Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Μεταξύ 3-4 δισ. οι ανάγκες για νέα κεφάλαια στις 4 μεγάλες τράπεζες – Προβληματισμός για Attica bank και Πανελλήνια

Μεταξύ 3-4 δισ. οι ανάγκες για νέα κεφάλαια στις 4 μεγάλες τράπεζες – Προβληματισμός για Attica bank και Πανελλήνια
Τα stress tests της ΕΚΤ θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ως μηχανισμός ουσιαστικής κάθαρσης για τις ελληνικές τράπεζες
Στις 24 ή 31 Οκτωβρίου του 2014 θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των stress tests σε 128 τράπεζες στην Ευρώπη που διαθέτουν 21 τρισεκ ενεργητικό και οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν θα πρέπει να αντιμετωπιστούν το αργότερο σε βάθος 9 μηνών.
Στο βασικό σενάριο με core tier 1 στο 8% οι τράπεζες πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε διάστημα 6 μηνών και στο δυσμενές σενάριο με core tier 1 στο 5,5% οι τράπεζες θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν σε διάστημα 9 μηνών.
Ουσιαστικά υπάρχουν ενδείξεις ότι από 9 έως 13 τράπεζες θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια.
Για τις ελληνικές τράπεζες θα προκύψουν 3-4 δισεκ νέα κεφάλαια.
Έχουμε εξηγήσει με ποια διαδικασία θα ανακοινωθούν τα stress tests.
Στις 17 ή 24 Οκτωβρίου θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα με βάση τις παραδοχές του 2013.
Προφανώς οι κεφαλαιακές ανάγκες θα είναι μεγάλες πάνω από τα 6,4 δισεκ. στο βασικό και 9,2 δισεκ. στο δυσμενές σενάριο της ΤτΕ, εξαντλώντας το capital buffer που διαθέτουν οι τράπεζες.
Το νούμερο αυτό δεν θα πρέπει κανένα να αιφνιδιάσει ή να εκπλήξει αρνητικά.
Μετά από 14 ημέρες από την ανακοίνωση των stress tests οι τράπεζες σε συνεργασία με την ΕΚΤ θα ανακοινώσουν τα capital plans όπου θα αρχίσουν να αφαιρούν από τις αρχικές κεφαλαιακές ανάγκες τα οφέλη που έχουν αναγνωριστεί, πλάνα αναδιάρθρωσης, DTA αναβαλλόμενος φόρος και προ προβλέψεων έσοδα του 2014 του α΄ 6μήνου ή 9μήνου του 2014.
Με βάση αυτά τα δεδομένα θα προκύψει ένα τελικό νούμερο το οποίο εκτιμάται μεταξύ 3-4 δισεκ. ευρώ.
Το www.bankingnews.gr ρώτησε 11 στελέχη τραπεζών 3 εξ αυτών δήλωσαν ότι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν νέα κεφάλαια.
Συνολικά 5 στελέχη δήλωσαν 3-4 δισεκ. 1 στέλεχος δήλωσε ότι θα ξεπεράσουν τα 5 δισεκ. και 2 στελέχη δεν προέβησαν σε εκτίμηση αναφέροντας ότι δεν έχουν εικόνα.
Με τον ένα ή άλλο τρόπο, η αγορά έχει αρχίσει να προεξοφλεί νέες κεφαλαιακές ανάγκες στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες.
Όμως ενώ όλοι εστιάζονται στις 4 μεγάλες τράπεζες υπάρχουν άλλες 2 μικρότερες η Attica bank και η Πανελλήνια που ακόμη πασχίζουν να βρουν κεφάλαια.

Υπάρχουν δυσκολίες στην ΑΜΚ της Attica bank – Τα funds θέλουν τσάμπα την τράπεζα και πλήρη έλεγχο

Η Attica bank σε διάστημα 13 μηνών υλοποιεί δύο μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου τέτοιας κλίμακας
Το ΤΣΜΕΔΕ μπορεί να συμμετέχει αλλά η ουσία παραμένει, η αύξηση κεφαλαίου έχει καθυστερήσει θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί.
Τα κεφάλαια σε απόλυτα μεγέθη και σε επίπεδο ομίλου ανέρχονται σε 414 εκατ που αυτό σημαίνει core tier 1 στο 9,2%.
Με όρους βασιλείας ΙΙΙ το core tier 1 διαμορφώνεται σε 5,2%.
Στην βασιλεία ΙΙΙ αφαιρούνται τόσο οι προνομιούχες 100 εκατ όσο και το tier II ύψους 79,3 εκατ το οποίο θα αποπληρωθεί μέσα στο 2015 και πριν την πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ.
Η Attica bank θα χρειαστεί νέα αύξηση 420 εκατ συν τα υφιστάμενα 414 εκατ συνολικά 834 εκατ ευρώ κεφάλαια.
Αφαιρώντας τα 100 εκατ τις προνομιούχες μετοχές και τα 79,3 εκατ του ομολογιακού Tier II μας απομένουν 654 εκατ ευρώ κεφάλαια εκ των οποίων περίπου τα 100 εκατ είναι το ομολογιακό του 2013.
Τα κεφάλαια της Attica bank μετά την νέα αύξηση των 420 εκατ του 2014 θα πρέπει να αποτιμηθούν σε σχέση με την γενική οικονομική κατάσταση του ισολογισμού της τράπεζας που εμφανίζει ενεργητικό 4 δισεκ. ευρώ, να αποτιμηθούν τα συνολικά NPLs και να αποτιμηθεί το παρελθόν με τα -451 εκατ σωρευμένες ζημίες.
Σε πραγματικούς όρους και με βάση ένα ευνοϊκό σενάριο η Attica bank δεν μπορεί να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 20-25 εκατ με όρους οργανικής κερδοφορίας σε βάθος χρόνου.
Εκπλήσσει επίσης το γεγονός ότι η πλειοψηφία των δανείων είναι επιχειρηματικά δάνεια από τα οποία ωστόσο επιτυγχάνει έσοδα 60,8 εκατ στο α΄ 6μηνο του 2014.

Η κεφαλαιακή διάρθρωση

Το CLP ο πιστωτικός κίνδυνος στο σύστημα ανέρχεται στα 50 δισεκ. (με τα νέα stress tests το CLP θα έχει αυξηθεί περαιτέρω προφανώς) και από αυτά τα 50 δισεκ. με βάση την ΤτΕ τα -888 εκατ αναλογούσαν στην Attica bank.
Με την νέα αύξηση κεφαλαίου 420 εκατ που θα υλοποιήσει εντός του Σεπτεμβρίου του 2014, συμπεριλαμβανομένης και της ΑΜΚ και του ομολογιακού 200 και 200 εκατ αντίστοιχα του 2013 η Attica bank είναι η μόνη τράπεζα που καλύπτει τις ζημίες πιστωτικού κινδύνου με κεφάλαια.
Τα τρέχοντα κεφάλαια της Attica bank διαμορφώνονται στα 414 εκατ και τα νέα κεφάλαια 420 εκατ ευρώ ενώ οι σωρευμένες ζημίες φθάνουν τα -452 εκατ ευρώ.
Όπως αναφέραμε αυτή είναι η μια πλευρά του νομίσματος η θετική υπάρχει και η άλλη πλευρά η αρνητική την οποία θα παρουσιάσουμε με στοιχεία.
Το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και ορθά συμμετέχει στην νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους 420 εκατ αλλά θα πρέπει να αποτιμηθεί η διαχρονική επένδυση του Ταμείου των Μηχανικών στην τράπεζα.
Το ΤΣΜΕΔΕ έχει επενδύσει 425 εκατ ευρώ διαχρονικά στην Attica bank.
Στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 των 420 εκατ θα επενδύσει από 108 έως 221 εκατ ευρώ ανάλογα με την συμμετοχή των υπολοίπων επενδυτών.
Αν υποθέσουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ καλύπτει τα 108 εκατ το ελάχιστο ποσό συμμετοχής τότε θα έχει επενδύσει 425 +108 εκατ συνολικά 533 εκατ χωρίς να προσμετράται σενάριο να καλύψει μεγαλύτερο ποσό από τα 108 εκατ που είναι η ελάχιστη συμμετοχή.
Η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Attica bank είναι 125 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ θα έχει επενδύσει στην τράπεζα τουλάχιστον 533 εκατ ευρώ.
Μετά την ολοκλήρωση της αύξησης κεφαλαίου η Attica bank ας υποθέσουμε ότι θα έχει χρηματιστηριακή αξία 550 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ θα κατέχει το 33% της τράπεζας, δηλαδή θα έχει χρηματιστηριακή αξία η επένδυση του ΤΣΜΕΔΕ περίπου 180 εκατ ευρώ.
Με χρηματιστηριακούς όρους – και υποθετικά -  το ΤΣΜΕΔΕ για να ισοσκελίσει πλήρως τις διαχρονικές επενδύσεις του στην Attica bank θα πρέπει να έχει η τράπεζα αποτίμηση 1,6 δισεκ. ευρώ δηλαδή P/BV 2 με βάση την λογιστική αξία μετά την νέα αύξηση.
Προφανώς το παράδειγμα που αναφέρουμε είναι υποθετικό και ακραίο.
Το αναφέρουμε για να καταδείξουμε ότι το ΤΣΜΕΔΕ συμμετείχε υποχρεωτικά το 2013 στην ΑΜΚ και στο ομολογιακό για να μην κρατικοποιηθεί ή πωληθεί στην Εθνική η Attica bank.
Όμως και στην νέα αύξηση κεφαλαίου του 2014 το ΤΣΜΕΔΕ συμμετέχει υποχρεωτικά για να προστατέψει την περιουσία του.
Με την νέα αύξηση των 420 εκατ το ΤΣΜΕΔΕ από το 51% θα υποχωρήσει στο 33% στο σενάριο που το Ταμείο καλύψει μόνο τα 108 εκατ ευρώ.
Πρόσφατα είχαμε αναφέρει ότι το Apollo και το Wilbur Ross δύο από τα 18 funds που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον θέλουν να πάρουν την Attica bank τσάμπα δηλαδή σε χαμηλές τιμές.
Δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξει ανατιμητική ή υποτιμητική κερδοσκοπία στην μετοχή της Attica bank με βάση τα συμφέροντα των μετόχων αλλά γνωρίζουμε ότι η νέα ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank πραγματοποιείται με δυσμενής όρους για τους παλαιούς μετόχους αλλά όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν η νέα αύξηση ίσως είναι μια από τις ελάχιστες που θα προσφέρουν σοβαρή προστιθέμενη αξία στον μέτοχο στο μέλλον.

Ενδιαφέρον για την Πανελλήνια μόνο από Distress Funds

Επαφές με διεθνή funds έχει πραγματοποιήσει η Πανελλήνια τράπεζα με στόχο να ανακεφαλαιοποιηθεί, αλλά η διαδικασία έχει καθυστερήσει υπερβολικά  
Οι επαφές έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες ωστόσο έως τώρα δεν έχει υπάρξει κάποια συμφωνία.
Το πλάνο ανακεφαλαιοποίησης περιλαμβάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 169-186 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται και 28,3 εκατ. που αφορούν αποπληρωμή προνομιούχων μετοχών.
Από τα ενδιαφέροντα πάντως στοιχεία είναι ότι την Πανελλήνια τράπεζα που διαθέτει μεγαλομετόχους την Παγκρήτια συνεταιριστική τράπεζα, την Συνεταιριστική τράπεζα Χανίων και την Γερμανική  DZ Bank έχει δεχθεί κρούσεις από distress funds ώστε να μετεξελίξουν την Πανελλήνια τράπεζα σε όχημα αγοράς προβληματικών δανείων στην Ελλάδα.
Η Πανελλήνια τράπεζα το 2013 εμφάνισε ζημίες 12,6 εκατ ευρώ.
Το ενεργητικό της φθάνει τα 749 εκατ, οι σωρευμένες προβλέψεις 78 εκατ ενώ τα ίδια κεφάλαια μόλις που φθάνουν τα 50 εκατ ευρώ.
Τα δάνεια διαμορφώνονται στα 652 εκατ και οι καταθέσεις 514 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πανελλήνιας τράπεζας έχει καθυστερήσει υπερβολικά.
Για λόγους αρχής θα πρέπει να αναφέρουμε ότι Attica bank και Πανελλήνια πρέπει να παραμείνουν αυτόνομες και ανακεφαλαιοποιημένες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης