Τελευταία Νέα
Πολιτική

ΥΠΕΞ σε ΣΥΡΙΖΑ: Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με δημαγωγικά και αποσπασματικά κριτήρια

ΥΠΕΞ σε ΣΥΡΙΖΑ: Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με δημαγωγικά και αποσπασματικά κριτήρια
Απάντηση στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βαλαβάνη, για απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών από την κυβέρνηση για τερματισμό των εχθροπραξιών σε Ουκρανία, Γάζα, Ιράκ και Λιβύη







«Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά», απαντά το υπουργείο Εξωτερικών στην υπεύθυνη για την εξωτερική πολιτική της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Βαλαβάνη, η οποία με δηλώσεις της χθες, Κυριακή, και με αφορμή το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., καταλόγιζε στην κυβέρνηση απουσία πολιτικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον τερματισμό των κρίσεων στην Ουκρανία, την Γάζα, το Ιράκ και την Λιβύη.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του, «οι απαντήσεις στα θέματα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν δοθεί εκ προοιμίου με τις δηλώσεις που έκανε στις 15 Αυγούστου, στις Βρυξέλλες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, και με τα όσα είχε αναπτύξει κατά την πολύ πρόσφατη ενημέρωση της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής στις 6 Αυγούστου».
Προσθέτει ακόμη ότι «η Ελλάδα διαμορφώνει την εξωτερική της πολιτική -που είναι στρατηγικά σταθερή τις τελευταίες δεκαετίες- με κριτήριο τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν. Με βάση τα κριτήρια αυτά τοποθετείται και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και  όλων των άλλων διεθνών οργανισμών στους οποίους μετέχει».
Ειδικότερα, επισημαίνει το υπουργείο:
– «Ως προς τη Γάζα, η Ελλάδα στηρίζει εξαρχής την αιγυπτιακή πρωτοβουλία με στόχο μια βιώσιμη, σταθερή εκεχειρία που θα επιτρέψει την επανάληψη του διαλόγου και τη συμφωνία σε μια  λύση δυο κρατών που περιγράφουν οι σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τα σχετικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ελλάδα έχει ήδη στείλει ανθρωπιστική βοήθεια ύψους 500 χιλιάδων ευρώ μέσω της UNRWA, η οποία διατίθεται για κάλυψη επισιτιστικών αναγκών και την επισκευή του δικτύου ύδρευσης. Η Ελλάδα έχει, επίσης, δηλώσει αρμοδίως την ετοιμότητα της να περιθάλψει τραυματίες και ιδίως παιδιά.
– Ως προς το Ιράκ, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες ανθρωπιστικού χαρακτήρα και πολιτικά την παροχή βοήθειας  στις κουρδικές  δυνάμεις που ανθίστανται στις βιαιότητες του ISIL.
– Ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης - όπως η χθεσινή συνάντηση του Βερολίνου - και έχει καταστήσει γνωστή τη διαθεσιμότητα της για διαμεσολάβηση στο πλαίσιο της κοινής ορθόδοξης παράδοσης, σεβόμενη πάντα  τη θέση της ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την  οποία προσδοκά στήριξη σε όλα τα κρίσιμα εθνικά θέματα.
– Ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, η κυβέρνηση έχει, δια του Υπουργείου Εξωτερικών, ευθύς εξ αρχής τονίσει ότι θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια Υπουργεία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης