Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Julius Baer: Γιατί πρέπει να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... Τι εκτιμά για ευρωπαϊκές τράπεζες και παγκόσμια οικονομία

Julius Baer: Γιατί πρέπει να αποφευχθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους... Τι εκτιμά για ευρωπαϊκές τράπεζες και παγκόσμια οικονομία
Αντίθετη με το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τη μορφή haircut, δηλώνει η Julius Baer, εκτιμώντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα είχε ιδιαιτέρως αρνητικό αντίκτυπο για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.
Σε έκθεσή του με ημερομηνία 5 Μαϊου και τίτλο ""Bond & Currency Weekly (Εβδομαδιαία ανασκόπηση για τις αγορές ομολόγων και συναλλάγματος)" ο οίκος είναι σαφής: Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους είναι μια πιθανότητα που πρέπει να αποφευχθεί για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Οι συντάκτες της έκθεσης κάνουν ειδική αναφορά και στην επίδραση που ασκούν οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο διάσωσης της Πορτογαλίας στην πορεία διαμόρφωσης των spreads των ελληνικών ομολόγων. Και είναι επίσης σαφείς: Τα νέα για την οικονομική στήριξη της Πορτογαλίας απέτυχαν να εντυπωσιάσουν τις αγορές ομολόγων και τα ελληνικά spreads συνεχίζουν ακάθεκτα το ανοδικό τους ράλι.

"Μακριά από τις τράπεζες της ευρωπαϊκής περιφέρειας"

Εστιάζοντας στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η Julius Baer επισημαίνει ότι παραμένει πιστή στις επιλογές της για 'τράπεζες υψηλής ποιότητας' και προτιμά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών που εμφανίζουν μειωμένους κινδύνους αναφορικά με το χρέος.
Με άλλα λόγια ο οίκος συστήνει στους επενδυτές να αποφεύγουν τις τράπεζες των αδύναμων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας, αλλά και τα αδύναμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ισχυρών "παικτών" της Ευρωζώνης.
Τα top picks του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου για την Julius Baer αποτελούν οι: Credit Suisse, Société Générale, BNP Paribas, Crédit Agricole, Santander, BBVA, Unicredit, Intesa Sanpaolo και HSBC.

"Η ΕΚΤ έχει λόγους να περιμένει, προτού αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια..."


Αναφορικά με την πορεία διαμόρφωσης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οίκος τονίζει χαρακτηριστικά ότι "υπάρχουν ακόμη λόγοι να περιμένει η ΕΚΤ προτού προχωρήσει σε μια νέα αύξηση των επιτοκίων της".
Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, η ΕΚΤ θα αναμένει τουλάχιστον τα αποτελέσματα των stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών που θα δημοσιοποιούν στα τέλη Ιουνίου, θα τα αξιολογήσει και μετά θα προχωρήσει σε νέα μεταβολή της νομισματικής της πολιτικής.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Julius Baer λαμβάνει και μια άλλη διάσταση υπόψιν της, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η ΕΚΤ δεν είναι αναγκασμένη να βιαστεί να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια, δεδομένου ότι το ευρώ έχει καταγράψει σημαντική άνοδο το τελευταίο διάστημα.

"Απίθανη η μεταβολή της νομισματικής πολιτικής της Fed"

Εστιάζοντας στις ΗΠΑ και ειδικότερα στις θέσεις της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας, ο οίκος δεν θεωρεί άμεσα πιθανή μια αύξηση των επιτοκίων από την πλευρά της Fed.
Σε όρους σχετικούς με την αγορά εργασίας, η αμερικανική ανάκαμψη έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμη, ενώ κρίνεται έως τώρα απογοητευτική. Περί τους 40 μήνες από το επίσημο ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης, μόνο ένα μικρό ποσοστό αναπληρώθηκε από το σύνολο των 8,5 εκατ θέσεων εργασίας που χάθηκαν.
Καθώς σε πραγματικούς όρους το προσωπικό εισόδημα των Αμερικανών πολιτών συνεχίζει να υποχωρεί, η Julius Baer προβλέπει ότι δεν αναμένεται άμεσα μια αντίδραση από τη μεριά της Fed στο μέτωπο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Πολλά τα εμπόδια για την παγκόσμια ανάκαμψη"

Σχετικά με την πορεία της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας, ο οίκος δεν μπορεί να παραβλέψει ότι υπάρχει μια σειρά από σημαντικές προκλήσεις, οι οποίες και συνδέονται με:
- τις διευρυμένες προσπάθειες για δημοσιονομική προσαρμογή στις αναπτυγμένες χώρες
- τις υψηλές τιμές του πετρελαίου
- την αύξηση του πληθωρισμού στις αναδυόμενες οικονομίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης