Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Μόσχας - Κιέβου για τη ρωσική βοήθεια ζητούν διεθνείς οργανισμοί - Νόμο για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ψήφισαν οι Ουκρανοί

Συμφωνία Μόσχας - Κιέβου για τη ρωσική βοήθεια ζητούν διεθνείς οργανισμοί - Νόμο για κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας ψήφισαν οι Ουκρανοί
Το Κίεβο έχει καταρτίσει ήδη μια μαύρη λίστα στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 127 προσώπων και 65 εταιρειών
Συστάσεις προς τη Μόσχα και το Κίεβο, να καταλήξουν σε μια συμφωνία όσον αφορά την οχηματοπομπή με τη ρωσική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους στην ανατολική Ουκρανία, απευθύνουν από κοινού, ο Ερυθρός Σταυρός και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), πριν εμπλακούν οι δύο διεθνείς οργανισμοί στην επιχείρηση για τη διανομή της.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζητά να λάβει εγγυήσεις ασφαλείας από όλες τις πλευρές και να υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας, επισήμανε ο Γιούαν Ουάτσον, εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού.
Ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε επίσης να του διαβιβαστεί ένας κατάλογος με τα ακριβή περιεχόμενα του φορτίου που μεταφέρει η οχηματοπομπή.
Η προεδρία της Ουκρανίας πρότεινε ο ΟΑΣΕ να επιθεωρήσει το φορτίο πριν αυτό παραδοθεί στον Ερυθρό Σταυρό. Όμως μια εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ επισήμανε ότι ο οργανισμός θα εμπλακεί στην επιχείρηση μόνο αφού αναλάβει τη διανομή της βοήθειας η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και αφού έχει υπάρξει συμφωνία ανάμεσα στη Μόσχα, στο Κίεβο και στον Ερυθρό Σταυρό.

Ουκρανία: Πράσινο φως στο νομοσχέδιο που προβλέπει την επιβολή κυρώσεων σε Ρώσους
Στο μεταξύ, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ενέκρινε σήμερα, σε δεύτερη ανάγνωση, τον νόμο που ανοίγει τον δρόμο για την επιβολή μιας σειράς κυρώσεων σε Ρώσους πολίτες και σε εταιρείες που κατηγορούνται ότι στηρίζουν τους αυτονομιστές αντάρτες.
Το Κίεβο έχει καταρτίσει ήδη μια "μαύρη λίστα" στην οποία περιλαμβάνονται τα ονόματα 127 προσώπων και 65 εταιρειών. Με τον νέο νόμο δίνεται στην κυβέρνηση, στο κοινοβούλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας - το οποίο ελέγχεται από τον πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο - το δικαίωμα να εφαρμόσουν τιμωρητικά μέτρα.
Η έγκριση του νόμου δεν σημαίνει ότι οι κυρώσεις επιβάλλονται αυτομάτως. Τίθεται όμως μια νομική βάση για τη μελλοντική εφαρμογή τους.
"Ο νόμος για τις κυρώσεις υιοθετήθηκε. Η χώρα μας θα αμυνθεί απέναντι στον επιτιθέμενο, στους τρομοκράτες και τους υποστηρικτές τους", ανέφερε σε μήνυμά του ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ.
Εκτός από το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπό διερεύνηση προσώπων και εταιρειών, ο νόμος δίνει στην κυβέρνηση το δικαίωμα να απαγορεύει και τη διακίνηση εμπορευμάτων μέσω του ουκρανικού εδάφους, κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει και τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.
Οι βουλευτές κατέθεσαν επίσης πολλές τροποποιήσεις για να αποσυρθεί από το νομοσχέδιο ένα αμφιλεγόμενο άρθρο το οποίο επέτρεπε στον πρόεδρο να απαγορεύει την κυκλοφορία ή τη μετάδοση εθνικών ή διεθνών μέσων ενημέρωσης "για λόγους ασφαλείας", χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.
Το άρθρο αυτό, που είχε εγκριθεί επί της αρχής, είχε χαρακτηριστεί "πολύ επικίνδυνο" από την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα ενώ είχε καταγγελθεί και ως "εμπόδιο" για την ελευθεροτυπία από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης