Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με 125 εκατ. ευρώ έχουν γεμίσει, η al-Qaeda και τα παρακλάδια της, τα ταμεία τους, από τα λύτρα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων

Με 125 εκατ. ευρώ έχουν γεμίσει, η al-Qaeda και τα παρακλάδια της, τα ταμεία τους, από τα λύτρα για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων
Οι απαγωγές κρίνονται εύκολη και επικερδής δράση για τους τζιχαντιστές
Από το 2008 η al-Qaeda και τα παρακλάδια της έχουν λάβει 125 εκατ. δολάρια ως λύτρα για την απελευθέρωση αιχμαλώτων, ποσό που επί το πλείστον, προέρχεται από χώρες της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής.
Οι απαγωγές και τα λύτρα που λαμβάνονται, ως επακόλουθο, αποτελούν πλέον μια από τις κύριες εισοδηματικές πηγές των ισλαμιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων – με τα ποσά που απαιτούνται για την απελευθέρωση των απαχθέντων ολοένα να αυξάνονται.
Ειδικότερα, το 2003 το μέσο ποσό ανά κρατούμενο ανερχόταν στα 200 χιλ. δολάρια, ενώ σήμερα έχει αγγίξει τα 10 εκατ. δολάρια.
Η Γαλλία έρχεται πρώτη σε πληρωμή λύτρων προς τις τρομοκρατικές οργανώσεις των τζιχαντιστών, έχοντας δαπανήσει 58 εκατ. δολάρια για αυτό το λόγο, από το 2008.
Τη δεύτερη θέση καταλαμβάνουν το Ομάν και το Κατάρ, με την κάθε χώρα να έχει πληρώσει 20 εκατ. δολάρια για επιστροφή αιχμαλώτων τους, την ίδια περίοδο, ενώ η πεντάδα κλείνει με τρεις ευρωπαϊκές χώρες: η Ελβετία με 12 εκατ. δολάρια, η Ισπανία με 11 εκατ. δολάρια και η Αυστρία με 3 εκατ. δολάρια.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ έχουν ως πολιτική να μην πληρώνουν για την απελευθέρωση των κρατουμένων τους, πολιτική που ακολουθεί και η Μεγάλη Βρετανία
Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να μην πληρώνουν λύτρα καθώς θεωρούν ότι αυτή η πρακτική ενθαρρύνει την εκ νέου απαγωγή πολιτών της και κατ’ επέκταση σε ένα φαύλο κύκλο, άποψη που, ίσως, αποδεικνύεται και από τα λόγια του Nasser al-Wuhayshi, ενός εκ των πρώτων τη τάξη στελεχών της al-Qaeda, τα οποία παραθέτει το CNN: «Η απαγωγή αιχμαλώτων είναι μια εύκολη υπόθεση…την οποία μπορώ να περιγράψω ως ένα επικερδές εμπόριο και έναν πολύτιμο θησαυρό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης