Διεθνή

Bloomberg: Σε «πόλο έλξης» μετατρέπεται το Ιράν για τους επενδυτές ενόψει της άρσης των κυρώσεων

Bloomberg: Σε «πόλο έλξης» μετατρέπεται το Ιράν για τους επενδυτές ενόψει της άρσης των κυρώσεων
Επενδυτές από όλον τον κόσμο σπεύδουν να εξερευνήσουν τις δυνατότητες επένδυσης στο Ιράκ
Έντονη είναι το τελευταίο διάστημα η παρουσία επενδυτών από την Δυσή στο στην Τεχεράνη, σύμφωνα με το Bloomberg, που αποβλέπουν στην χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος και την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών λοιπόν επιστρέφει στο Ιράν παρά τους γεωπολιτικούς κινδύνους στην ευρύτερη Μέση Ανατολή αλλά και τις γειτονικές χώρες.
«Ολα τα πεντάστερα ξενοδοχεία είναι γεμάτα από δυτικές εταιρείες, που επιδιώκουν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων εταιρειών από την Κίνα και την Ιαπωνία», λέει ο Sarosh Zaiwalla, δικηγόρος, με έδρα του το Λονδίνο, που εξειδικεύεται στη ρύθμιση των κυρώσεων και ταξιδεύει συχνά στην Τεχεράνη.
Το Φεβρουάριο, μία ομάδα, που εκπροσωπούσε περισσότερες από 100 γαλλικές εταιρείες- στις οποίες περιλαμβάνονται η Alstom, η Orange και η Renault -επισκέφθηκε την Τεχεράνη, συνιστώντας τη μεγαλύτερη ξένη εμπορική αποστολή που έχει μεταβεί μέχρι στιγμής στη χώρα.
Ανάλογες αντιπροσωπείες από τον Καναδά, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ έσπευσαν επίσης να εξερευνήσουν τις δυνατότητες επένδυσης στο Ιράν.
Μάλιστα αξιοσημείωτο είναι ότι εταιρείες, που δραστηριοποιούνταν κάποτε στο Ιράν, όπως ο γαλλικός πετρελαϊκός γίγαντας Total και η μεγαλύτερη χαλυβουργία στον κόσμο, ArcelorMittal, με έδρα το Λουξεμβούργο, έχουν εκδηλώσει δημοσίως ενδιαφέρον για την επιστροφή τους.
Σημειώνεται ότι οι κυρώσεις σε βάρος του Ιράν έχουν ήδη αρχίσει να χαλαρώνουν, ενώ μόλις πριν από ένα μήνα αποφασίστηκε να επιτραπεί η πρόσβαση σε επιπλέον 2,8 δισ. δολάρια, από τα δεσμευμένα περιουσιακά του στοιχεία κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων μηνών, δηλαδή της χρονικής περιόδου διεύρυνσης των συνομιλιών της Τεχεράνης με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για το αμφιλεγόμενο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
«Θα συνεχίσουμε την αναστολή των κυρώσεων που συμφωνήσαμε στο πλαίσιο της προκαταρκτικής συμφωνίας του Νοεμβρίου του 2013 και θα επιτρέψουμε στο Ιράν να έχει πρόσβαση σε 2,8 δισ. δολάρια των δεσμευμένων στοιχείων του ενεργητικού του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, J. Kerry μετά την συμφωνία του Ιράν και των έξι παγκόσμιων δυνάμεων να επεκτείνουν χρονικά τις συνομιλίες τους για τα πυρηνικά κατά τέσσερις μήνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης