Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την έκβαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ - Στην Αθήνα το Νοέμβριο ο Ahmet Davutoglu (Toυρκία)

Ικανοποίηση στην κυβέρνηση από την έκβαση της Συνόδου του ΝΑΤΟ - Στην Αθήνα το Νοέμβριο ο Ahmet Davutoglu (Toυρκία)
Διμερείς επαφές με την Ang. Merkel και τον B. Obama είχε ο Αντ. Σαμαράς
Ικανοποιημένη από την έκβαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ εμφανίστηκε η ελληνική αντιπροσωπεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης, οι οποίοι μετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής, ο Αντ. Σαμαράς είχε αλλεπάλληλες επαφές με την Καγκελάριο της Γερμανίας Ang. Merkel, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Β. Οbama, τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ J. Kerry, τον πρωθυπουργό και την υπουργό Εξωτερικών του Καναδά αλλά και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, M. Renzi.
Παράλληλα, κατά τη σημερινή συνάντηση με τον R.T. Erdogan, οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του νέου Τούρκου πρωθυπουργού, Ahmet Davutoglu στην Αθήνα, στα τέλη Νοεμβρίου.
Όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, οι ελληνικές πηγές διαμήνυσαν πως η ενταξιακή διαδικασία της γειτονικής χώρας θα προχωρήσει μόλις υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών καλώντας παράλληλα να υπάρξουν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.
Αναφερόμενοι στο περιεχόμενο της Συνόδου Κορυφής, κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν πως  δόθηκε έμφαση στο τρίπτυχο ενότητα – αλληλεγγύη - στρατιωτική αξιοπιστία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα νέα φαινόμενα και οι καινούργιες απειλές της σύγχρονης εποχής όπως το θέμα του Ισλαμικού κράτους και του θρησκευτικού φανατισμού που εντείνεται.
Το ΝΑΤΟ θεωρεί ότι χρειάζεται μία καινούργια αμυντική αρχιτεκτονική ώστε να καλύπτονται οι νέες απειλές όπως το ISIS και στο θέμα αυτό δεν υπάρχουν διαφοροποιήσεις. Οι ΗΠΑ θα εντείνουν την προσπάθεια εντός του Ιράκ όπως και οι δυνάμεις των Ιρακινών και των Κούρδων επίσης. Πάντως οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις. Σε συνάφεια με την άνοδο του θρησκευτικού φονταμεταλισμού συζητήθηκε η άμυνα του αύριο και η συνολική αντιμετώπιση νέων απειλών στην ασφάλεια όπως η κυβερνοτρομοκρατία. Στην Σύνοδο αποφασίστηκε μέσα στην επόμενη δεκαετία το ποσοστό του ΑΕΠ των χωρών μελών για την Άμυνα να αυξηθεί στο 2%, κάτι που δεν αφορά την χώρα μας που ξεπερνά το ποσοστό αυτό.
Κυρίαρχο ήταν και το θέμα της Ουκρανίας - Ρωσίας. Σύμφωνα με ελληνικές πηγές η κατάληψη από την Ρωσία ξένου εδάφους έστω και μετά από πρόσκληση συνιστά 100% εκτροπή από το διεθνές δίκαιο και έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της Ρωσίας με πολύ περισσότερες χώρες από ότι το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα έχει μία «σαφή και κρυστάλλινη θέση» έλεγε κυβερνητική πηγή. Είναι αντίθετη στην κίνηση της Ρωσίας και συμμετέχει στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ χωρίς επιφυλάξεις, τάσσεται ωστόσο «υπέρ της αποκλιμάκωσης με πολιτικές ενέργειες και όχι επίλυση με αντίστοιχες βίαιες κινήσεις». Όσον αφορά τις επιπτώσεις στις ελληνορωσικές σχέσεις η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει το αγροτικό κόστος όπως με τα ροδάκινα ενώ εκτιμά ότι από την κρίση το κόστος στον τουρισμό είναι περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πάντως, έλεγε παράγοντας της κυβέρνησης, «η Ρωσία καταλαβαίνει τις δεσμεύσεις που έχει η Ελλάδα από την συμμετοχή της στις διεθνείς συμμαχίες πολύ περισσότερο από ορισμένους στο εσωτερικό της χώρας».
Όσον αφορά το Κυπριακό, στην συνάντηση Σαμαρά –Erdogan, ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη «σαφή και κρυστάλλινη ελληνική άποψη» ότι δεν υπάρχουν δύο κυπριακά κράτη και ότι «η Ευρώπη δεν θα δεχθεί δύο κυπριακές δημοκρατίες» Ωστόσο, σημείωσε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας  «δεν θα πρέπει μελλοντικά να χρεώσουν στην Ελλάδα τυχόν αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης