Στο 23% η ανεργία το 2020 σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ – Σε επίπεδα 1984 η αγοραστική δύναμη των πολιτών

Στο 23% η ανεργία το 2020 σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ – Σε επίπεδα 1984 η αγοραστική δύναμη των πολιτών
Η αποκλιμάκωση της ανεργίας φέτος θα οφείλεται στη μείωση του εργατικού δυναμικού και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τονίζεται
Στο 22-23% εκτιμά το ποσοστό της ανεργίας το 2020 το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ στην ετήσια έκθεσή του για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.
Όπως επισημαίνεται, το 2014 η ανεργία θα αποκλιμακωθεί, ωστόσο αυτό σύμφωνα με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ θα οφείλεται στη μείωση του εργατικού δυναμικού και την επιδοτούμενη απασχόληση και όχι στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Στην έκθεση σημειώνεται ακόμη ότι την περίοδο 2010 - 2013 οι αποδοχές εργασίας μισθωτών και αυτοαπασχολουμένων μειώθηκαν κατά 41 δισ. ευρώ και προσθέτει ότι έως το τέλος του 2014 θα υποχωρήσουν περαιτέρω κατά 2 δισ. ευρώ.
Επίσης, υπογραμμίζει την καθίζηση στην αγοραστική δύναμη, που είναι χαμηλότερη από εκείνη του 1984.
Σύμφωνα με την έκθεση, δυσμενείς εξελίξεις προβλέπονται στη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και όπως σημειώνεται το οριακό έτος στην εξέλιξη των αποθεματικών του ΣΚΑ (Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης) είναι το 2016, κάτι που αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός νέου πλαισίου χρηματοδότησης του συνταξιοδοτικού συστήματος με την ανεύρεση νέων πόρων εκτός κρατικού προϋπολογισμού.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Εργασίας της Συνομοσπονδίας, μπορεί να υπάρξει μείωση της ανεργίας και αύξηση του ΑΕΠ, αν μειωθούν βραχυχρόνια οι τιμές των εγχώριων προϊόντων, αυξηθούν οι μισθοί και εάν σε μακροχρόνια διάρκεια βελτιωθεί η διαρθρωτική ανταγωνιστικότητα μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος τεχνολογικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS