Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπό απειλή η ουκρανική εκεχειρία - Kυρώσεις στη Ρωσία από την EE - Το ΝΑΤΟ παρέχει οπλισμό στο Κίεβο

Υπό απειλή η ουκρανική εκεχειρία - Kυρώσεις στη Ρωσία από την EE - Το ΝΑΤΟ παρέχει οπλισμό στο Κίεβο
Η συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας περιλαμβάνει 14 βασικά σημεία, μεταξύ των οποίων και η ανταλλαγή κρατουμένων
Δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες από το ΝΑΤΟ
Από τις 17:00 (ώρα Ελλάδα) την Παρασκευή βρίσκεται σε ισχύ η - εύθραυστη όπως αποδεικνύεται - εκεχειρία στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς οι επίπονες διαπραγματεύσεις μεταξύ Ε.Ε., Ρωσίας και Ουκρανίας απέδωσαν εντέλει καρπούς.
«Υπεγράφη το πρωτόκολλο για την κατάπαυση του πυρός από τις 18:00, τοπική ώρα. Το πρωτόκολλο περιλαμβάνει 14 αντικείμενα, μεταξύ των οποίων η ανταλλαγή κρατουμένων» αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επιβεβαιώνοντας την επίτευξη εκεχειρίας, μετά από πέντε μήνες αιματοχυσίας και 2.100 νεκρούς!
Ο Ρώσος πρόεδρος Putin και ο Ουκρανός ομόλογός του Poroshenko σε τηλεφωνική τους συνομιλία το Σάββατο έκαναν λόγο για ανάγκη ανάμειξης του ΟΑΣΕ, ώστε να διατηρηθεί η ειρήνη.


Από το πρωί της Κυριακής ακούγονται παρατεταμένες εκρήξεις από μια περιοχή στα βόρεια του Ντονέτσκ ενώ ένας αυτόπτης μάρτυρας που μίλησε στο πρακτορείο Reuetrs είπε ότι βλέπει πυκνό καπνό στον ουρανό.
Οι εκρήξεις προέρχονταν από μια τοποθεσία κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ, το οποίο ελέγχεται από τις ουκρανικές δυνάμεις αν και η ίδια η πόλη είναι στα χέρια των αυτονομιστών ανταρτών. Πηγές των αυτονομιστών είπαν ότι το αεροδρόμιο έχει αδειάσει και η σύγκρουση επικεντρώνεται σε ένα κοντινό στρατόπεδο. "Ακούστε τον ήχο της εκεχειρίας" είπε ειρωνικά ένας από τους αντάρτες.
"Εκεί πέρα γίνεται κανονική μάχη", πρόσθεσε. Κατά τη διάρκεια της νύχτας και στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα νοτίως του Ντονέτσκ αναφέρθηκε παραβίαση της εκεχειρίας καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν πυρά. Δεν υπάρχουν προς το παρόν πληροφορίες για θύματα. Νωρίς το πρωί, η κατάσταση στη Μαριούπολη ήταν ξανά ήσυχη όμως στην ανατολική είσοδο της πόλης, κοντά στο φυλάκιο ελέγχου του ουκρανικού στρατού, ήταν εμφανή τα σημάδια από τη νυχτερινή μάχη.
Ένα φορτηγό, σταθμευμένο στην άκρη του δρόμου καιγόταν ακόμη ενώ πολλά κτίρια είχαν υποστεί ζημιές.
Ένας κάτοικος είπε ότι καταστράφηκε επίσης ένα βενζινάδικο και υπάρχει κίνδυνος να σημειωθεί έκρηξη από τα καύσιμα των δεξαμενών του.

Οπλισμό από 5 χώρες του ΝΑΤΟ θα λάβει το Κίεβο
Το Κίεβο συμφώνησε, στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, να προμηθευτεί οπλισμό από πέντε χώρες της Ατλαντικής Συμμαχίας οι οποίες θα συνδράμουν και με στρατιωτικούς συμβούλους.
«Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ καταλήξαμε σε συμφωνίες σχετικά με την αποστολή στρατιωτικών συμβούλων και προμηθειών σύγχρονου οπλισμού από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Πολωνία και τη Νορβηγία», έγραψε στη σελίδα του στο Facebook ο Γιούρι Λιτσένκο, υψηλόβαθμος συνεργάτης του Ουκρναού προέδου, Petro Poroshenko.
Αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν δηλώσει ότι η Συμμαχία δεν θα στείλει οπλισμό στην Ουκρανία που δεν είναι μέλος της, αλλά έχουν διευκρινίσει ότι οι χώρες σύμμαχοι μπορούν αν θελήσουν να το πράξουν η καθεμία ξεχωριστά.
Η Ρωσία είναι σφόδρα αντίθετη στην ανάπτυξη στενότερων δεσμών μεταξύ Ουκρανίας και ΝΑΤΟ.

Το Σάββατο το bankingnews.gr μετέδιδε:
Η κατάπαυση του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία φαίνεται πως δεν θα βάλει «φρένο» στα σχέδια διεύρυνσης των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, καθώς Ε.Ε. και ΗΠΑ σχεδιάζουν την επιβολή νέου γύρου κυρώσεων.
Μάλιστα, πηγές από τις Βρυξέλλες, καθιστούν σαφές πως οι νέες κυρώσεις θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα.
Παρά τη "χαραμάδα" ελπίδας για άρση των κυρώσεων, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον εμμένουν στη διεύρυνση των κυρώσεων, καθώς αμφότερες αποδίδουν τη συμμόρφωση της Ρωσίας στις οικονομικές πιέσεις.
Άλλωστε, η διατήρηση της έντασης σε ορισμένες περιοχές της Ανατολικής Ουκρανίας καθιστά αναγκαία την άσκηση περαιτέρω πίεσης προς τη Μόσχα.
Υπενθυμίζεται πως λίγα λεπτά μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τρεις ισχυρότατες εκρήξεις αναστάτωσαν τις νότιες συνοικίες της πόλης του Donetsk. Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, οι εκρήξεις αποτέλεσαν απόρροια των δράσεων των ρωσόφιλων ανταρτών.
Ανώτατος Ουκρανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι παραβιάζουν την εκεχειρία στην οποία συμφώνησαν οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές σε μία προσπάθεια τερματισμού της αιματοχυσίας που μαίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας της Ουκρανίας, Αντρίι Λισένκο, είπε στους δημοσιογράφους: 
«Καταγράψαμε μία σειρά από προκλήσεις από την πλευρά των ανταρτών. Άνοιξαν πυρ εναντίον των αντιτρομοκρατικών μας μονάδων σε 28 περιπτώσεις και δέκα από αυτές σημειώθηκαν μετά την εκεχειρία».
Ο Ουκρανός Πρόεδρος, P. Poroshenko, χαιρέτισε τη συμφωνία, καθιστώντας ωστόσο, αναγκαία τη συνέχιση του πολιτικού διαλόγου.
«Είναι πολύ σημαντικό ο πολιτικός διάλογος να συνεχιστεί και κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Putin-Poroshenko: Η εκεχειρία τηρείται 
Ο Ρώσος πρόεδρος και ο Ουκρανός ομόλογός συμφώνησαν το Σάββατο σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι η εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία τηρείται σε γενικές γραμμές αλλά είπαν ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα ώστε αυτή να αποκτήσει μεγαλύτερη διάρκεια.
"(Οι δύο ηγέτες) τόνισαν ακόμη την ανάγκη να υπάρξει η μέγιστη ανάμειξη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) για την επιτήρηση της κατάστασης...και συνεργασία στην παροχή ουκρανικής και διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας" αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο του Poroshenko.

Ο γενικός γραμματείας του ΝΑΤΟ, Anders Rasmussen προανήγγειλε τη μόνιμη παρουσία της Συμμαχίας στις ανατολικές χώρες.
«Το NATO προστατεύει όλους τους συμμάχους ανά πάσα στιγμή» διέτεινε χαρακτηριστικά, απευθύνοντας ισχυρό μήνυμα προς τη Ρωσία.
«Εάν σκεφτείς καν να επιτεθείς σε έναν σύμμαχο, θα αντιμετωπίσεις όλη τη συμμαχία» συμπλήρωσε.
Ωστόσο, οι ένοπλες συγκρούσεις σε αρκετές περιοχές της Αν. Ουκρανίας, οι οποίες προηγήθηκαν της εκεχειρίας, θέτουν εν αμφιβόλω τη συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.
"Η εκεχειρία δεν μεταλλάσσει το στόχο της απόσχισης από την Ουκρανία" διαμήνυσε χαρακτηριστικά, ο επικεφαλής των ρωσόφιλων ανταρτών Igor Plotnitsky.

Η Gazprom μπαίνει στον νέο κατάλογο των κυρώσεων
Η τράπεζα του μεγαλύτερου παραγωγού φυσικού αερίου στον κόσμο, Gazprom Bank και η μονάδα πετρελαίου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού, Gazprom Neft, θα περιλαμβάνονται στο νέο διευρυμένο κατάλογο κυρώσεων τις οποίες συμφώνησε επί της αρχής να επιβάλει στη Ρωσία η Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας της συμμετοχής της Μόσχας στην πολεμική σύγκρουση της Ουκρανίας, ανέφερε ένας διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Όπως δήλωσαν οι διπλωματικές πηγές η απόφαση για τις νέες κυρώσεις θα ανακοινωθεί επισήμως τη Δευτέρα.
Νωρίτερα οι 28 πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε κατ' αρχήν συμφωνία για την επιβολή νέων αυστηρότερων οικονομικών κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας για την εμπλοκή της στην κρίση της Ουκρανίας.
Πάντως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας προειδοποίησε σήμερα ότι θα αντιδράσει εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση εφαρμόσει νέες κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας για το ρόλο της στην ουκρανική κρίση.
Η ΕΕ ανακοίνωσε τα πρόσθετα μέτρα αργά το βράδυ της Παρασκευής, σημειώνοντας όμως ότι θα ανασταλούν εάν η Ρωσία αποσύρει τα στρατεύματά της από την Ουκρανία και τηρήσει την εκεχειρία που συμφωνήθηκε μεταξύ του Κιέβου και των αυτονομιστών ανταρτών στις ανατολικές επαρχίες.
Οι νέες κυρώσεις περιλαμβάνουν την προσθήκη άλλων 24 ονομάτων στον κατάλογο των προσώπων στα οποία απαγορεύεται η είσοδος στις χώρες-μέλη της ΕΕ και των οποίων "παγώνουν" τα περιουσιακά στοιχεία. Οι κυρώσεις προβλέπεται ότι θα τεθούν σε εφαρμογή την Δευτέρα.
"Εάν εφαρμοστούν (οι νέες κυρώσεις) φυσικά θα υπάρξει αντίδραση από την πλευρά μας" ανέφερε το ρωσικό υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Συγκρατημένα αισιόδοξος ο Obama για την εκεχειρία στην Αν. Ουκρανία
Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Barack Obama, στον απόηχο της επίτευξης εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία.
Κατά τη λήψη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο B. Obama υποστήριξε ο μοναδικός λόγος, όπου επιτεύχθηκε η εκεχειρία στην Ουκρανία, είναι οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας.
Ωστόσο, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε σκεπτικός για την κατάπαυση του πυρός, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.
Ως αποτέλεσμα, συνέχισε ο B. Obama, ΗΠΑ και Ε.Ε. οριστικοποίησαν το νέο «κύμα» κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Σημειώνεται πως οι νέες κυρώσεις θα ενεργοποιηθούν σε περίπτωση νέας επιδείνωσης της ρωσο-ουκρανικής διένεξης.

Το ΝΑΤΟ δείχνει τα δόντια του στη Μόσχα

Παράλληλα, το ΝΑΤΟ σκληραίνει τη στάση του έναντι της Ρωσίας, καθώς οι ηγέτες των χωρών –μελών, συμφώνησαν στη δημιουργία μιας δύναμης ταχείας αντίδρασης για την αντιμετώπιση των νέων προκλήσεων, κατά τη διάρκεια της Συνόδου στην Ουαλία, με φόντο την ουκρανική κρίση. 
O γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Anders Fogh Rasmussen, ανακοίνωσε τη δημιουργία δύναμης ταχείας αντίδρασης που θα αριθμεί 5.000 στρατιώτες, καθώς και το άνοιγμα του δρόμου για την ένταξη της Γεωργίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Όποιος απειλεί κράτος-μέλος του ΝΑΤΟ, θα έρχεται αντιμέτωπος με όλη τη Συμμαχία, προειδοποίησε ο Rasmussen.
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Petro Poroshenko προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής καταστροφής, σε περίπτωση που δεν τερματιστεί η σύγκρουση. 
Η Δύση κατηγορεί τη Ρωσία για την αποστολή όπλων και στρατευμάτων στους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, κάτι το οποίο η Μόσχα αρνείται.

Τις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου «χτυπά» η Ευρώπη
Ειδικότερα, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα των Financial Times, η Κομισιόν ετοιμάζει νέο κύμα κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, το οποίο θα εστιάζει στις κρατικές εταιρείες πετρελαίου.
Μεταξύ των περιοριστικών μέτρων θα περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός των πετρελαϊκών εταιρειών από τις αγορές της Ευρώπης.
Το συγκεκριμένο μέτρο ουσιαστικά, απαγορεύει στις ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να αντλούν κεφάλαια από τις ευρωπαϊκές αγορές.
Τα μέτρα εκτός των πετρελαϊκών εταιρειών θα αφορούν και τις κρατικές εταιρείες άμυνας.
Το νέο κύμα κυρώσεων, το οποίο αναμένεται να εγκριθεί την Παρασκευή, θα αφορά όσες κρατικές εταιρείες διαθέτουν στοιχεία ενεργητικού, αξίας άνω των 27 δισ. δολαρίων (1 τρισ. ρούβλια).
Βάσει των προαναφερθέντων κριτηρίων, οι κυρώσεις θα «χτυπήσουν» κυρίως τη Rosneft και τη Gazprom.
Εάν τελικώς εγκριθούν τα περιοριστικά μέτρα, σίγουρα θα πρόκειται για το πιο βαρύ «κύμα» κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης