Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έκκληση από τη Διεθνή Αμνηστία προς την ουκρανική κυβέρνηση να τερματιστούν οι βιαιοπραγίες στις περιοχές των ρωσόφωνων

Έκκληση από τη Διεθνή Αμνηστία προς την ουκρανική κυβέρνηση να τερματιστούν οι βιαιοπραγίες στις περιοχές των ρωσόφωνων
Σύμφωνα με την οργάνωση ουκρανικά εθελοντικά σώματα διαπράττουν εγκλήματα πολέμου στις περιοχές των ρωσόφωνων
Έκκληση στην ουκρανική κυβέρνηση να «τερματίσει τις βιαιοπραγίες και τα εγκλήματα πολέμου» στην Ανατολική Ουκρανία πραγματοποίησε η Διεθνής Αμνηστία, υπενθυμίζοντας της την υπόσχεσή της να ενισχύσει το κράτος δικαίου.
Σύμφωνα με την οργάνωση τα τάγματα των εθελοντών που πολεμούν στο πλευρό των τακτικών ενόπλων δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία, διαπράττουν σοβαρά εγκλήματα πολέμου.
«Οι ουκρανικές αρχές δεν πρέπει να αναπαράγουν τις παράνομες ενέργειες και τις βιαιοπραγίες που διαπράττονται κυρίως σε περιοχές τις οποίες στο παρελθόν ήλεγχαν οι αποσχιστές», ανέφερε σε δελτίο Τύπου ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης Σαλίλ Σέτι, με την ευκαιρία μιας συνάντησης στο Κίεβο με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας, Α. Yatseniuk.
Η έκκληση βασίζεται στα συμπεράσματα των ερευνητών της οργάνωσης προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που έκαναν λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό βιαιοπραγιών στην περιοχή του Λουχάνσκ, προπύργιο των φιλορώσων ανταρτών, τις οποίες διέπραξε το τάγμα εθελοντών «Aidar».
Το «Αϊντάρ» είναι ένα από τα τάγματα που συστήθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ του στρατού και των αυτονομιστών και τα οποία έχουν λιγότερο ή περισσότερο ενσωματωθεί στις δομές της εθνικής ασφάλειας με στόχο να πολεμήσουν εναντίον των ανταρτών, υπενθυμίζει η Αμνηστία, η οποία κατηγορεί αυτούς τους εθελοντές για κλοπές και εκβιασμούς, απαγωγές, αυθαίρετες κρατήσεις ή ακόμα και για ενδεχόμενες εκτελέσεις.
«Εάν (η κυβέρνηση) δεν παρέμβει προκειμένου να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις βιαιοπραγίες, υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Ουκρανία και να εξανεμιστούν οι προθέσεις που είχαν εκδηλώσει δημόσια οι νέες ουκρανικές αρχές να σεβαστούν και να ενισχύσουν το νόμο», προειδοποίησε ο κ. Σέτι.
Η οργάνωση κάλεσε το Κίεβο να φροντίσει όλα τα τάγματα εθελοντών, περιλαμβανομένου του Αϊντάρ, να τεθούν υπό τον έλεγχο μιας αποτελεσματικής διοίκησης και να προσαγάγει τους υπεύθυνους για τη διάπραξη εγκλημάτων ενώπιον της Δικαιοσύνης.
Με αφορμή τη συνάντησή τους, ο πρωθυπουργός «επιβεβαίωσε την αρχή της ισότητας ενώπιον του νόμου για όλους τους δράστες εγκλημάτων», σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης