Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έντονες αντιδράσεις Ρωσίας στις νέες κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ – Δεν θέλετε ειρήνη στην Ουκρανία κατηγορεί τη Δύση η Μόσχα

Έντονες αντιδράσεις Ρωσίας στις νέες κυρώσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ – Δεν θέλετε ειρήνη στην Ουκρανία κατηγορεί τη Δύση η Μόσχα
Σήμερα η διευκρίνιση του νέου κύματος κυρώσεων - Την απάντηση του ετοιμάζει το Κρεμλίνο
(upd) Έντονη είναι η αντίδραση της Ρωσίας στις νέες κυρώσεις που αποφάσισαν να της επιβάλλουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ με φόντο την ουκρανική κρίση.
Κατόπιν των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ, Barack Obama αλλά και της απόφασης του Συμβουλίου της ΕΕ για διεύρυνση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας (αφορούν κυρίως τον χρηματοπιστωτικό τομέα, τον τομέα της ενέργειας και των στρατιωτικών εξοπλισμών), οι οποίες αναμένεται να τεθούν από σήμερα σε ισχύ, η Μόσχα κατηγόρησε τη Δύση ότι δεν επιθυμεί την ειρήνη στην Ουκρανία.
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κάνει την επιλογή της εναντίον της ειρηνευτικής διαδικασίας στην Ουκρανία Σήμερα (σ.σ. χθες), οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να δώσουν σαφή απάντηση στους πολίτες της ΕΕ σχετικά με το γιατί τους θέτουν σε κίνδυνο σύγκρουσης, οικονομικής στασιμότητας και ανεργίας» ανέφερε σε ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.
Πάντως, το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι παρά την μη εποικοδομητική στάση της ΕΕ, η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να συμβάλει στην εφαρμογή του υφιστάμενου ειρηνευτικού σχεδίου και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη νοτιοανατολική Ουκρανία.
Σε κάθε περίπτωση η Ρωσία διαμηνύει ότι δεν θα μείνει απαθής σε αυτό το νέο γύρο κυρώσεων, αναφέροντας ότι ενδεχομένως να θέσει εμπάργκο στις εισαγωγές αυτοκινήτων και ελαφρών βιομηχανικών αγαθών από την ΕΕ.

Ποιους στοχεύουν οι νέες κυρώσεις της ΕΕ
Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας δημοσιεύθηκαν σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και επιβολή ταξιδιωτικών απαγορεύσεων στον Igor Lebedev, αναπληρωτή πρόεδρο της Δούμας, τον εθνικιστή Vladimir Zhirinovsky και αριθμό ηγετών των φιλορώσων αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία -- αξιωματούχους στο Ντονέτσκ, Λουχάνσκ και Κριμαία.
Κυρώσεις επιβλήθηκαν στο Sergei Chemezov, στενό συνεργάτη του προέδρου της Ρωσίας, Vladimir Putin και πρόεδρος της Rostec, ενός κορυφαίου αμυντικού και βιομηχανικού ομίλου στον οποίο ανήκει ο προμηθευτής όπλων Rosoboronexport καθώς και μια εταιρεία η οποία σχεδιάζει να οικοδομήσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας στην Κριμαία.
Οι νέες κυρώσεις της ΕΕ περιορίζουν την πρόσβασης σε ξένα κεφάλαια για μεγάλες κρατικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας.
«Η κατάσταση οξύνεται και πάλι και φτάνει σε ένα καινούριο επίπεδο, κατόπιν της απόφασης της ΕΕ να επιβάλει νέους περιορισμούς και ενώ είναι σε ισχύ η εκεχειρία» αναφέρει στο CNBC η Natalia Samoilova αναλυτής της Golden-Hills Kapital στη Μόσχα.

Obama: Αυξάνεται η πολιτική απομόνωση της Ρωσίας

Οι νέες αμερικανικές κυρώσεις, οι οποίες κινούνται στο ίδιο μήκος σχήματος με τις ευρωπαϊκές, στοχεύουν κυρίως τον τομέα της οικονομίας, της ενέργειας και της άμυνας.
«Θα εμβαθύνουμε και θα διευρύνουμε τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας» αναφέρει σε γραπτή του δήλωση, ο Barack Obama.
«Αυτά τα πέτρα θα αυξήσουν την πολιτική απομόνωση της Ρωσίας και θα εντείνουν την οικονομική ζημιά» συνεχίζει ο Αμερικανός πρόεδρος.
Βέβαια, ο B. Obama δεν προέβη στη διευκρίνιση των νέων κυρώσεων, με το Λευκό Οίκο να επιφυλάσσεται να δημοσιοποιήσει τα ακριβή μέτρα αύριο, Παρασκευή.
Πρόκειται για το τέταρτο «κύμα» κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, λόγω της εμπλοκής της στην ουκρανική κρίση.
Όπως και η Ε.Ε., έτσι και οι ΗΠΑ κατέστησαν πιθανή την άρση των κυρώσεων σε περίπτωση πλήρους εφαρμογής των όσων έχων συμφωνηθεί.
«Εάν η Ρωσία όμως, συνεχίσει την παραβίαση των διεθνών κανόνων, τότε τα μέτρα θα αυξηθούν περαιτέρω» καταλήγει η ανακοίνωση του B. Obama.

Τι μετέδιδε νωρίτερα, το bankingnews.gr
Τη διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κλιμακώνοντας τις πιέσεις προς τη ρωσική οικονομία.
Μετά από ένα μαραθώνιο διαβουλεύσεων, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν στην επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.
Το νέο «πακέτο» μέτρων θα τεθεί σε ισχύ από αύριο, Παρασκευή.
Μεταξύ των μέτρων ξεχωρίζει ο «αποκλεισμός» των πέντε μεγαλύτερων κρατικών τραπεζών της Ρωσίας από τις αγορές χρήματος της Ε.Ε.
Παράλληλα, εκτός των αγορών ομολόγων της Ε.Ε. μένουν και οι τρεις μεγαλύτερες ενεργειακές και πετρελαϊκές εταιρείες της  Ρωσίας.
Παρόμοια μέτρα λήφθηκαν και για τις τρεις μεγαλύτερες βιομηχανίες άμυνας της χώρας.
Επίσης, απαγορεύτηκε η παροχή υπηρεσιών για την εκμετάλλευση και παραγωγή πετρελαίου, γεγονός που συνεπάγεται την αναστολή του project για τα αρκτικά κοιτάσματα αργού.
Ακόμη, η Ε.Ε. έθεσε στο «κόκκινο» 24 αξιωματούχους, στους οποίος επέβαλε απαγόρευση εισόδου στις χώρες της Ε.Ε. και «πάγωμα» των περιουσιακών τους στοιχείων.
Συμπεριλαμβανομένων των σημερινών κυρώσεων, ο αριθμός των Ρώσων αξιωματούχων που πλήττονται από τα ευρωπαϊκά περιοριστικά μέτρα ανέρχονται στους 119.  
Σημειώνεται πως και οι ΗΠΑ αναμένεται να διευρύνουν τα μέτρα εναντίον της Ρωσίας.
Βέβαια, τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Ουάσιγκτον έχουν καταστήσει πιθανή την άρση των κυρώσεων, σε ενδεχόμενο τήρησης της εκεχειρίας στην Ανατολική Ουκρανία.
Πάντως, το Χρηματιστήριο της Μόσχας δέχεται ισχυρές πιέσεις, στον απόηχο των νέων κυρώσεων, καθώς ο δείκτης MICEX υποχωρεί στο -1,08% και τις 1.452,65 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης