Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συναγερμός στην Ευρώπη για τα ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία, Ιράκ - Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή

Συναγερμός στην Ευρώπη για τα ανοιχτά μέτωπα σε Ουκρανία, Ιράκ - Έκτακτη Σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών την Παρασκευή
Η κλιμάκωση των φόβων για την κατάσταση σε Ουκρανία και Ιράκ ταρακουνά την Ευρώπη
Συναγερμός έχει σημάνει στην Ευρώπη, λόγω της όξυνσης των γεωπολιτικών κινδύνων.
Τα ανοιχτά μέτωπα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής - και όχι μόνο - είναι πολλά και οι Ευρωπαίοι καλούνται να καθορίσουν τη στάση τους.
Η κλιμάκωση των φόβων για την κατάσταση σε Ουκρανία και Ιράκ ταρακουνά την Ευρώπη.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών συγκαλούν έκτακτη Σύνοδο για την ερχόμενη Παρασκευή 15 Αυγούστου, προκειμένου να αποτιμήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις σε Ιράκ και Ουκρανία.
Στο Βόρειο Ιράκ η ανησυχία κορυφώνεται. Μετά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς των ΗΠΑ κατά στόχων τζιχαντιστών στο Βόρειο Ιράκ, η Γαλλία αποφάσισε να εμπλακεί ενεργά στις συγκρούσεις.
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, η Γαλλία θα στείλει όπλα στους Κούρδους του Ιράκ, που μάχονται κατά των Ισλαμικού Στρατού (ISIS).
Άλλωστε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Laurent Fabius, ζήτησε τη σύγκληση επείγουσας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με θέμα την ενδεχόμενη αποστολή όπλων στου Κούρδους του Ιράκ.
Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, έχει ζητήσει τις τελευταίες δύο ημέρες, από την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Kathrin Aston, μαζί με την ιταλίδα ομόλογό του Federica Mogherini, τη σύγκληση επείγουσας συνόδου των υπουργών Εξωτερικών.
«Μπορούμε να παραμείνουμε έτσι λέγοντας ΄είναι θλιβερό, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε΄, αλλά αυτό δεν αντιστοιχεί στη δική μας θέση...
Γνωρίζω καλά ότι για τις δυτικές χώρες είναι περίοδος διακοπών, αλλά, επιτέλους, όταν υπάρχουν άνθρωποι που πεθαίνουν, θα ήθελα να πω αφανίζονται, πρέπει να επιστρέψουν από τις διακοπές», δήλωσε σήμερα στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info.
Ο Fabius, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυριακή τη Βαγδάτη και το Αρμπίλ, δήλωσε ότι απέναντι στην ανισορροποία ανάμεσα στον εξοπλισμό των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους που προελαύνει στο Ιράκ και των Πεσμεργκά, το θέμα της αποστολής όπλων προς τις κουρδικές δυνάμεις πρέπει να εξετασθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση.
"Το θέμα είναι να βοηθήσουμε τους Κούρδους, τους Ιρανικούς, να αποκτήσουν τα μέσα για να αντισταθούν να πολεμήσουν, να νικήσουν τους τζιχαντιστές, η πρόθεση των οποίων είναι "να αφανίσουν όσους δεν είναι σαν αυτούς, που δεν ασπάζονται τη θρησκεία τους, οι οποίοι βασανίζουν και βιάζουν συστηματικά", ανέφερε.
"Στόχος τους είναι το Ιράκ, είναι η Συρία, η Ιορδανία, το Ισραήλ , η Παλαιστίνη, μόνο αυτά...", προειδοποίησε προσθέτοντας ότι η γραμμή του μετώπου βρίσκεται σε απόσταση 120 χιλιομέτρων από τη Βαγδάτη, "μία πολη σε κατάσταση πολέμου με τανκς σε κάθε γωνία".
Στο μέτωπο της ρωσο - ουκρανικής κρίσης και το ρήγμα στις σχέσεις Δύσης - Μόσχας, γέφυρες επικοινωνίας με τη Ρωσία ρίχνει η γερμανίδα καγκελάριος, Α. Merkel, μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει αμφότερες οι Ε.Ε. και Μόσχα και με τον αντίκτυπο για τη γερμανική οικονομία να είναι ήδη εμφανής, αντικατοπτριζόμενος στα στοιχεία του ΑΕΠ για το β' τρίμηνο, αλλά και το βύθισμα του δείκτη ZEW στις 8,6 μονάδες τον Αύγουστο.
Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα «Saechsische Zeitung», η γερμανίδα καγκελάριος τονίζει ότι επιθυμεί τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τον ρώσο πρόεδρο Vl. Putin, παρά τις δυτικές κυρώσεις στη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.
«Προσπαθώ να μην σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τον ρώσο πρόεδρο, παρά τις κυρώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι πάντα τασσόταν υπέρ του διαρκούς διαλόγου με τη Μόσχα και ότι είναι έτοιμη για συνέχισή του.
Παράλληλα, αναφερόμενη στη θέση του Βερολίνου σχετικά με την Ουκρανία σημείωσε ότι «μια από τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι εμείς οι Ευρωπαίοι σεβόμαστε την εδαφική ακεραιότητα των κρατών και ότι δεν προχωρούμε σε μονομερείς αλλαγές συνόρων».
Η Ουκρανία θα πρέπει να λαμβάνει τις δικές τις αποφάσεις ελεύθερα και δημοκρατικά σχετικά με το Σύνταγμά και τις πολιτικές της, αλλά και το βαθμό ανεξαρτησίας των ανατολικών περιοχών της, ανέφερε και συμπλήρωσε ότι «η Ρωσία θα έπρεπε να το αποδεχθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης