Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σαμαράς στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν - Αναγκαία η σταθεροποίηση της χώρας

Σαμαράς στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Να ανακοπούν οι μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν - Αναγκαία η σταθεροποίηση της χώρας
Αύριο το πρωί η κρίσιμη συνάντηση με τον R.T. Erdogan
(upd)Στις μεταναστευτικές ροές από το Αφγανιστάν εστίασε ο Αντ. Σαμαράς, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.
Ειδικότερα, κάνοντας ειδική μνεία στο Αφγανιστάν, ο Αντ. Σαμαράς εξήρε την αποφασιστικότητα της Ελλάδας στη σταθεροποίηση του Αφγανιστάν.
«Το μεταναστευτικό κύμα από το Αφγανιστάν ενισχύει την ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στη χώρα» τόνισε χαρακτηριστικά, καλώντας την αφγανική κυβέρνηση να υιοθετήσει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών.
Παράλληλα, κατά τη διμερή συνάντησή του με τον Αλβανό ομόλογό του, Edi Rama, ο Έλληνας πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός πως η Αλβανία απέκτησε το καθεστώς υποψήφιας χώρας για ένταξη στην Ε.Ε.
Επίσης, ο Αντ. Σαμαράς έθεσε το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας στην Αλβανία σε συνδυασμό με τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω της διοικητικής μεταρρύθμισης στη χώρα
Ακόμη, έθεσε το ζήτημα της διμερής συμφωνίας για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων των δύο χωρών.
Εκ μέρους της Αλβανίας, ο Edi Rama τόνισε πως  αναγνωρίζει τις ευαισθησίες του για την μειονότητα και ότι εγγυάται προσωπικά τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Να σημειωθεί πως εξαιτίας της έλλειψης χρόνου, ο Αντ. Σαμαράς ακύρωσε την - προγραμματισμένη στις 20:00 - συνάντηση με το Βούλγαρο Πρωθυπουργό, Plamen Oresharski.
Ας μην λησμονηθεί πως η κρίσιμη συνάντηση με τον R.T. Erdogan μετατέθηκε για αύριο το πρωί, στις 11:00.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan θα έχει αύριο το πρωί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο περιθώριο των εργασιών του ΝΑΤΟ στην Ουαλία και κατόπιν σχετικού αιτήματος από την τουρκική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι η συνάντηση γίνεται μόλις λίγα 24ωρα ύστερα από τις δηλώσεις Erdogan από τα Κατεχόμενα ότι Ελλάδα και Κύπρος ευθύνονται για την έλλειψη προόδου στις συνομιλίες για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για δύο ιδρυτικά κράτη στην Κύπρο υπονομεύοντας με αυτόν τον τρόπο τις προσπάθειες για μια λύση σχετικά με την επανένωση του νησιού σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία
Ο πρωθυπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Ευάγγελο Βενιζέλο και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Δ. Αβραμόπουλο για τις εργασίες του ΝΑΤΟ, αφού ακούσει τον Erdogan, θα απορρίψει τις αιτιάσεις του Τούρκου προέδρου χωρίς ωστόσο να υπάρχει διάθεση για περαιτέρω όξυνση των σχέσεων των δύο πλευρών.
Σημειώνεται πως χθες ο κ.Σαμαράς είχε επικοινωνία τόσο με τον πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη (κύριο μέλημα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι να διοριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για το Κυπριακό) αλλά και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, τον οποίο ενημέρωσε μεταξύ άλλων και για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα.
Πέρα από το Κυπριακό, δεν αποκλείεται Σαμαράς και Erdogan να συζητήσουν και άλλα φλέγοντα ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα η ΑΟΖ, δεδομένου ότι η Άγκυρα έχει ανακοινώσει πως το τουρκικό σκάφος Barbaros αρχίζει νέες σεισμογραφικές έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης