Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιμορραγεί η οικονομία της Ουκρανίας - Πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες, ύψους 19 δισ. δολαρίων «βλέπει» το ΔΝΤ

Αιμορραγεί η οικονομία της Ουκρανίας - Πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες, ύψους 19 δισ. δολαρίων «βλέπει» το ΔΝΤ
Στο -6,5% η ύφεση της ουκρανικής οικονομίας το 2014
Άκρως απαισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την ουκρανική οικονομία, καθώς η εμφύλια σύρραξη στις ανατολικές επαρχίες συνιστά «πηγή» διαρκούς αιμορραγίας.
Ειδικότερα, σε έκθεσή της για την ουκρανική οικονομία, το Ταμείο εκτιμά πως η Ουκρανία θα χρειαστεί ακόμη 19 δισ. δολάρια έως το τέλος του 2015!
Σημειώνεται πως το - εν εξελίξει - χρηματοδοτικό πρόγραμμα του ΔΝΤ ανέρχεται στα 17 δισ. δολάρια.
Επομένως, πρόκειται για υπερδιπλασιασμό των χρηματοδοτικών αναγκών της Ουκρανίας!
Παράλληλα, το ΔΝΤ εκτιμά πως η ύφεση για το 2014 θα εκτιναχθεί στο -6,5% του ΑΕΠ έναντι -5% των προηγούμενων εκτιμήσεων.
«Η κρίση στην ανατολική Ουκρανία και η αβεβαιότητα για την προμήθεια φυσικού αερίου από την Gazprom απειλούν το ουκρανικό πρόγραμμα διάσωσης» προειδοποιεί το Ταμείο.
«Εάν οι ένοπλες συγκρούσεις συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες, τότε η Ουκρανία χρήζει μίας νέας στρατηγικής και μίας πρόσθετης εξωτερικής βοήθειας» επισημαίνει παράλληλα.
Άλλωστε, υπολογίζεται πως οι συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία έχουν «στοιχίσει» έως σήμερα το 16% του ουκρανικού ΑΕΠ.
Επίσης, το ΔΝΤ «βλέπει» σημαίνοντες κινδύνους για το ουκρανικό νόμισμα, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έως το 2014 θα έχουν υποχωρήσει στα 16,2 δισ. δολάρια έναντι 19,2 δισ. δολαρίων των αρχικών εκτιμήσεων.

Τι μετέδιδε το bankingnews.gr στις 29 Αυγούστου του 2014:
Ενόσω τα βλέμματα της διεθνούς κοινής γνώμης είναι στραμμένα στις ένοπλες συγκρούσεις της Ανατολικής Ουκρανίας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ενέκρινε την εκταμίευση της δόσης των 1,4 δισ. δολαρίων προς την κυβέρνηση του Κιέβου.
Ειδικότερα, στον απόηχο της θετικής αξιολόγησης του ουκρανικού προγράμματος βοήθειας, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενέκρινε σήμερα την εκταμίευση της δόσης των 1,4 δισ. δολαρίων.
Σημειώνεται πως τον περασμένο Απρίλιο, το ΔΝΤ αποφάσισε να χορηγήσει 17 δισ. δολάρια στην Ουκρανία, προκειμένου να αποφευχθεί η χρεοκοπία.
Πάντως, το ΔΝΤ κατά την πρόσφατη αξιολόγησή του, διαπίστωσε σημαντικές δυσκολίες στην υλοποίηση του προγράμματος, εξαιτίας της συνεχιζόμενης εμφύλιας σύρραξης στην Αν. Ουκρανία.
Άλλωστε, αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως η Ουκρανία θα χρειαστεί και δεύτερο πακέτο βοήθειας εντός των επόμενων μηνών.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης