Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τα 300 εκατ ΑΜΚ της Attica bank δεν είναι επαρκή - Θα χρειαστούν 450-500 εκατ - Έρχεται reverse split, κερδοσκοπία στην μετοχή

tags :
Τα 300 εκατ ΑΜΚ της Attica bank δεν είναι επαρκή - Θα χρειαστούν 450-500 εκατ - Έρχεται reverse split, κερδοσκοπία στην μετοχή
Η διοίκηση της Attica bank θα πρέπει να σταθμίσει τον κίνδυνο που απορρέει από τα stress tests παρ΄ ότι δεν συμμετέχει στην διαδικασία
Τα 300 εκατ αύξησης κεφαλαίου της Attica bank δεν είναι επαρκή αν οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, χρειαστούν 5-6 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια στα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014.
Παραδόξως σήμερα στην μετοχή σημειώνεται ράλι +18,63% το οποίο είναι όχι απλά κερδοσκοπικό αλλά και επικίνδυνο.
Η Attica bank θα χρειαστεί reverse split και η αύξηση κεφαλαίου με αναλογία 10 προς 1 θα υλοποιηθεί στα 0,08 ευρώ ή μετά το reverse split 0,80 ευρώ.

Νωρίτερα το bankingnews.gr σημείωνε


Ίσως σε μια τέτοια περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη CLP Credit Loss Projections δηλαδή ζημίες, από τον πιστωτικό κίνδυνο, εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, αναβαλλόμενη φορολογία και προνομιούχες μετοχές 100 εκατ που πρέπει να αποπληρώσει και  να καλύψει και το ομολογιακό tier II 79,3 εκατ λήξεως 2015, τότε θα χρειαστεί από 450-500 εκατ ευρώ.
Η Attica bank δεν συμμετέχει στα stress tests της ΕΚΤ – και ορθά – αλλά είναι προφανώς η Attica bank δεν μπορεί να αποτιμάται με διαφορετική μεθοδολογία από τις υπόλοιπες τράπεζες....με όρους αγοράς. 
 Με βάση τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος είχαν προκύψει 397 εκατ ανάγκες νέων κεφαλαίων στο βασικό σενάριο και 434 εκατ στο δυσμενές.
Από τα αξιοσημείωτα ήταν ότι τα CLP Credit Loss Projections δηλαδή ζημίες από προβληματικά δάνεια, από τον πιστωτικό κίνδυνο στην Attica bank φθάνουν τα 888 εκατ ευρώ για το διάστημα 2013 με 2016.
Όμως είναι προφανές ότι ενώ η Attica bank σχεδιάζει αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ ίσως τα 300 εκατ να μην είναι επαρκή αν τελικώς προκύψουν πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες για τις 4 ελληνικές τράπεζες.
Εν τω μεταξύ υποχρεωτικό είναι για την Attica bank το reverse split με πιθανή αναλογία 10 παλαιές μετοχές προς 1 νέα.
Η εκτιμώμενη τιμή της νέας αύξησης θα διαμορφωθεί στα 0,08 ευρώ προ reverse split ή ουσιαστικά 0,80 ευρώ μετά reverse split στο βασικό σενάριο και στο ακραίο δυσμενές στα 0,05 ευρώ αν επικρατήσει το ακραίο δυσμενές σενάριο για όλες τις τράπεζες.
Είναι προφανές ότι εφόσον η τιμή καθοριστεί στα προαναφερόμενα επίπεδα θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στον στρατηγικό επενδυτή σε αντίθεση με το ΤΣΜΕΔΕ που θα υποστεί λογιστική ζημία παρ΄ ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Ορισμένα στελέχη επισημαίνουν ότι «με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα είναι προτιμότερο η Attica bank να επιλέξει χαμηλή τιμή δηλαδή μεγάλο discount γιατί ο στρατηγικός επενδυτής θα δελεαστεί και το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να υποστεί ζημία αλλά θα αποκτήσει εκ νέου μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ούτως ή άλλως η συμμετοχή του ΤΣΜΕΔΕ στην ΑΜΚ της Attica bank θα πρέπει να θεωρείται όχι απλά δεδομένη αλλά υποχρεωτική....
Ποια είναι η σημερινή εικόνα της Attica bank;
Διαθέτει, ενεργητικό 4 δισεκ, περίπου  3,7 δισεκ. δάνεια, NPLs 925 εκατ, προβλέψεις 455 εκατ και κεφάλαια 413 εκατ ευρώ.
Το 69% των δανείων είναι επιχειρηματικά, 22,3% δάνεια προς ιδιώτες εκ των οποίων το 64% του 22,3% είναι στεγαστικά.
Η δομή των δανείων της Attica bank προβληματίζει;
Μπορεί η Attica bank να επικαλείται και ορθά ότι  διαθέτει χαμηλότερο NPLs αλλά η αλήθεια είναι ότι με αυτή την δομή δανείων αν συμμετείχε στα stress tests της ΕΚΤ η Attica bank όχι απλά δεν θα τα περνούσε αλλά θα είχε….μεγάλο πρόβλημα.
Προσέξετε δεν αναφερόμαστε στα NPLs αλλά στην δομή των δανείων, επιχειρηματικά και στεγαστικά είναι στοχοποιημένα στα νέα stress tests της ΕΚΤ ενώ το όφελος από το DTA είναι οριακό παρ΄ ότι δεν διαθέτει εποπτικό φίλτρο του 20% που ίσχυσε στα ελληνικά stress tests της ΤτΕ.
Η τράπεζα δεν συμφωνεί με αυτή την προσέγγιση αλλά εμείς γράφουμε την άποψη μας.
Αν θέλετε να δούμε π.χ. κατηγορίες δανείων τα καταναλωτικά της Attica bank είχαν πρόβλημα μεγαλύτερο της αγοράς ενώ τα στεγαστικά κινήθηκαν οριακά καλύτερα του μέσου όρου.
Τα NPLs διαμορφώνονται στα 924 εκατ αντιστοιχώντας στο 24,6% των δανείων της τράπεζας αλλά το coverage ratio  ο δείκτης κάλυψης δανείων μπορεί να αυξάνεται στο 49,20% αλλά παραμένει κάτω του μέσου όρου πρέπει να βρεθεί τουλάχιστον στο 55%.
Με βάση αυτή την εικόνα ο στρατηγικός επενδυτής σε τι θα στοχεύει;
Πρέπει εδώ να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.
Καταλαβαίνουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ που επένδυσε σημαντικά κεφάλαια στην ανακεφαλαιοποίηση του 2013 δηλαδή στα 400 εκατ κατέβαλλε τα 200 εκατ στα 0,30 ευρώ χάνει περίπου το 50% της επένδυσης του λογιστικά.
Θα στεναχωρήσουμε αλλά λογιστικά και στρατηγικά το ΤΣΜΕΔΕ από την διαχρονική επένδυση στην Attica bank δεν έχει κερδίσει.
Το ΤΣΜΕΔΕ όμως θέλει να συμμετάσχει στην ΑΜΚ των 300 εκατ αλλά για να συμμετάσχει πρέπει να πάρει την άδεια του ΤΕΕ.
Για να πάρει την άδεια του ΤΤΕ θα πρέπει να πειστούν ότι επενδύοντας νέα κεφάλαια το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank διασφαλίζεται η επένδυση του.
Θα στεναχωρήσουμε ίσως όσους στο ΤΕΕ μπορεί να έχουν άλλη άποψη αλλά είναι αληθές ότι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί το ΤΣΜΕΔΕ και το ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο) είναι να συμμετάσχει και στην νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Αν δεν συμμετάσχει πέραν από προφανές dilution – απίσχναση το ΤΣΜΕΔΕ θα χάσει και τα μετοχικά του δικαιώματα καθώς από πλειοψηφών θα καταστεί μειοψηφών μέτοχος.
Βέβαια το ποσοστό του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank θα μειωθεί αλλά θα μειωθεί με όρους ανεκτούς και με όρους μελετημένους όχι άναρχα.
Αν το ΤΣΜΕΔΕ δεν συμμετάσχει θα χάσει περισσότερα.
Όμως το ερώτημα είναι πόσα πρέπει να επενδύσει το ΤΣΜΕΔΕ και κυρίως σε ποια τιμή…θέμα που ενοχλεί την Attica bank.
Με αύξηση κεφαλαίου 300 εκατ ή θα επενδύσει 100 ή 150 εκατ και σε ποια τιμή;
Η τιμή είναι ένα καυτό ζήτημα για την Attica bank το RS το reverse split θα υλοποιηθεί και έγκαιρα είχαμε διαγνώσει και την συμπεριφορά της μετοχής.
Τιμή της ΑΜΚ προ reverse split θα είναι μεταξύ 0,10 με 0,08 ευρώ και μετά RS 1 ευρώ με 0,80 ευρώ αν η σχέση του reverse split είναι 10 προς 1.
Τι είδους πρέπει να είναι ο στρατηγικός επενδυτής;
Στρατηγικός επενδυτής τύπου distress funds δεν νομίζουμε ότι ταιριάζει στην επιχειρηματική κουλτούρα της Attica bank αλλά ένα σχήμα τύπου Eurobank θα ταίριαζε στην Attica bank δηλαδή group μετόχων.

Πρώτη ενημέρωση: 08:13, Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης