Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Αποτιμώντας το α΄ 6μηνο του 2014 της MIG – Ενδείξεις βελτίωσης αλλά υψηλός δανεισμός 1,83 δισ που αναδιαρθρώνεται

tags :
Αποτιμώντας το α΄ 6μηνο του 2014 της MIG – Ενδείξεις βελτίωσης αλλά υψηλός δανεισμός 1,83 δισ που αναδιαρθρώνεται
To βασικό πρόβλημα η δομή του μεγάλου δανεισμού της MIG, έχε τεθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης, εξέλιξη θετική
Η θετική λειτουργική κερδοφορία EBITDA της MIG στο α΄ 6μηνο του 2014 ήταν μια καλή και σίγουρα ενθαρρυντική ένδειξη ότι ο όμιλος αρχίζει σταδιακά να κλείνει το κεφάλαιο των μεγάλων ζημιών του παρελθόντος.
Το EBITDA διαμορφώθηκε στα 11,8 εκατ αλλά τα τελικά μετά φόρων αποτελέσματα διαμορφώθηκαν σε ζημίες 79,7 εκατ ευρώ
Οι πωλήσεις στα 560 εκατ αυξήθηκαν 2% ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν στα 126 εκατ ευρώ.
Τα αποτελέσματα α΄ 6μήνου του 2014 της MIG μας έδειξαν ότι η προσπάθεια εξυγίανσης συνεχίζεται και υπάρχουν θετικά σημάδια.
Ένα θέμα που πρέπει να εξεταστεί στρατηγική είναι ο συνδυασμός πωλήσεις, κόστος πωλήσεων, έξοδα διάθεσης, γενικά έξοδα και τελικά έσοδα.
Όταν π.χ. στο 6μηνο οι πωλήσεις είναι 566 εκατ και το κόστος πωλήσεων 462 εκατ τα μόλις 104 εκατ διαφορά πρέπει να επαναξιολογηθεί στρατηγικά, ώστε να μετριαστούν στο μέλλον οι ζημίες.
Ωστόσο το βασικό ζήτημα που απασχόλησε επί μακρόν την MIG και συνεχίζει να αποτελεί πρόβλημα – πλέον είναι πιο διαχειρίσιμο – είναι ο δανεισμό του ομίλου.
Τα συνολικά δάνεια ανέρχονται σε 1,83 δισεκ. εκ των οποίων 711 εκατ μακροπρόθεσμος και 1,12 δισεκ βραχυπρόθεσμος.
Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν το σύνολο του κυκλοφορούντος ενεργητικού επισημαίνει και ο ορκωτής ελεγκτής.
Περίπου τα 831 εκατ δάνεια του ομίλου έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα καθώς είχαν υπερβεί τα πλαίσια και δυνητικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν άμεσα απαιτητά.
Η διοίκηση της MIG έγκαιρα και αποτελεσματικά προέβη σε κινήσεις επιβεβλημένες στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των δανεικών χαρτοφυλακίων.
Περίπου τα 657 εκατ δάνεια έχουν τεθεί σε καθεστώς αναδιάρθρωσης.
Το deal με την Πειραιώς όπου επένδυσε 251,8 εκατ σε ομολογιακό εκ των οποίων τα 90 εκατ μετετράπησαν σε μετοχές με τιμή 0,54 ευρώ και ενέγραψε 144 εκατ έσοδα από την αποτίμηση της επένδυσης αλλά και άλλες κινήσεις στις συμμετοχές έχουν συμβάλλει στην σημαντική αναδιάρθρωση των χορηγήσεων της MIG.
 Πολύ μεγάλο μέρος του δανεισμού του ομίλου MIG συνολικά 1,83 δισεκ. περίπου 800 εκατ είναι ομολογιακά.
Ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι τα κεφάλαια της MIG μειώθηκαν στα 638 εκατ σε επίπεδο ομίλου και στα 982 εκατ σε επίπεδο μητρικής.

Το συμπέρασμα

Η MIG θα χρειαστεί ακόμη ορισμένα τρίμηνα – εποχικότητα εσόδων λόγω δραστηριοτήτων – ώστε να κλείσει τον κύκλο των ζημιών.
Ο κύκλος αυτός που δημιούργησε 3,59 δισεκ. σωρευμένες ζημίες κυρίως από αποτιμήσεις και υποαξίες, βρίσκεται στο τέλος του.
Από αυτά τα 3,59 δισεκ. μπορεί να ανακτηθούν κεφάλαια;
Θεωρητικά ναι αλλά θα πρέπει η οικονομία στην Ελλάδα να βρεθεί σε καθεστώς ισχυρής ανάπτυξης και το χρηματιστήριο να καλπάζει.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η διοίκηση έχει λάβει απαραίτητες πρόνοιες ώστε η MIG να εξυγιανθεί και να γυρίσει οριστικά σελίδα.


Πρώτη ενημέρωση: 08:14, Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης