Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

To ΤΣΜΕΔΕ θα κατέχει το 33% της Attica bank μετά την ΑΜΚ – Θα συμμετάσχει με 80-100 εκατ – Το Ταμείο κερδίζει μετά τα 1,2 δισ.

tags :
To ΤΣΜΕΔΕ θα κατέχει το 33% της Attica bank μετά την ΑΜΚ – Θα συμμετάσχει με 80-100 εκατ – Το Ταμείο κερδίζει μετά τα 1,2 δισ.
Το ΤΣΜΕΔΕ ορθά και υποχρεωτικά συμμετέχει στην ΑΜΚ αφενός ως κίνητρο για νέους επενδυτές, αφετέρου για να προστατεύσει την επένδυση του
Το ΤΣΜΕΔΕ το Ταμείο των Μηχανικών με ποσοστό 51% στην Attica bank, έλαβε μια αυτονόητη απόφαση να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 300 εκατ ευρώ.
Η απόφαση του ΤΧΣ ήταν απόλυτα αναμενόμενη για όσους παρακολουθούν σθενά τις τραπεζικές εξελίξεις και ορθή.
Το ΤΣΜΕΔΕ με την κίνηση του αυτή στέλνει ένα μήνυμα στην ομάδα των στρατηγικών επενδυτών ότι ο βασικός μέτοχος στηρίζει την τράπεζα και ταυτόχρονα το ΤΣΕΜΔΕ στηρίζει την επένδυση του.
Στην ανάλυση μας θα παρουσιάσουμε όλες τις παραμέτρους που αφορούν την Attica bank, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα ότι η Attica bank αξίζει να μείνει αυτόνομη και ανεξάρτητη αλλά όχι όμως με το ρόλο που διαδραμάτισε στο παρελθόν.
Θα ξεκινήσουμε με την προσέγγιση ότι δεν ξέρουμε αν τα 300 εκατ της αύξησης είναι επαρκή.
Αν…οι 4 ελληνικές συστημικές τράπεζες, χρειαστούν 4-6 δισεκ. ευρώ νέα κεφάλαια στα stress tests της ΕΚΤ που θα ανακοινωθούν στις 31 Οκτωβρίου του 2014, τότε η αύξηση κεφαλαίου των 300 εκατ της Attica bank δεν θα είναι επαρκής.
Ίσως σε μια τέτοια περίπτωση λαμβάνοντας υπόψη CLP Credit Loss Projections δηλαδή ζημίες, από τον πιστωτικό κίνδυνο, εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου, αναβαλλόμενη φορολογία και προνομιούχες μετοχές 100 εκατ που πρέπει να αποπληρώσει και  να καλύψει και το ομολογιακό tier II ύψους 79,3 εκατ λήξεως 2015, τότε θα χρειαστεί από 450-500 εκατ ευρώ.
Η Attica bank δεν συμμετέχει στα stress tests της ΕΚΤ – και ορθά – αλλά είναι προφανώς η Attica bank δεν μπορεί να αποτιμάται με διαφορετική μεθοδολογία από τις υπόλοιπες τράπεζες.
Πριν αναλύσουμε τις νέες παραμέτρους ας δούμε λίγο τα δεδομένα της επικείμενης αύξησης.
Αν το ΤΣΜΕΔΕ συμμετάσχει με 80-100 εκατ τότε το ποσοστό του θα υποχωρήσει από το 51% στο 33%.
Για όσους θυμούνται 33% είχε και στο παρελθόν το ΤΣΜΕΔΕ.
Η λογική του ελέγχου της καταστατικής μειοψηφίας…έχει μεν λογική αλλά θεωρούμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ κουβαλάει τις αντιλήψεις του παρελθόντος.
Ορισμένοι θα πουν ότι πρέπει να προστατέψει την επένδυση του.
Είναι απόλυτα ορθό αυτό αλλά για να μπορέσει το ΤΣΜΕΔΕ να πει ότι είναι στα κεφάλαια που έχει επενδύσει διαχρονικά η κεφαλαιοποίηση της Attica bank πρέπει να φθάσει στα 1,2 δισεκ. ευρώ.
Όσο και αν σας φαίνεται περίεργο ας δούμε τις επενδύσεις του ΤΣΜΕΔΕ του τελευταίου διαστήματος φθάνουν τα 350 εκατ μαζί με την νέα αύξηση, του 2014.  
Αν το Ταμείο ελέγχει το 33% της Attica bank για να αποσβέσει λογιστικά τα 350 εκατ χρειάζεται κεφαλαιοποίηση 1,2 δισεκ. ευρώ έναντι 125 εκατ που είναι η τρέχουσα αποτίμηση στο χρηματιστήριο (13 Αυγούστου του 2014).
Θα σχολιάσουμε και την τιμή στο χρηματιστήριο.
Η τιμή στα 0,12 ευρώ είναι εύλογη και δίκαιη ώστε να μπορέσει να οριστικοποιηθεί μια καλή τιμή αύξησης κεφαλαίου.
Εδώ και 8-9 μήνες προειδοποιούμε ότι θα δούμε τα 0,10 ευρώ όταν η μετοχή ήταν στα 0,23 και 0,25 ευρώ, η μετοχή έφθασε στα 0,10 ευρώ.
Δεν έχουμε μαντικές ικανότητες,  στοιχειώδη ανάλυση πραγματοποιήσαμε με την κοινή λογική, τόσο απλά.
Είναι κατανοητό ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα ήθελε υψηλή τιμή γιατί ως γνωστό dilution μπορεί να υποστεί ένας μέτοχος είτε από μη συμμετοχή ή μερική συμμετοχή σε μια νέα αύξηση κεφαλαίου ή από μεγάλη μείωση της τιμής της νέας αύξησης κεφαλαίου σε σχέση με το παρελθόν.
Για την Attica bank το reverse split με πιθανή αναλογία 10 παλαιές μετοχές προς 1 νέα είναι υποχρεωτικό.  
Η εκτιμώμενη τιμή της νέας αύξησης θα διαμορφωθεί στα 0,08 ευρώ προ reverse split ή ουσιαστικά 0,80 ευρώ μετά reverse split στο βασικό σενάριο και στο ακραίο δυσμενές στα 0,05 ευρώ αν επικρατήσει το ακραίο δυσμενές σενάριο για όλες τις τράπεζες.
Είναι προφανές ότι εφόσον η τιμή καθοριστεί στα προαναφερόμενα επίπεδα θα δώσει μεγάλο πλεονέκτημα στον στρατηγικό επενδυτή σε αντίθεση με το ΤΣΜΕΔΕ που θα υποστεί λογιστική ζημία παρ΄ ότι θα συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου.
Ορισμένα στελέχη επισημαίνουν ότι «με βάση τα υφιστάμενα δεδομένα είναι προτιμότερο η Attica bank να επιλέξει χαμηλή τιμή δηλαδή μεγάλο discount γιατί ο στρατηγικός επενδυτής θα δελεαστεί και το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να υποστεί ζημία αλλά θα αποκτήσει εκ νέου μετοχές σε πολύ χαμηλή τιμή.
Ποια είναι η σημερινή εικόνα της Attica bank;
Διαθέτει, ενεργητικό 4 δισεκ, περίπου  3,7 δισεκ. δάνεια, NPLs 925 εκατ, προβλέψεις 455 εκατ και κεφάλαια 413 εκατ ευρώ.
Το 69% των δανείων είναι επιχειρηματικά, 22,3% δάνεια προς ιδιώτες εκ των οποίων το 64% του 22,3% είναι στεγαστικά.
Τα NPLs διαμορφώνονται στα 925 εκατ αντιστοιχώντας στο 24,6% των δανείων της τράπεζας αλλά το coverage ratio  ο δείκτης κάλυψης δανείων μπορεί να αυξάνεται στο 49,20% αλλά παραμένει κάτω του μέσου όρου πρέπει να βρεθεί τουλάχιστον στο 53 με 55%.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης