Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Oι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests - Τοp pick η Εθνική

Nomura: Oι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests - Τοp pick η Εθνική
Μεταξύ των ισχυρότερων τραπεζών του Νότου η Εθνική, σύμφωνα με την ιαπωνική τράπεζα
Οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία τη δοκιμασία των πανευρωπαϊκών stress tests της ΕΚΤ, υποστηρίζει η Nomura, σε νέα, σημερινή έκθεσή της, υπό τον τίτλο "Banks to own through the stress test - Visibility should benefit the sector".
Αποτιμώντας την κατάσταση του ευρωπαϊκού banking, η ιαπωνική τράπεζα, αναφερόμενη στην Ελλάδα, σημειώνει χαρακτηριστικά πως μπορεί το προφίλ ρίσκου να είναι υψηλό για τις ελληνικές τράπεζες, ωστόσο είναι απίθανο το ενδεχόμενο να αποτύχουν στα stress tests.
Σύμφωνα με τη Nomura, οι ελληνικές τράπεζες μπορεί να καταγράφουν φτωχές επιδόσεις έναντι των ευρωπαϊκών αντιπάλων τους - σε θέματα διαχείρισης ρίσκου - αλλά θα περάσουν με επιτυχία τη διαδικασία των πανευρωπαϊκών τεστ αντοχής.
Ο λόγος της επικείμενης επιτυχίας τους έγκειται στο γεγονός ότι μετά τα εθνικά stress tests (της ΤτΕ και της BlackRock), οι ελληνικές τράπεζες θεωρούνται πλήρως κεφαλαιοποιημένες.





Ζυγίζοντας κινδύνους, αποτιμήσεις και επιδόσεις, κορυφαία επιλογή (top pick) από τις ελληνικές τράπεζες για τη Nomura είναι η Εθνική.
Στον αντίποδα, λιγότερο προτιμώμενη για την ιαπωνική τράπεζα είναι η Πειραιώς.
"Δηλώνουμε underweight για την Πειραιώς και μειώνουμε την τιμή στόχο στα 1,50 ευρώ. Αυτό δεν σημαίνει πως η τράπεζα δεν θα περάσει τα stress tests. Αντίθετα θα περάσει με επιτυχία τη διαδικασία, ωστόσο μειώνουμε την τιμή στόχο λόγω της τρέχουσας αποτίμησής της και του προφίλ ρίσκου της", σημειώνουν οι αναλυτές της Nomura, στην εν λόγω έκθεσή τους.
Κατά γενική ομολογία, η Nomura χαρακτηρίζει τράπεζες υψηλής κεφαλαιακής επάρκειας τις ελληνικές.
Εστιάζοντας στη συνέχεια στο μεγάλο αγκάθι των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), η ιαπωνική τράπεζα εξηγεί πως "τα ποσοστά των NPLs συνεχίζουν να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα στην Ελλάδα, ωστόσο ο ρυθμός αύξησής τους έχει επιβραδυνθεί σημαντικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια".






Μεταξύ των ισχυρότερων τραπεζών του Νότου η Εθνική
Η Nomura εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για τις τράπεζες των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.
Μάλιστα σπεύδει να επισημάνει πως ορισμένες τράπεζες του Νότου βρίσκονται σε πολύ καλύτερη θέση έναντι άλλων.
Οι ισχυρότερες τράπεζες του Νότου για την ιαπωνική τράπεζα είναι οι εξής:
Ελλάδα - Εθνική
Πορτογαλία - BPI
Ισπανία - Santander, Bankinter
Ιταλία - Intesa, Unicredit





www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης