Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Αν….αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank τι θα συμβεί; - Ένα ενδεχόμενο που πρέπει να διαβάσετε…

tags :
Αν….αποτύχει η αύξηση κεφαλαίου της Attica bank τι θα συμβεί; - Ένα ενδεχόμενο που πρέπει να διαβάσετε…
Οι 20.000 μικρομέτοχοι πρέπει να προστατευθούν ενόψει της νέας αύξησης κεφαλαίου της Attica bank
Το ακραία αρνητικό σενάριο για την Attica bank θα αναλύσουμε σήμερα, στην περίπτωση που η τράπεζα δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τα 434 εκατ αλλά μόνο τα 221 εκατ ευρώ τα οποία έχει δεσμευτεί το ΤΣΜΕΔΕ ότι θα καταβάλλει στο μέγιστο ποσοστό.
Να ξεκαθαρίσουμε ότι άπαξ και η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα είναι  πολύ χαμηλή, είναι απίθανο να μην υπάρξουν ενδιαφερόμενοι επενδυτές ως εκ τούτου θα καλυφθεί ο στόχος των 434 εκατ.
Το βασικό σενάριο θέλει πλήρη κάλυψη της αύξησης κεφαλαίου της Attica bank.
Αναλύουμε το δυσμενές σενάριο γιατί πολλοί διερωτώνται τι θα συμβεί αν δεν συγκεντρωθούν τα κεφάλαια;
Το κείμενο που θα διαβάσετε έχει θεωρητικό ενδιαφέρον αλλά για κάθε ενδεχόμενο καλό είναι να γνωρίζουμε όλες τις πιθανότητες.  
Η Attica bank λοιπόν στις 22 Σεπτεμβρίου αναμένει τις δεσμευτικές προσφορές των υποψηφίων στρατηγικών επενδυτών.
Στο βασικό σενάριο στρατηγικός επενδυτής ή σχήμα επενδυτών καλύπτει από τα 434 εκατ τα 326 εκατ και το ΤΣΜΕΔΕ τα 108 εκατ κατέχοντας το 34%.
Η τράπεζα σε αυτό το σενάριο θα διαθέτει 413,9 τα υφιστάμενα κεφάλαια + 434 εκατ τα νέα κεφάλαια συνολικά 848 εκατ ευρώ κεφάλαια ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 23,8% επίπεδα ρεκόρ.
Ωστόσο αν αφαιρεθούν τα 95 εκατ από τις προνομιούχες μετοχές και τα 79,3 εκατ από ομολογιακό tier II που λήγει στα μέσα του 2015, το καθαρό κεφάλαιο διαμορφώνεται στα 673 εκατ και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 20%.
Αυτό είναι το καλό σενάριο, το ιδανικό σενάριο για την Attica bank και αποτελεί ταυτόχρονα και βασικό σενάριο.
Στην υποθετική περίπτωση που κανείς δεν εκδηλώσει ενδιαφέρον τι θα συμβεί;
Το ΤΣΜΕΔΕ θα καταβάλλει τα 221 εκατ το μέγιστο της δυνητικής συμμετοχής τότε θα φθάσει το ποσοστό του στην καταστατική πλειοψηφία και η Attica bank θα διαθέτει 635 εκατ ευρώ όπερ σημαίνει 18% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Attica bank δεν θα βιαστεί να αποπληρώσει τις προνομιούχες μετοχές, υποχρεούται το καλοκαίρι του 2016 ενώ το ομολογιακό των 79,3 εκατ λήγει στα μέσα του 2015.
Για να το θέσουμε απλά η Attica bank αν αποτύχει η αύξηση ή κατά το ορθότερο καλυφθεί μερικώς δηλαδή κατά 50% δεν κινδυνεύει γιατί ήδη διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια.
Η Attica bank σε αυτό το σενάριο θα κερδίσει χρόνο και θα έχει την δυνατότητα να μελετήσει εναλλακτικά σενάρια κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Αν αποτύχει η αύξηση και καλυφθεί μερικώς η Attica bank δεν κινδυνεύει.
Προφανώς και θα έχει πίεση από την ΤτΕ αλλά δεν θα είναι η καταστροφή.
Το αναφέρουμε αυτό το σενάριο όχι μόνο λόγω του πλήθους των ερωτημάτων που μας θέτετε αλλά κυρίως γιατί ακόμη και στο αρνητικό σενάριο η Attica bank δεν κινδυνεύει.
Επίσης αποκλείστε κατά τρόπο απόλυτο,  good και bad bank δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως και το παλαιό σενάριο η Attica bank με σχέση ανταλλαγής να απορροφηθεί από την Εθνική τράπεζα.
 
H τιμή της αύξησης κεφαλαίου

Σε ανύποπτο χρόνο είχαμε αναφέρει ότι funds όπως το Apollo ή το Wilbur Ross θέλουν να πάρουν τσάμπα την Attica bank.
Αποκλείεται να υπάρξει προσφορά από ξένο ή ξένους επενδυτές χωρίς μεγάλο discount, περί το 50%.
Αν τώρα αποτύχει η διαδικασία και μόνο το ΤΣΜΕΔΕ επενδύσει κεφάλαια, προφανώς μπορεί να διαμορφώσει την τιμή της αύξησης όπου θέλει.
Το βασικό σενάριο της ΑΜΚ θέλει 0,06 ευρώ τιμή αύξησης προ reverse split.
Πάντως το ΤΣΜΕΔΕ ως βασικός μέτοχος και συνολικά η Attica bank πρέπει να αντιμετωπίσουν με σεβασμό τους 20.000 μικρομετόχους τους οι οποίοι επένδυσαν 200 εκατ πριν μήνες και τώρα αξίζουν 57 εκατ ευρώ (έναντι συνολικής αποτίμησης 115 εκατ).

Υποσημείωση

Η ανακοίνωση του ΤΕΕ του Τεχνικού Επιμελητηρίου μας προβλημάτισε πολύ γιατί ανέφεραν ότι το ΤΣΜΕΔΕ θα διατηρήσει το 51%  που σημαίνει ότι θα επενδύσει 221 εκατ. εξέλιξη όχι θετική αν ληφθεί υπόψη ότι θα αναμενόταν αυξημένη συμμετοχή ξένων.
Οι αναφορές επίσης ότι η Attica bank θα ενισχύσει την οικονομία, δεν είναι ισχυρό επιχείρημα.
Με μερίδιο αγοράς 1,72% στα δάνεια ή 3,7 δισεκ. και στις καταθέσεις 2% ή 3,33 δισεκ. και με CLP -888 εκατ η Attica bank δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για την οικονομία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να παραμείνει αυτόνομη.
Για πολλοστή φορά θα αναφέρουμε ότι η Attica bank αξίζει να παραμείνει αυτόνομη, κεφαλαιοποιημένη με μικρότερο ποσοστό για το ΤΣΜΕΔΕ και αυξημένη διασπορά μετοχών.

Πρώτη ενημέρωση: 08:12, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης