Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, D. Tusk για να αναλάβει τη θέση του V. Rompuy

Παραιτήθηκε ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας, D. Tusk για να αναλάβει τη θέση του V. Rompuy
Θα αναλάβει τα καθήκοντα του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Την παραίτησή του μετά από επτά χρόνια στην εξουσία υπέβαλε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk, ο οποίος έχει εκλεγεί πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη θέση του Herman Van Rompuy.
Ως η πιθανότερη διάδοχός του στην πρωθυπουργία εμφανίζεται η Eva Kopats, η νυν πρόεδρος του κοινοβουλίου και στενή σύμμαχός του.
Η εκλογή Τusk στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θεωρήθηκε στην Πολωνία ως μεγάλη επιτυχία για τη χώρα και τα ποσοστά του κόμματός του, της κεντροδεξιάς Πλατφόρμας Πολιτών (PO) σημείωσαν σαφή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας για πρώτη φορά μετά από πολλούς μήνες το ποσοστό του αντιπολιτευόμενου συντηρητικού κόμματος PiS.
Το ερωτηματικό είναι εάν το «φαινόμενο του Τusk» θα έχει αρκετή διάρκεια ώστε να διασφαλίσει τη νίκη του PO στις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν το 2015.
Ο Τusk υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο Bronislaw Komorowski ο οποίος αναμένεται ότι θα την κάνει δεκτή την Πέμπτη, όπως ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους η κυβερνητική εκπρόσωπος Μαλγκορζάτα Κιντάβα-Μπλόνσκα.
Ο Komorowski θα έχει στη διάθεσή του δύο εβδομάδες, το αργότερο μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ορίσει τον διάδοχο του Tusk. Πιθανολογείται όμως ότι θα το κάνει νωρίτερα, δεδομένου ότι μετά τις 20 του μηνός θα αναχωρήσει για επίσημη επίσκεψη αρχικά στην Ολλανδία και κατόπιν στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης