Τελευταία Νέα
Διεθνή

Trichet (πρώην διοικητής ΕΚΤ): Η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον ξεκάθαρη γραμμή και πορεία – Εμπνέει εμπιστοσύνη

tags :
Trichet (πρώην διοικητής ΕΚΤ): Η γαλλική κυβέρνηση έχει πλέον ξεκάθαρη γραμμή και πορεία – Εμπνέει εμπιστοσύνη
Όλα τα βλέμματα στραμμένα στο νέο υπουργό Οικονομίας, Emmanuel Macron
Την άποψη πως η Γαλλία κατόπιν του δεύτερου μέσα σε λίγους μήνες ανασχηματισμού της κυβέρνησης της έχει πλέον ξεκάθαρη γραμμή και πορεία εξέφρασε ο πρώην διοικητής της ΕΚΤ, Jean Claude Trichet.
Σε συνέντευξη στο πρακτορείο CNBC, ο Trichet υπογραμμίζει ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη και θα κινηθεί προς την κατεύθυνση των μεταρρυθμίσεων.
Αφού χαρακτήρισε «απολύτως αναγκαίες» τις αλλαγές στην κυβέρνηση, κατόπιν των διαφωνιών που καταγράφηκαν στο προηγούμενο υπουργικό συμβούλιο και αφού απέρριψε την άποψη πως οι πολιτικές αυτές εξελίξεις δεν έχουν να προσφέρουν καμία ουσιαστική αλλαγή στη στάσιμη οικονομία της Γαλλίας, ο Trichet ανέφερε: «Πιστεύω ότι υπάρχει πλέον αρκετή εμπιστοσύνη. Τώρα έχουμε μια ξεκάθαρη γραμμή και πορεία».
Χθες ο Hollande ανακοίνωσε το νέο κυβερνητικό σχήμα, «η κυβέρνηση της σαφήνειας», όπως την χαρακτήρισε, απομακρύνοντας όλους τους Αριστερούς «αντάρτες» από τη σύνθεση της, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται στο εσωτερικό του Σοσιαλιστικού κόμματος.
Ο Hollande διατήρησε τον Michel Sapin στο υπουργείο Οικονομικών ενώ στη θέση του «αντάρτη» Μontebourg στο υπουργείο Οικονομίας τοποθέτησε τον Emmanuel Macron, πρώην τραπεζίτη της Rothschild και πρώην οικονομικό του σύμβουλο.
Ο Macron, ο οποίος θεωρείται και η μεγαλύτερη έκπληξη του ανασχηματισμού, δεν είναι πολιτικός και είναι ακριβώς το αντίθετο από τον προκάτοχο του καθώς διάκειται υπέρ των επιχειρηματιών και φέρεται να έχει πολύ καλές διασυνδέσεις με τους βιομήχανους.
Σε αυτόν άλλωστε αποδίδεται και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων των δύο πρώτων χρόνων της διακυβέρνησης Hollande.
«Ο Macron είναι πολύ γνωστός σε όλους τους υπεύθυνους ανθρώπους που είναι επιφορτισμένοι με τη γαλλική οικονομία. Είμαι πολύ χαρούμενος για την τοποθέτηση του» υποστήριξε ο Trichet.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της Barclays, Apolline Menut και Fabrice Montagne, η τοποθέτηση του Macron αποτελεί ένα πολύ ισχυρό πολιτικό μήνυμα ότι τελειώνει η σύγχυση σχετικά με την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης.
«Η τοποθέτηση του θα βοηθήσει στο να επιταχυνθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, θα καταστήσει δύσκολο για τον πρωθυπουργό να εξασφαλίσει τη στήριξη των αριστερών Σοσιαλιστών, γεγονός που εμπεριέχει κάποιο κίνδυνο» αναφέρουν οι αναλυτές της Barclays, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως το νέο κυβερνητικό σχήμα επιτρέπει στον Hollande να έχει μια κυβέρνηση που δεν ασκεί κριτική στις ευρωπαϊκές πολιτικές και στην Καγκελάριο Angela Merkel
«Η Γαλλία είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει τη φωνή της και να «ζυγίζει» πλέον περισσότερο στη συζήτηση για τη συνεργασία αναφορικά με τη δημοσιονομική πολιτική και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τονίζουν οι αναλυτές της Barclays.
Ο ανασχηματισμός της γαλλικής κυβέρνησης θεωρείται από αρκετούς αναλυτές ως η τελευταία ευκαιρία του Hollande να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να ανατάξει την αναιμική γαλλική οικονομία, να αντιμετωπίσει την ανεργία και κυρίως να διασωθεί πολιτικά.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης