Τελευταία Νέα
old

ΣΕΒΕ: Σημαντική πτώση 4,6% για τις ελληνικές εξαγωγές στο α' εξάμηνο του 2014

ΣΕΒΕ: Σημαντική πτώση 4,6% για τις ελληνικές εξαγωγές στο α' εξάμηνο του 2014
Οριακή αύξηση κατά 1,2% σημείωσαν οι εισαγωγές
Πτωτική πορεία με ρυθμό 4,6% κατέγραψαν το α' εξάμηνο του 2014 οι εξαγωγές σύμφωνα με το Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας, ο οποίος επισημαίνει την ανάγκη άμεσης αναστροφής της αρνητικής τάσης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ και την ανάλυση του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του ΣΕΒΕ για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, οι ελληνικές εξαγωγές εμπορευματικών συναλλαγών κατέγραψαν πτώση κατά 4,6%, συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών.
Χωρίς τα πετρελαιοειδή, οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 4%. Αντίθετα, οριακή αύξηση κατά 1,2% σημείωσαν οι εισαγωγές, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαιοειδών, διαμορφώνοντας την αξία του εμπορικού ελλείμματος σε €10,6 δις., αυξημένο σε ετήσια βάση κατά 9,6%.
Η πτώση των εξαγωγών στο εξεταζόμενο διάστημα, σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, προήλθε κυρίως από τον κλάδο των πετρελαιοειδών (-7%) και των βιομηχανικών ειδών (-2,8%), ενώ σταθερότητα κατέγραψαν οι εξαγωγές τροφίμων.
Επιπλέον, διατηρείται η έντονη κάμψη στις πωλήσεις ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές (-68,6%), ενώ πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές μας σε ποτά – καπνά (-11,3%).
Στον αντίποδα, η εξαγωγική δραστηριότητα του κλάδου των χημικών προϊόντων κατέγραψε αύξηση κατά 6,5%, αποσπώντας μερίδιο 10,2% στις συνολικές εξαγωγές μας.
Ο ΣΕΒΕ σημειώνει ότι σημαντική είναι η αύξηση της ζήτησης για υπηρεσίες από το εξωτερικό.
Συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη την σταδιακή βελτίωση της διεθνούς οικονομίας, την βελτίωση των σχετικών τιμών, αλλά και την βελτίωση της εικόνας της χώρας μας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το α’ εξάμηνο 2014 σημειώθηκε αύξηση κατά 1.228 εκατ. ευρώ στο πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, μια εξέλιξη που οφείλεται κυρίως στην άνοδο των εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών (7,8%), αλλά και από την αύξηση στις εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες (13,4%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης