Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο το θερμόμετρο στην Αν. Oυκρανία - Εκατέρωθεν βολές Μόσχας - Κιέβου για ρωσική έφοδο και κομβόι

Στο κόκκινο το θερμόμετρο στην Αν. Oυκρανία - Εκατέρωθεν βολές Μόσχας - Κιέβου για ρωσική έφοδο και κομβόι
Για καταστροφή ρωσικών αρμάτων μιλά το Κίεβο, διαψεύδει τα περί εφόδου η Μόσχα

(upd4)Αναζωπυρώνεται επικίνδυνα η ρωσο-ουκρανική διαμάχη, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει εκ νέου στα ύψη, σαφής ένδειξη της εύθραυστης κατάστασης στην περιοχή...
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα ένας πόλεμος ανακοινώσεων, αλληλοκατηγοριών και διαψεύσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας, σχετικά με τη φερόμενη είσοδο ρωσικών αρμάτων μεταφοράς προσωπικού σε ουκρανικό έδαφος.
Το ουκρανικό πυροβολικό κατέστρεψε «σημαντικό» μέρος ρωσικής πομπής τεθωρακισμένων αρμάτων που παραβίασε τα σύνορα το βράδυ της Πέμπτης, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος P. Poroshenko.
Την ίδια στιγμή, εκπρόσωπος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός εντόπισε τα ρωσικά άρματα μόλις παραβίασαν τα σύνορα και κατέστρεψε ορισμένα από αυτά. Παράλληλα, κατήγγειλε πως ουκρανικά στρατεύματα εξακολουθούν να δέχονται πυρά από ρωσικό έδαφος.
Νωρίτερα, η Μόσχα προέβη σε κατηγορηματική διάψευση των καταγγελιών περί εισόδου ρωσικών οχημάτων σε ουκρανικό έδαφος. Διαβεβαίωσε πως στην πραγματικότητα επρόκειτο για ομάδα συνοριοφυλάκων που δημιουργήθηκε για να «αποτρέψει την εισχώρηση ενόπλων στο έδαφος της Ρωσίας», όπως αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η ομοσπονδιακή υπηρεσία ασφαλείας FSB.
Από την πλευρά του ο OHE δεν επιβεβαιώνει τις δηλώσεις της ουκρανικής πλευράς περί καταστροφής μέρους των ρωσικών αρμάτων.
Παράλληλα, σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί τις ουκρανικές δυνάμεις πως συνεχίζουν με εντατικούς ρυθμούς τις επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία, εμποδίζοντας την πρόσβαση της ρωσικής ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
Πιο αναλυτικά, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, επιβεβαίωσε πως υπήρξε συμπλοκή στην Ανατολική Ουκρανία.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγορεί ευθέως την ουκρανική κυβέρνηση πως προσπαθεί να σταματήσει το κομβόι με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Ταυτόχρονα η ρωσική πλευρά ζητά από την Ουκρανία να προχωρήσει στην κατάπαυση του πυρός.

Ρίχνει τους τόνους το NATO - Κάνει λόγο για ρωσική «επιδρομή» στην ανατολική Ουκρανία, αποφεύγοντας τον όρο «εισβολή»
Μετριοπαθείς διαστάσεις δίνει από την πλευρά του το NATO στη φερόμενη είσοδο δεκάδων ρωσικών αρμάτων μεταφοράς προσωπικού στο έδαφος της Ουκρανίας το βράδυ της Πέμπτης.
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, έκανε λόγο για «ρωσική επιδρομή» (incursion) στα εδάφη της Ουκρανίας, αποφεύγοντας όμως να χρησιμοποιήσει τον όρο «εισβολή» (invasion).
«Το περιστατικό απλώς επιβεβαιώνει το γεγονός πως βλέπουμε συνεχή ροή όπλων και μαχητών από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία. Πρόκειται για μία ξεκάθαρη επίδειξη της συνεχιζόμενης ρωσικής ανάμειξης στην αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας», συμπλήρωσε ο Anders Fogh Rasmussen, μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον Δανό υπουργό Άμυνας στην Κοπενχάγη.
Η φερόμενη είσοδος των ρωσικών αρμάτων αναφέρθηκε για πρώτη φορά από τις βρετανικές εφημερίδες Guardian και Daily Telegraph. Την ίδια πληροφορία μετέδωσε αργότερα και το CNN.
Νωρίτερα την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε ότι διαθέτει πληροφορίες ότι 70 κομμάτια ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού πέρασαν τα σύνορα με την Ουκρανία κατά διάρκεια της νύχτας.
Την ίδια στιγμή, στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα παραμένει ακινητοποιημένο το ρωσικό κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια για την ανατολική Ουκρανία, έως ότου ελεγχθεί από Ουκρανούς συνοριοφύλακες.
Προγενέστερες πληροφορίες ήθελαν οι έλεγχοι να έχουν αρχίσει από αργά το πρωί, όμως, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο έλεγχος των φορτίων δεν έχει ακόμα αρχίσει, καθώς κανένα όχημα δεν έχει ακόμα φτάσει στο συνοριακό φυλάκιο του Ντόνετσκ.

ΟΑΣΕ: Δεν ξεκίνησε ο έλεγχος της ρωσικής βοήθειας
Oι Ουκρανοί τελωνειακοί και συνοριοφύλακες είναι έτοιμοι σήμερα, στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ στη Ρωσία, προκειμένου να επιθεωρήσουν τη φάλαγγα με την ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία που προορίζεται για τους πληθυσμούς στην Ανατολική Ουκρανία, η οποία παραμένει σταθμευμένη περίπου 30 χιλιόμετρα μακρύτερα, επιβεβαίωσε ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.
Ο Πολ Πίκαρντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή, διαβεβαίωσε ότι η επιθεώρηση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, διαψεύδοντας τις πληροφορίες που δόθηκαν νωρίτερα σήμερα από έναν εκπρόσωπο τύπου του ουκρανικού στρατού, τον Λεονίντ Ματιούκιν.
«Κανένα φορτηγό δεν έχει φτάσει στο συνοριακό φυλάκιο του Ντονέτσκ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ.

(Πρώτη ενημέρωση: Παρασκευή 15 Αυγούστου 2014, ώρα 11:03)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης