Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διορία μιας εβδομάδας από την ΕΕ στην Ρωσία, για να αλλάξει στάση στην Ουκρανία

Διορία μιας εβδομάδας από την ΕΕ στην Ρωσία, για να αλλάξει στάση στην Ουκρανία
Δόθηκε μια εβδομάδα διορία στη Ρωσία από την ΕΕ....να σταματήσει τις επεκτατικές βλέψεις στην Ουκρανία...
(upd11) Ο χρόνος αρχίζει και κυλάει αντίστροφα για την διορία μιας εβδομάδας που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Ρωσία για να αλλάξει στάση σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, ενώ προειδοποίησε την Ρωσία ότι αν παρέλθει το διάστημα αυτό χωρίς εξέλιξη, τότε θα επιβάλει νέες κυρώσεις.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι έτοιμο να λάβει περαιτέρω μέτρα λόγω της κλιμάκωσης στην Ουκρανία», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy (Χέρμαν Βαν Ρομπάι) μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των 28 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προετοιμάζεται για ένα νέο γύρο κυρώσεων «έκτακτης ανάγκης» αν η Ρωσία δεν υπαναχωρήσει από τις επεκτατικές βλέψεις κατά της Ουκρανίας. 
Οι προτάσεις πρέπει να υποβληθούν «εντός μιας εβδομάδας» και θα ληφθεί η απόφαση «σύμφωνα με την εξέλιξη της κατάστασης», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Από σήμερα  Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ των Eυρωπαίων ώστε να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο των κυρώσεων.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Αngela Merkel  (Άνγκελα Μέρκελ), δήλωσε ότι οι οικονομικές κυρώσεις θα επηρεάσουν ιδιαίτερα τους τομείς της χρηματοδότησης και της ενέργειας, όπως συμβαίνει ήδη από τα τέλη Ιουλίου.
Αυτές οι οικονομικές κυρώσεις έχουν ορατό αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, διαβεβαίωσε.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να εμποδίσει την πρόσβαση της Ρωσίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές αλλά και να επιβάλει μέτρα για τις πωλήσεις όπλων, τις κρίσιμες τεχνολογίες στον τομέα της ενέργειας και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς.

Νωρίτερα σκληρότατη κριτική άσκησαν οι Eυρωπαίοι ηγέτες κατά της Ρωσίας για τις επεκτατικές τις διαθέσεις στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορφής.
Οι Eυρωπαίοι ηγέτες, ωστόσο δεν έλαβαν νέα μέτρα κατά της Ρωσίας αν και εξετάστηκε ένα νέο πλαίσο κυρώσεων.
Επικράτησε η λογική ότι μια αντιπαράθεση μεταξύ της ΕΕ και της Ρωσίας θα δημιουργούσε συνθήκες Ψυχρού Πολέμου, που η ΕΕ θέλει να αποτρέψει.
Οι προθέσεις διεφάνησαν εν μέσω της συνάντησης των ηγετών της ΕΕ στην Σύνοδο Κορυφής, όταν από διαρροές βρετανούαξιωματούχου, δήλωσε ότι ίσως τελικά να μην αποφασιστούν στην Σύνοδο Κορυφής νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.
Εν τω μεταξύ σοβαρή και δραματική χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία, λόγω των επεκτατικών κινήσεων της Ρωσίας,  ο πρόεδρος της Commission, Jose Manuel Barroso από το βήμα της Συνόδου Κορυφής.
Οι Υπουργοί είναι ξεκάθαροι ως προς το γεγονός ότι δεν υπάρχει στρατιωτική λύση στη διένεξη.
Χρειάζεται μία διαρκής λύση που θα σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Μπορεί να φτάσουμε σε σημείο χωρίς επιστροφή.
Η Ρωσία δεν πρέπει να υποτιμά τη θέληση της ΕΕ να επιλύση το ζήτημα σύμφωνα με τις αρχές και τις αξίες της", διεμήνυσε ο Barroso.
"Ήδη έχουμε ετοιμάσει κάποιες επιλογές, αν τελικά αποφασίσουμε να επεκτείνουμε τις κυρώσεις στη Μόσχα.
Οι ηγέτες των χωρών της ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμοι για το ενδεχόμενο, λόγω της κλιμακούμενης έντασης στα ανατολικά της Ρωσίας", τόνισε ο Barroso.
Παράλληλα διευκρίνισε ότι το να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις δεν στοχεύει στην κλιμάκωση της κρίσης αλλά στο να ασκηθούν πιέσεις στη Ρωσία προκειμένου να έλθει σε διαπραγματεύσεις και υπογράμμισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί την αντιπαράθεση- "δεν έχει κανένα νόημα να έχουμε ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο".
Αποφασιστικότητα και προσοχή συστήνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ως προς τη διαχείρηση της κατάστασης στην Ουκρανία και της τεταμένης σχέσης της με τη Ρωσία.
O Γερμανός αντικαγκελάριος, Sigmar Gabriel (Σίγκμαρ Κάμπριελ), δήλωσε πως "οι Ευρωπαίοι θα ζητήσουν από την Κομισιόν να ετοιμάσει νέο σχέδιο κυρώσεων στη Ρωσία".
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Francois Hollande, επισήμανε πως οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας «θα διευρυνθούν χωρίς αμφιβολία απόψε» κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εργαστεί για την αύξηση του επιπέδου τους. 
Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. 
Είναι αναμφισβήτητη μια κλιμάκωση της καστάστασης στην Ουκρανία:
Παρουσία εξοπλισμών που προέρχονται από τη Ρωσία, είναι πιθανή η παρουσία στρατιωτών, σε κάθε περίπτωση οι αυτονομιστές λαμβάνουν όπλα και βοήθεια από τη Ρωσία» επισήμανε ο Γάλλος πρόεδρος.
Σύμφωνα με τον ίδιο «θα υπάρξουν, απέναντι σε αυτήν την κλιμάκωση της έντασης, νέες αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν» και η «Ευρώπη πρέπει να αντιδράσει».
"Η Ρωσία βρίσκεται ξεκάθαρα σε πόλεμο με την Ουκρανία.
Πρακτικά βρίσκεται σε πόλεμο με την Ευρώπη", τόνισε η Dalia Grybauskaite (Γκριμπαουσκάιτ), πρόεδρος της Λιθουανίας. 
Η πρόεδρος της χώρας της Βαλτικής δήλωσε πως η "Ρωσία βρίσκεται σε de facto πολεμική κατάσταση με την Ουκρανία και την Ευρώπη". "Αρκετά με τα ψέματα του Putin Δεν γίνεται να τα ακούμε άλλο χωρίς να αντιδράσουμε", υπογράμμισε και ζήτησε περισσότερες ενέργειες και από το ΝΑΤΟ.
"Η Ουκρανία αντιμετωπίζει στρατιωτικές επιθέσεις και τρομοκρατία. Χιλιάδες ρωσικά τανκς είναι μέσα στη χώρα", συμπλήρωσε.
O Φινλανδός πρωθυπουργός Alexander Stubb (Αλεξάντερ Στούμπ), είχε δηλώσει ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα αποφασίσουν κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής αν θα επιβάλλουν νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία.
«Αν η Ρωσία συνεχίσει τις αποσταθεροποιητικές της προσπάθειες (στην ανατολική Ουκρανία), πιστεύω ότι είναι σωστό να σκληρύνουν οι κυρώσεις, αλλά ελπίζω ότι αυτό δεν θα συμβεί», σημείωσε ο ίδιος.
«Υπάρχουν χώρες που θέλουν να σκληρύνουν οι κυρώσεις αμέσως και χώρες που επιθυμούν μια πιο ήρεμη προσέγγιση», πρόσθεσε ο
Φινλανδός πρωθυπουργός.

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Cathrine Ashton κάλεσε τη Ρωσία να σταματήσει την "πρόσφατη επίθεσή της" εναντίον της Ουκρανίας στο πλαίσιο μιας ανεπίσημης συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μιλάνο.
"Ολοι οι Υπουργοί εξέφρασαν την βαθιά τους ανησυχία για το θέμα της πρόσφατης επίθεσης μονάδων του ρωσικού τακτικού στρατού" εναντίον της Ουκρανίας δήλωσε η Αστον, προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα παραστεί στη σύνοδο των αρχηγών κρατών και Κυβερνήσεων που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με αντικείμενο την απάντηση που θα πρέπει να δοθεί απέναντι στην κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.
Η ίδια υπογράμμισε ότι εναπόκειται στους ηγέτες των 28 κρατών μελών της ΕΕ να αποφασίσουν τα απαιτούμενα μέτρα.
"Προτρέπουμε τη Ρωσία να τερματίσει τις εχθροπραξίες και τη μεταφορά όπλων και προσωπικού στην εμπόλεμη ζώνη και να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία" πρόσθεσε η Ashton που έκανε τις δηλώσεις αυτές έχοντας στο πλευρό της την Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Federica Mogherini.

Ικανοποιημένη η Ελλάδα από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής

Την ικανοποίηση τους για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξαν τα ξημερώματα της Κυριακής στις Βρυξέλλες οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασαν ελληνικές διπλωματικές πηγές.
Ως προς το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Ρωσίας σημείωσαν πως μετά από παρέμβαση του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων υπογραμμίζουν στο τελικό ανακοινωθέν τους ότι το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη σε περίπτωση κλιμάκωσης τις κρίσης με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά έθεσε με έμφαση και το θέμα της κάλυψης του κόστους που έχει υποστεί η ελληνική οικονομία από τις οικονομικές κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επισημαίνοντας ότι είναι το σχετικώς μεγαλύτερο μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ικανοποίηση και από ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε το Σάββατο την προθυμία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να εξετάσει το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας για τις ενέργειες της στην Ουκρανία.
«Χαιρετίζουμε τη σημερινή συναίνεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να προετοιμάσει περαιτέρω κυρώσεις για εξέταση τις επόμενες ημέρες, γεγονός που αποδεικνύει την ισχυρή υποστήριξη ως προς την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου για ζητήματα Εθνικής Ασφάλειας, Κάιτλιν Χάιντεν.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεργάζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την προετοιμασία περαιτέρω κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπλήρωσε η ίδια.

Αντάλλαξαν αιχμαλώτους Ρωσία και Ουκρανία

Η Ουκρανία άφησε ελεύθερους Ρώσους αλεξιπτωτιστές που είχε συλλάβει και η Ρωσία έκανε το ίδιο με 63 ουκρανούς στρατιώτες, που πέρασαν στο έδαφός της την προηγούμενη εβδομάδα, όπως μετέδωσαν ρωσικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα έναν διοικητή των αλεξιπτωτιστών.
Το πρακτορείο RIA επικαλέστηκε τον ρώσο υποστράτηγο Αλεξέι Ραγκόζιν, ο οποίος δήλωσε ότι οι αλεξιπτωτιστές επέστρεψαν στη χώρα τους έπειτα από "πολύ δύσκολες" διαπραγματεύσεις.
Η Ουκρανία είχε ανακοινώσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι συνέλαβε 10 αλεξιπτωτιστές και τους παρουσίασε στους δημοσιογράφους, ως απόδειξη ότι ο ρωσικός στρατός πολεμά στο πλευρό των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών. Η Ρωσία είχε απαντήσει ότι οι άνδρες πέρασαν τα σύνορα κατά λάθος.

Όλη η ροή ειδήσεων

O Poroshenko ζητά "προσήκουσα απάντηση" από την ΕΕ

Με τη σειρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Petro Poroshenko, επισήμανε ότι "σήμερα μιλάμε για το μέλλον της Ουκρανίας, αλλά αύριο μπορεί να μιλάμε για τη μοίρα όλης της Ευρώπης".
Απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να δώσει μια «προσήκουσα απάντηση» για το θέμα των ρωσικών δυνάμεων που περνούν τα σύνορα και εισέρχονται στην Ουκρανία, έγραψε ο εκπρόσωπος τύπου του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Αναφερόμενος στις συναντήσεις που θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Ουκρανός πρόεδρος μαζί με Ευρωπαίους ηγέτες, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος επεσήμανε:
«Ο Poroshenko εξέφρασε την ελπίδα ότι οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα δώσουν την προσήκουσα απάντηση στις επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας»
«Η μεταφορά ρωσικών δυνάμεων στο ουκρανικό έδαφος απαιτεί την προσήκουσα απάντηση από την ΕΕ».

Κατά των κυρώσεων στη Ρωσία η Κύπρος

Κατά της επιβολής νέων κυρώσεων στη Ρωσία από την ΕΕ, τάχθηκε ο κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, κατά το πρώτο μέρος των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που ολοκληρώθηκε χθες στο Μιλάνο.
"Η μέθοδος των κυρώσεων διεφάνη πως δεν πετυχαίνει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η λύση της ουκρανικής κρίσης δεν μπορεί να είναι στρατιωτική αλλά πολιτική", τόνισε και εισηγήθηκε οι προσπάθειες της ΕΕ επικεντρωθούν σε διαδικασίες διαμεσολάβησης, με στόχο να συμφωνηθεί κατάπαυση του πυρός και εκεχειρία.
Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων ολοκληρώνονται σήμερα με συζήτηση εξελίξεων επί θέματος Ειρηνευτικής Διαδικασίας Μέσης Ανατολής.

"Η Μόσχα θέλει να οργανώσει μια ανθρωπιστική γέφυρα"

Η Ρωσία επιθυμεί να οργανώσει μία «ανθρωπιστική γέφυρα» προκειμένου να πραγματοποιήσει πολλές αποστολές βοήθειας στις περιοχές στην ανατολική Ουκρανία που έχει καταστραφεί από τις συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των φιλορώσων αυτονομιστών, δήλωσε ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.
Οι ρωσικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εταιρείες «σκέφτονται να οργανώσουν την αποστολή όχι μόνο μίας οχηματοπομπής με ανθρωπιστική βοήθεια, την οποία έχουμε ήδη στείλει, αλλά μιας δεύτερης, μιας τρίτης, μιας δέκατης» επισήμανε ο υφυπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο RIA- Novosti.
«Σε γενικές γραμμές, θα θέλαμε μια κανονική ανθρωπιστική γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και των πόλεων που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών στο Λουγκάνσκ και το Ντονέτσκ όπου πολλοί πολίτες έχουν εγκλωβιστεί από τις μάχες, προσέθεσε ο αξιωματούχος.
Ο Αντόνοφ δε χρησιμοποίησε την λέξη «διάδρομος» που θα ενέπλεκε μια αυξημένη στρατιωτική παρουσία με στόχο την προστασία των οχηματοπομπών.
Η Μόσχα έχει ήδη στείλει μία οχηματοπομπή με 200 και πλέον φορτηγά που επίσημα μετέφεραν περισσότερους από 1800 τόνους βοήθειας προς το Λουγκάνσκ και είχαν περάσει τα σύνορα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, χωρίς ωστόσο να έχουν λάβει την τελική έγκριση του Κιέβου ούτε να έχουν ελεγχθεί από τον Ερυθρό Σταυρό.
Το Κίεβο είχε κάνει λόγο για «μία εισβολή» ενώ οι χώρες της Δύσης είχαν κατηγορήσει τη Μόσχα ότι είχε παραβιάσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία και η Ουκρανία συζητούν αυτήν την περίοδο για την αποστολή ενός δεύτερου κονβόι με ανθρωπιστική βοήθεια.

Προειδοποιεί τη Ρωσία ο Burkhalter (ΟΑΣΕ)

Έντονη ανησυχία εξέφρασε για την Ουκρανία ο επικεφαλής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο Ελβετός Didier Burkhalter (Ντιντιέ Μπουρχάλτερ).
Ο Burkhalter, ο οποίος είναι και ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας, «εξέφρασε τη βαθιά ανησυχία του για την επέκταση της στρατιωτικής αντιπαράθεσης σε νέες περιοχές στα ανατολικά της Ουκρανίας και την επακόλουθη κλιμάκωση της έντασης», αναφέρει ανακοίνωση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Επιπλέον, «τα στοιχεία για την αύξηση της ροής στρατιωτικού προσωπικού και στρατιωτικού εξοπλισμού από τη Ρωσική Ομοσπονδία προς την Ουκρανία είναι βαθιά ανησυχητικά και πρέπει να γίνει μια πλήρης έρευνα» αναφέρει ο επικεφαλής του ΟΑΣΕ.
Ο Burkhalter επανέλαβε ότι «η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας θα πρέπει να γίνει σεβαστή και να διατηρηθεί από όλες τις πλευρές ανά πάσα στιγμή», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Η μη συμμόρφωση «θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΑΣΕ» ανάφερε στο ανακοινωθέν του ο Burkhalter. Ο ίδιος σημείωσε τη σημασία της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin και ο ομόλογός του της Ουκρανίας Petro Poroshenko συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά από μήνες.
Ο Burkhalter ανέφερε επίσης ότι η αποστολή του ΟΑΣΕ στην Ουκρανία είχε καθιερώσει τη βάση της στη Μαριούπολη, ένα σημαντικό λιμάνι της Ουκρανίας όπου έχουν πλησιάσει τις τελευταίες ημέρες οι δυνάμεις των ανταρτών. «Ο ΟΑΣΕ θα συνεχίσει να βοηθά την Ουκρανία στις προσπάθειές της να αποκλιμακώσει την κατάσταση όπως και στη διευκόλυνση του διαλόγου τόσο διεθνώς όσο και εντός της Ουκρανίας», πρόσθεσε ο Burkhalter.

Lagarde (ΔΝΤ): Οι κίνδυνοι οι οποίοι βαραίνουν το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων παραμένουν μεγάλοι

Στην εκταμίευση νέας δόσης του δανείου που έχει συμφωνήσει να παρέχει στην Ουκρανία προέβη το ΔΝΤ, δεδομένης της τεταμένης κατάστασης με τη Ρωσία.
Η Ουκρανία θα λάβει 1,4 δισ. δολάρια μετά το πράσινο φως του ΔΣ του ΔΝΤ, το οποίο εκπροσωπεί τα 188 κράτη-μέλη του, ανακοίνωσε ο διεθνής χρηματοοικονομικός οργανισμός. Το ΔΝΤ συμφώνησε να χορηγήσει στο Κίεβο μια γραμμή πιστώσεων ύψους 17 δισ. δολαρίων, με δεδομένη την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβανομένων και μεγάλων αυξήσεων στην τιμή του αερίου.
«Οι κίνδυνοι οι οποίο βαραίνουν το πρόγραμμα παραμένουν μεγάλοι», τόνισε η επικεφαλής του Ταμείου Christine Lagarde, σημειώνοντας ότι η επιτυχία του εξαρτάται από την «ταχεία διευθέτηση» της σύρραξης στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτή η προοπτική μοιάζει να απομακρύνεται όλο και περισσότερο.
Η ίδια επισήμανε πως η κλιμάκωση της σύρραξης «βαραίνει σημαντικά» στην οικονομία και αναγκάζει το Κίεβο να υποπίπτει στις «αποκλίσεις» που καταγράφει το ΔΝΤ, όπως για παράδειγμα στο δημοσιονομικό έλλειμμα, που απέχει πολύ από το στόχο που είχε ορίσει το Ταμείο.
Η ύφεση στην Ουκρανία επιδεινώθηκε το δεύτερο τρίμηνο, όταν σημειώθηκε συρρίκνωση του ΑΕΠ της χώρας κατά -2,3% από 2% τους πρώτους τρεις μήνες του 2014.
Σχολιάζοντας την εξέλιξη μέσω του Twitter ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ έκανε λόγο για μια «ευπρόσδεκτη ένδειξη εμπιστοσύνης» προς τη χώρα του. Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει την εκταμίευση της νέας δόσης του δανείου «κρίσιμη», ενώ είχε τονίζει πως δαπανώνται «δισεκατομμύρια» για τον πόλεμο στις ανατολικές ουκρανικές περιφέρειες.

Putin: Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι ένας λαός

Δεδομένης της δυσμενούς τροπής που έχουν λάβει οι εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία, ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τάσσονται υπέρ της διεύρυνσης των κυρώσεων, κατά της Ρωσίας. Η ανησυχία μεγαλώνει ύστερα από την απόφαση του Κιέβου να ζητήσει την ένταξη της χώρας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, επικαλούμενο «εισβολή» ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων σε ουκρανικά εδάφη.
Πάντως, ο Ρώσος πρόεδρος V. Putin εξακολουθεί να αρνείται τις κατηγορίες περί ρωσικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια, τονίζοντας πως ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι εικασίες και ότι δεν έχουν παρουσιαστεί στοιχεία που να τους επιβεβαιώνουν.
«Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι ένας λαός» τόνισε παράλληλα, καθιστώντας σαφές πως η Μόσχα δεν θα εμπλακεί σε πιθανή σύρραξη.
Όπως είπε την Παρασκευή ο V. Putin, η Ουκρανία ευθύνεται για την κρίση διότι αρνείται πεισματικά να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με τους φιλορώσους αντάρτες.
Αντίθετα, όπως τόνισε, η Ουκρανική πλευρά, η Ρωσία εξαπολύει επιθέσεις στα ανατολικά της χώρας, οι οποίες παραπέμπουν στην πολιορκία του Λένινγκραντ από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
«Οι πόλεις που πολιορκούνται από τον Ουκρανικό στρατό δυστυχώς που θυμίζει γεγονότα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, όταν οι φασίστες, οι κατακτητές πολιορκούσαν τις πόλεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ρωσίας!
Πάντως, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο V. Putin εκφράστηκε με τα θερμότερα λόγια για τον Ουκρανό ομόλογό του, P. Poroshenko, τον οποία χαρακτήρισε ως έναν "άνθρωπο με τον οποίο μπορείς να συζητήσεις".
Παράλληλα, γνωστοποίησε την αποστολή ακόμη ενός κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Ανατολικής Ουκρανίας.

Κατασκοπευτική φωτογραφία από αμερικανικό δορυφόρο



Embedded image permalink


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης