Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Στις 22 Σεπτεμβρίου κρίνεται ο στρατηγικός επενδυτής στην Attica Bank - Στα 434 εκατ. η ΑΜΚ με reverse split

tags :
Στις 22 Σεπτεμβρίου κρίνεται ο στρατηγικός επενδυτής στην Attica Bank - Στα 434 εκατ. η ΑΜΚ με reverse split
H τιμή διάθεσης δεν θα υπολείπεται τα 0,30 ευρώ ανά νέα μετοχή

Η νέα αύξηση κεφαλαίου ύψους έως 434 εκατ. ευρώ, με reverse split, αναμένεται να συζητηθεί στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της Attica Bank, που θα πραγματοποιηθεί την 30/09/2014.
Ωστόσο η κρίσιμη ημερομηνία για την Attica Bank είναι η 22α Σεπτεμβρίου, καθώς τότε θα κριθεί ο στρατηγικός επενδυτής για την Attica Bank.
Η Γενική Συνέλευση της 30ης Σεπτεμβρίου καλείται να λάβει αποφάσεις για τα εξής θέματα:
1. Αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split). Παροχή σχετικών εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας. Τροποποίηση του άρθρου 5 (περί μετοχικού κεφαλαίου) του Καταστατικού της Τράπεζας.
2. Μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών με σκοπό το συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών σύμφωνα με το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/1920. Τροποποίηση του άρθρου 5 (περί μετοχικού κεφαλαίου) του Καταστατικού της Τράπεζας.
3. Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Καταστατικού της, με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, αφενός υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, αφετέρου με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό (στρατηγικό/-ούς επενδυτή/-ές) η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, με περιορισμό (σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 10 κ.ν. 2190/1920) του δικαιώματος προτιμήσεως των υφιστάμενων μετόχων. Καθορισμός της τιμής διάθεσης των νέων μετοχών, της προθεσμίας κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Δικαίωμα απόληψης μερίσματος των μετοχών που θα προέλθουν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Εισαγωγή των νέων μετοχών που θα εκδοθούν συνεπεία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου προς διαπραγμάτευση στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο, εκτελεστικά μέλη Δ. Σ. και ανώτερα στελέχη της Τράπεζας, για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στην κατάρτιση Ενημερωτικού Δελτίου, στην χορήγηση αδειών και εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Χρηματιστήριο Αθηνών και λοιπές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές. Επιπλέον, παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας για την κατά την κρίση του διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών της αύξησης (από την άσκηση δικαιωμάτων προτίμησης και από την ιδιωτική τοποθέτηση) για τη ρύθμιση κάθε θέματος συναφούς με τους λοιπούς όρους της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Τροποποίηση του άρθρου 5 (περί μετοχικού κεφαλαίου) του Καταστατικού της Τράπεζας.
4. Παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας ή/και προς έκδοση ομολογιακού δανείου.

Η έκθεση του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank
Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Τράπεζας την αύξηση του κοινού μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Καταστατικού της, ήτοι με καταβολή μετρητών και την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, αφενός υπέρ των υφιστάμενων μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών, αφετέρου με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό (στρατηγικό/-ούς επενδυτή/-ές) η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, με περιορισμό (σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 10 κ.ν. 2190/1920) του δικαιώματος προτιμήσεως των υφιστάμενων μετόχων, με σκοπό την άντληση κεφαλαίων μέχρι € 434.000.000.
Η εν λόγω αύξηση προτείνεται να λάβει χώρα μετά την αύξηση της ονομαστικής αξίας κάθε κοινής ονομαστικής μετά ψήφου μετοχής της Τράπεζας με ταυτόχρονη συνένωση και μείωση του συνολικού αριθμού των κοινών μετοχών (reverse split) και την επακολουθούμενη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με μείωση της ονομαστικής αξίας των κοινών ονομαστικών μετοχών με σκοπό το συμψηφισμό σωρευτικών ζημιών σύμφωνα με το άρθρο 4 του κ.ν. 2190/1920.

Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου – Όροι Αύξησης
Κατόπιν της δημοσιοποίησης από την Τράπεζα της Ελλάδος των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας, η Τράπεζα υπέβαλε στην Τράπεζα της Ελλάδος σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που περιλαμβάνει τόσο επιμέρους ενέργειες κεφαλαιακής ενίσχυσης που θα υλοποιηθούν εντός ευλόγου χρονικού διαστήματος, όσο και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και συμμετείχε σε σχετικές διαβουλεύσεις με την εποπτική Αρχή.
Η Τράπεζα της Ελλάδος, εν συνεχεία προέβη σε σχετική αξιολόγηση της Τράπεζας για την επιβολή κεφαλαιακών απαιτήσεων προς κάλυψη των αναγκαίων δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας σύμφωνα και πέραν αυτών που ορίζονται με τον Κανονισμό 575/2013 και ειδικότερα επέβαλε στην Τράπεζα την κάλυψη κεφαλαιακών απαιτήσεων Ευρώ 433.200.000 έως τις 3/10/2014.
Εντωμεταξύ, μετά τη δημοσιοποίηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των αποτελεσμάτων της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test) για τις κεφαλαιακές ανάγκες της Τράπεζας, η Διοίκηση της Τράπεζας προσέλαβε ομάδα χρηματοοικονομικών συμβούλων (UBS, Lazard Freres, PricewaterhouseCoopers Business Solutions S.A., Clayton) για την εξεύρεση για την εξεύρεση στρατηγικού/-ών επενδυτή/-ών, που θα αναλάβουν να καλύψουν σημαντικό μέρος των κεφαλαιακών αναγκών και θα εισφέρουν ικανή τεχνογνωσία στην Τράπεζα, με σκοπό την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας και ανταγωνιστικής θέσης της στο εγχώριο τραπεζικό περιβάλλον ενόψει και των σύγχρονων εξελίξεων.
Η σχετική οργανωμένη διαδικασία είναι σε εξέλιξη υπό καθεστώς εμπιστευτικότητας, και ήδη, μετά την υποβολή επιστολών αρχικής εκδήλωσης ενδιαφέροντος από 15 επενδυτές στις αρχές Αυγούστου, έχει δρομολογηθεί η υποβολή δεσμευτικών προσφορών από τα τελικώς ενδιαφερόμενα επενδυτικά σχήματα για την 22η Σεπτεμβρίου 2014.
Στο ανωτέρω πλαίσιο, η Τράπεζα οφείλει να προχωρήσει ως άνω σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου μέσω έκδοσης νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών, με τους ακόλουθους προτεινόμενους όρους:

Αύξηση - Κεφάλαια Προς Άντληση
Προτείνεται η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας για την άντληση κεφαλαίων μέχρι του ποσού 434.000.000 ευρώ (συμπεριλαμβανομένου τυχόν ποσού υπέρ το άρτιο) μέσω της έκδοσης νέων, άυλων, κοινών, ονομαστικών, μετά ψήφου μετοχών της Τράπεζας ονομαστικής αξίας 0,30 ΕΥΡΩ έκαστη (ενν. μετά την υλοποίηση των προγραμματιζόμενων ενεργειών reverse split, ήτοι μετά την προγραμματιζόμενη αύξηση της ονομαστικής αξίας υφιστάμενων κοινών μετοχών σε ….€ με συνένωσή τους σε αναλογία …. υφιστάμενες προς 1 νέα μετοχή και μετά τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου με εκ νέου μείωση της ονομαστικής αξίας των υφιστάμενων μετοχών σε 0,30€) (στο εξής, οι Νέες Μετοχές).
Δεν θα εκδοθούν κλάσματα Νέων Μετοχών από την Αύξηση και οι Νέες Μετοχές θα δικαιούνται μέρισμα από τα κέρδη της χρήσης 2014, στο βαθμό που θα επιτραπεί στην Τράπεζα από την ισχύουσα νομοθεσία να διανείμει μερίσματα στους μετόχους της.
Παρατηρείται ότι εάν ενδεχομένως από τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού/-ών επενδυτή/-ών προκύψει ενδιαφέρον τους για συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας μέσω δύο διαδοχικών αυξήσεων κεφαλαίου, χωρίς άλλη καθυστέρηση πέραν της τήρησης των αναγκαίων διατυπώσεων της νομοθεσίας, τότε η παρούσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποιείται με περιορισμό δικαιώματος προτίμησης μπορεί να περιοριστεί καθ’ ύψος (σε σχέση με το ως άνω καταρχήν προτεινόμενο €434 εκατ.) με την απόφαση της αρμόδιας Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, ώστε και το υπολοιπόμενο ποσό κεφαλαιακών απαιτήσεων να καλυφθεί με συμμετοχή και των ίδιων ενδιαφερόμενων, στρατηγικού/-ών επενδυτή/-ών (και λοιπών ενδιαφερόμενων επενδυτών), στην αμέσως επόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την οποία θα ληφθούν άμεσα οι αναγκαίες εταιρικές αποφάσεις και τηρηθούν όλες οι νόμιμες διατυπώσεις, αξιοποιώντας και το περιεχόμενο της απόφασης της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης επί του 4ου θέματος της ημερήσιας διάταξης.
Σε κάθε περίπτωση, εάν τυχόν δεν υπάρξει ολοσχερής κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου, προτείνεται το μετοχικό κεφάλαιο να αυξηθεί σύμφωνα με το άρθρο 13α Κ.Ν. 2190/1920 κατά το ποσό της επιτευχθείσας κάλυψης.

Τιμή Διάθεσης
Η τιμή διάθεσης των Νέων Μετοχών προτείνεται να καθοριστεί από την αρμόδια Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα εγκρίνει την Αύξηση και τον περιορισμό του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, αφού λάβει υπόψη της την προτεινόμενη τιμή/τιμές διάθεσης που θα προκύψει/-ουν από τη διαδικασία υποβολής δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους στρατηγικούς επενδυτές με τη συνδρομή της ανωτέρω ομάδας χρηματοοικονομικών συμβούλων, και οι οποίες θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας από την Τράπεζα με γνώμονα το εταιρικό συμφέρον.
Η Τιμή Διάθεσης θα είναι κοινή για όλους τους επενδυτές που θα αναλάβουν Νέες Μετοχές συμμετέχοντας στην Αύξηση. H Τιμή Διάθεσης δεν θα υπολείπεται τα 0,30 ευρώ ανά νέα μετοχή (άρθρο 14 Κ.Ν. 2190/1920).
(Κάλυψη Αύξησης:
Η Αύξηση που αφορά στην κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών της Τράπεζας προτείνεται να καλυφθεί αποκλειστικά με μετρητά.

Οι Νέες Μετοχές θα διατεθούν:
- αφενός κατά ποσό € [x] (το οποίο θα αποφασίσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση) με ιδιωτική τοποθέτηση σε περιορισμένο κύκλο προσώπων στην Ελλάδα ή/και το εξωτερικό (στρατηγικό/-ούς επενδυτή/-ές) η οποία δεν αποτελεί δημόσια προσφορά, με περιορισμό δικαιώματος προτίμησης υφιστάμενων μετόχων, σύμφωνα με τη δρομολογηθείσα διαδικασία και ανάλογα με τα αποτελέσματά της, με τη συνδρομή των χρηματοοικονομικών συμβούλων της Τράπεζας, κατά τη διακριτική ευχέρεια της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και του, ενεργούντος εν συνεχεία κατ’ εξουσιοδότησή της, Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας.
Οι επενδυτές αυτοί θα αποτελούν σε κάθε περίπτωση «ειδικούς επενδυτές» κατά την έννοια του ν. 3401/2005.
- αφετέρου κατά ποσό € [y] (το οποίο θα αποφασίσει η Έκτακτη Γενική Συνέλευση) με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των υφιστάμενων κοινών μετόχων της με αναλογία [……] νέες προς 1 παλαιά μετοχή.
Το ανώτατο ποσό κάθε τμήματος της προσφοράς (ήτοι με ιδιωτική τοποθέτηση στο πλαίσιο περιορισμού δικαιώματος προτίμησης, και με άσκηση δικαιώματος προτίμησης), καθώς και τη δυνατότητα ανάλογης αυξομείωσης εκάστου ποσού ανάλογα και με την τελική ζήτηση των ενδιαφερόμενων υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών ή με τα αποτελέσματα της διαδικασίας άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης, προτείνεται να αποφασίσει ή εξουσιοδοτήσει σχετικώς η αρμόδια Έκτακτη Γενική Συνέλευση, λαμβάνοντας καταρχήν υπόψη τις δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών, οι οποίες θα υποβληθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και πριν από τη συνεδρίαση της Συνέλευσης.
Η προθεσμία για την κάλυψη της Αύξησης προτείνεται να είναι η μέγιστη δυνατή, όπως ορίζεται από την ισχύουσα νομοθεσία (ήτοι, τέσσερις (4) μήνες από την ημερομηνία λήψης της απόφασης από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση για την Αύξηση και τον ορισμό της Τιμής Διάθεσης των Νέων Μετοχών) με δυνατότητα του Διοικητικού Συμβουλίου να την παρατείνει για έναν (1) ακόμη μήνα.
Στο σημείο αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο επισημαίνει στους μετόχους ότι ήδη ο μέτοχος πλειοψηφίας της Τράπεζας, ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, γνωστοποίησε την 1/9/2014 στην Τράπεζα τη ληφθείσα απόφασή του να στηρίξει έμπρακτα την ανακεφαλαιοποίησή της, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας με ποσοστό συμμετοχής που θα ανέλθει κατ’ ελάχιστον 34% έως μέγιστο 51% και με ποσό συμμετοχής (ανάλογα με την τελική τιμή διάθεσης των νέων μετοχών) κατ’ ελάχιστον 108 εκατ. Ευρώ έως μέγιστο 221 εκατ. Ευρώ.
Η τελική επενδυτική απόφαση του μετόχου πλειοψηφίας ως προς τα ακριβή ποσά/ποσοστά συμμετοχής του στο κεφάλαιο της Τράπεζας, εντός του ανωτέρω εύρους, πρόκειται να εξειδικευθεί κατόπιν των τελικών προσφορών των ενδιαφερόμενων στρατηγικών επενδυτών και ανάλογα με την τελική δομή και τιμολόγηση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, όπως οι τελευταίες θα διαμορφωθούν διαμέσου της απόφασης της αρμόδιας Γενικής Συνέλευσης της Τράπεζας.
Η κατά τα ανωτέρω τελική επενδυτική απόφαση του μετόχου πλειοψηφίας θα εξωτερικευθεί κατά τη συνεδρίαση της Συνέλευσης προς τους λοιπούς παριστάμενους μετόχους και προς το επενδυτικό κοινό.

Δικαίωμα Προτίμησης
Προτείνεται ο περιορισμός του δικαιώματος προτίμησης που προβλέπει ο νόμος και το Καταστατικό της Τράπεζας για τους λόγους που αναλυτικά αναφέρει η ενότητα Β της παρούσας.

Παροχή Εξουσιοδοτήσεων στο Διοικητικό Συμβούλιο
Προτείνεται η παροχή εξουσιοδότησης στο Διοικητικό Συμβούλιο όπως αυτό
(i) εξειδικεύσει περαιτέρω τους όρους διεξαγωγής της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένης της διαπραγμάτευσης και οριστικοποίησης συμβατικών κειμένων με τα οποία οι ειδικοί επενδυτές που θα συμμετάσχουν στην ιδιωτικήτοποθέτηση θα αναλαμβάνουν να καλύπτουν τις Νέες Μετοχές, της διαπραγμάτευσης με τα μέλη των υποψηφίων επενδυτικών σχημάτων και με όλους τους αρμόδιους φορείς, καθώς κάθε διαδικαστική και τεχνική λεπτομέρεια αναφορικά με τη διεξαγωγή της Αύξησης,
(ii) εξειδικεύσει περαιτέρω τη διεξαγωγή και ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνταξης ενημερωτικού δελτίου για την εισαγωγή προς διαπραγμάτευση των Νέων Μετοχών στην Αγορά Αξιών της Ελληνικά Χρηματιστήρια – Χρηματιστήριο Αθηνών Α.Ε. Συμμετοχών και έγκριση αυτού από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς,
(iii) λάβει κάθε πρόσφορο μέτρο για την επιτυχή ολοκλήρωσή της έκδοσης και διάθεσης των νέων κοινών μετοχών, συμπεριλαμβανομένων των διατυπώσεων και χορήγησης αδειών και εγκρίσεων από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Υπουργείο Ανάπτυξης, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς και από τις λοιπές εποπτικές και ρυθμιστικές αρχές,
(iv) σε περίπτωση μερικής κάλυψης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προσαρμόσει με την απόφαση του για την πιστοποίηση της καταβολής, το άρθρο 5 του Καταστατικού έτσι ώστε να προσδιορίζεται το ποσό του κεφαλαίου όπως θα προκύψει μετά την κάλυψη, εφαρμοζομένων των διατάξεων των παρ. 1 και 2 του άρθρου 13α, κ.ν. 2190/1920 και (v) αποφασίσει για οποιοδήποτε άλλο θέμα σχετικό με την Αύξηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης