στα σύνορα
"Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 45.000 άνδρες στα σύνορα με την Ουκρανία, οι οποίοι υποστηρίζονται από βαρέα οχήματα και όπλα, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων συστοιχιών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων", δηλώνει ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης» που διεξάγει το Κίεβο στο ανατολικό τμήμα της χώρας, ο Αντρέι Λισένκο.
«Ως σήμερα, περίπου 45.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσίας είχαν συγκεντρωθεί σε περιοχές των συνόρων», ανέφερε ο ο Λισένκο.
Ο ίδιος εξήγησε πως οι 45.000 άνδρες υποστηρίζονται από 160 άρματα μάχης, 1.360 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 150 εκτοξευτήρες πυραύλων Γκραντ, 192 μαχητικά αεροσκάφη και 137 επιθετικά ελικόπτερα.

NATO: Υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία
Για τον κίνδυνο ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία προειδοποιεί εκ νέου το ΝΑΤΟ, αγνοώντας τις διαψεύσεις από την πλευρά της Μόσχας.
"Υπάρχει πολύ υψηλή πιθανότητα ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία", δήλωσε εκ νέου σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen.
Υπενθυμίζεται ότι ο Rasmussen είχε διατυπώσει τις ίδιες ανησυχίες, ωστόσο η Μόσχα έσπευσε να διαψεύσει τις σχετικές φήμες.
Το ΝΑΤΟ όμως δεν δείχνει να πείθεται από τις διαψεύσεις της ρωσικής πλευράς.
"Δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί απόσυρσης των ρωσικών στρατευμάτων από τα ουκρανικά σύνορα", δηλώνει ο Rasmussen.
Να σημειωθεί εδώ πως την Παρασκευή 8/11 πληροφορίες από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έκαναν λόγο για παύση των ρωσικών επιχειρήσεων στα σύνορα με την Ανατολική Ουκρανία.

(Πρώτη ενημέρωση: Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014, ώρα 16:00)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης