Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιστορική ημέρα για την Ουκρανία - Επικύρωσε τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, απομακρύνεται από την «αγκαλιά» της Ρωσίας

Ιστορική ημέρα για την Ουκρανία - Επικύρωσε τη Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ, απομακρύνεται από την «αγκαλιά» της Ρωσίας
Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει περισσότερη αυτονομία στις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας
(upd2) Ιστορική είναι η σημερινή ημέρα για την Ουκρανία, καθώς το Κοινοβούλιο της επικύρωσε τη συμφωνία σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία σηματοδοτεί και το οριστικό τέλος της Ουκρανίας από την αγκαλιά της «μαμάς Ρωσίας».
Την ώρα που συνεδρίαζε το ουκρανικό κοινοβούλιο, συνήλθε και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προκειμένου να επικυρώσει τη συμφωνία που περιέχει πολιτικές και οικονομικές παραμέτρους.
Μια από αυτές είναι η συμφωνία για το ελεύθερο εμπόριο και των ελεύθερων συναλλαγών, η οποία ωστόσο δεν θα εφαρμοστεί έως τα τέλη του 2015, απόφαση που ελήφθη υπό την πίεση της Ρωσίας που αντιδρά έντονα σε αυτό το ενδεχόμενο.
Αναφερόμενος στους διαδηλωτές που έχασαν τη ζωή τους κατά τις διαδηλώσεις εναντίον του φιλορώσου πρώην προέδρου της χώρας, Victor Yanukovich, αλλά και στους στρατιώτες οι οποίοι χάθηκαν στη μάχη ενάντια στους φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, ο πρόεδρος της χώρας Petro Poroshenko υποστήριξε ότι «κανένα έθνος δεν έχει πληρώσει τόσο βαρύ τίμημα για να ενταχθεί στην ευρωπαϊκή οικογένεια».
Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις στα ανατολικά της χώρας οι συγκρούσεις μεταξύ των ουκρανικών στρατευμάτων και των φιλορώσων αυτονομιστών συνεχίζονται, καθιστώντας εξαιρετικά δύσκολη τη διατήρηση της εκεχειρίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών.
Οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν χθες κοντά στο αεροδρόμιο του Donetsk, όπου οι αντάρτες φέρονται να έβαλαν στο στόχαστρο τους τις θέσεις των ουκρανικών δυνάμεων που ελέγχουν το αεροδρόμιο, χωρίς να καταφέρουν να προκαλέσουν την αποχώρησή τους.
Σημειώνεται πως από τις συγκρούσεις διάρκειας 5 μηνών, εκτιμάται ότι έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι.
Εν τω μεταξύ, το ουκρανικό κοινοβούλιο ψήφισε νομοσχέδιο που προβλέπει ένα «ειδικό καθεστώς» που θα εγγυάται μεγαλύτερη αυτονομία στις ρωσόφωνες αυτονομιστικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, ενώ το Κίεβο πρότεινε τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών στις 9 Δεκεμβρίου.
Ο νόμος περιλαμβάνει πρόταση για σύσταση προσωρινής κυβέρνησης αυτονομίας τριετούς θητείας, η οποία θα αναλάβει καθήκοντα αμέσως μετά την ψήφισή του.
Οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν ήδη ανακοινώσει ότι απορρίπτουν την πρόταση του Κιέβου και εμμένουν στη διεκδίκηση της ανεξαρτησίας των ανατολικών επαρχιών.
Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη χορήγηση βοήθειας για την ανοικοδόμηση των υποδομών που έχουν καταστραφεί κατά την πεντάμηνη ένοπλη σύγκρουση και οικονομική και κοινωνική βοήθεια προς τον πληθυσμό.
Σημειώνεται πως το κοινοβούλιο ενέκρινε και ένα ακόμα νομοσχέδιο, με το οποίο παραχωρείται αμνηστία "στα πρόσωπα που συμμετείχαν στα γεγονότα του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ".
Όπως διευκρινίζει η ουκρανική προεδρία, το νομοσχέδιο περί αμνηστίας περιλαμβάνει όλους τους μαχητές, εκτός από εκείνους που έχουν κατηγορηθεί "για δολοφονίες, βιασμούς και τρομοκρατικές ενέργειες".
Σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, εξαιρούνται επίσης από την αμνηστία οι υπεύθυνοι για την καταστροφή εν πτήσει του Boeing της Malaysia Airlines τον Ιούλιο, με 298 νεκρούς.

(πρώτη ενημέρωση 16 Σεπτεμβρίου 09:00)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης