Τελευταία Νέα
Πολιτική

Αντιδρά στις δηλώσεις του Γερμανού Roth η Aθήνα - «Οι ελληνικές θέσεις για τις αποζημιώσεις είναι γνωστές» - Eν αναμονή των πορισμάτων

Αντιδρά στις δηλώσεις του Γερμανού Roth η Aθήνα - «Οι ελληνικές θέσεις για τις αποζημιώσεις είναι γνωστές» - Eν αναμονή των πορισμάτων
Η Ελλάδα αναμένει το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, M. Roth, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους, επανέλαβε την πάγια θέση της γερμανικής κυβέρνησης ότι «το ζήτημα των επανορθώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει νομικά οριστικά διευκρινιστεί».
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ανέφερε ότι «οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές» και πρόσθεσε: «Τις έχει διατυπώσει η Ελλάδα προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε όλα τα πολιτειακά και πολιτικά επίπεδα και προς το παρόν αναμένουμε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».
Όπως είχε αναφέρει πριν από δύο 24ωρα το www.bankingnews.gr, τη βεβαιότητα πως το ζήτημα των ελληνικών αποζημιώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μ. Roth.
"Το ζήτημα των επανορθώσεων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου έχει νομικά και οριστικά διευκρινιστεί", δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια μετέφερε τον σεβασμό και τη στήριξη του Βερολίνου στην ελληνική προσπάθεια μιλώντας για μεταρρυθμίσεις.
"Ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για την Γερμανία νομικώς οριστικά διευκρινιστεί. Αυτό δεν απαλλάσσει τη Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες», τόνισε.
Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι επιθυμεί και ο ίδιος να συμβάλλει ώστε "οι επιβαρυμένες ελληνογερμανικές σχέσεις να βελτιωθούν".
Επίσης επανέλαβε την ελπίδα "το ζήτημα των αποζημιώσεων να μην εμποδίσει άλλα ζητήματα της συνεργασίας".
Ο Roth παραδέχθηκε ότι "δεν υπάρχει προφανώς ενιαία άποψη μεταξύ των ιστορικών σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις κατά τη δεκαετία του '50", αλλά υπογράμμισε ότι αυτονόητα η γερμανική κυβέρνηση είναι ανοιχτή, εάν το ζήτημα πρόκειται να τύχει επιστημονικής επεξεργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης