Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ανεπίσημη συνάντηση Δραγασάκη, Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ) με τον Στουρνάρα (ΤτΕ) για bank run και ΤΧΣ

Ανεπίσημη συνάντηση Δραγασάκη, Τσακαλώτου (ΣΥΡΙΖΑ) με τον Στουρνάρα (ΤτΕ) για bank run και ΤΧΣ
Αφορμή για τη συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ότι θα βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό
Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα, συναντήθηκαν ανεπίσημα την Τετάρτη τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης και Ευκ. Τσκαλώτος, με φόντο τις δηλώσεις στελεχών της ΝΔ περί bank run αλλά και τις δυνατότητες αξιοποίησης των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Αφορμή για τη συνάντηση, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες,  στάθηκαν οι δηλώσεις του Αδ. Γεωργιάδη, κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, ότι θα βγάλει τα χρήματά του στο εξωτερικό, αν πέσει η κυβέρνηση Σαμαρά.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει την προηγούμενη εβδομάδα και ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι ασν ανέβει ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, δεν θα μείνει στις τράπεζες ούτε ένα ευρώ.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τις δηλώσεις Γεωργιάδη - Σαμαρά και ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα. 
Όπως έχει μεταδώσει το www.bankingnews.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εκπονήσει σχέδιο για αποτροπής bank run, την ώρα που η ΝΔ επενδύσει στην κινδυνολογία, σε μια ύστατη προσπάθεια να ανακόψει το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αξιόπιστες τραπεζικές πηγές, μπορεί ο Α. Σαμαράς ο έλληνας πρωθυπουργός για λόγους μικροπολιτικής και ανευθυνότητας, να ανέφερε λανθασμένα ότι αν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει bank run στις τράπεζες, ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχει επεξεργαστεί σχέδιο αποτροπής ή απορρόφησης πιθανής εκδήλωσης ενός τέτοιου φαινομένου αν έρθει στην εξουσία.
Μόνο και μόνο η πρωτοβουλία αυτή, είναι θετική καθώς αποδεικνύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει συναίσθηση των κινδύνων και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες διασφάλισης των τραπεζών.
Είναι γεγονός ότι πέραν από τις κινήσεις μικροπολιτικής όταν ένα κόμμα βρίσκεται πολύ κοντά στην εξουσία, αρχίζει να εγκαταλείπει την εύκολη ρητορεία της αντιπολίτευσης και να αντιμετωπίζει πιο συστημικά σοβαρά ζητήματα.
Με βάση τραπεζικές πηγές «ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει ότι ένα μέρος της κοινωνίας και των διεθνών επενδυτών ανησυχεί για την πολιτική που θα ακολουθήσει ως κυβέρνηση συνεργασίας με βασικό κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζόμενους το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ.
Γνωρίζει ότι οι καταθέτες είναι επιρρεπείς σε φήμες, σε διαρροές και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην διαχείριση τόσο λεπτών ζητημάτων.
Όλοι έχουν κατανοήσει ότι οι καταθέσεις είναι και θα παραμείνουν στάσιμες στα 162 δισεκ. ούτως ή άλλως εδώ και 17 μήνες είναι στάσιμες οι καταθέσεις.
Πιθανή διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να προκαλέσει κύμα ανησυχιών στους καταθέτες, ίσως όχι στην ένταση του 2012 αλλά να υπάρξουν εκροές καταθέσεων ειδικά από θεσμικούς επενδυτές και μεγαλοεπιχειρηματίες.
Το σχέδιο αυτό δεν περιλαμβάνει όρια ανάληψης μετρητών, καθώς κανείς δεν εκτιμά ότι η φυγή καταθέσεων θα είναι μαζική αλλά ένα σχέδιο ώστε το κράτος να παράσχει επαρκείς εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να δανειστούν εκτάκτως από την ΕΚΤ αν χρειαστεί απαραίτητο»
Η γενική πεποίθηση των τραπεζιτών είναι ότι σε σχέση με το παρελθόν ο κίνδυνος για bank run είναι πολύ περιορισμένος, οι τράπεζες είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες και σταθερές.
«Ο κίνδυνος μαζικής μεταφοράς καταθέσεων, δεν είναι ουσιαστικός, οι πολίτες δεν ανησυχούν όσο στο παρελθόν, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προκαλεί τον τρόμο του παρελθόντος», αναφέρει κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης εκ των 4 συστημικών τραπεζών.
Παρ΄ όλα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον θέλει να εμφανίζεται υπεύθυνο κόμμα εύλογο είναι να έχει εξετάσει ένα σενάριο αποτροπής bank run στις καταθέσεις.
Μόνο και μόνο η ύπαρξη του σχεδίου αυτού, ανεξαρτήτως αποτελεσματικότητας, δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αρχίζει να λειτουργεί υπεύθυνα, εξέλιξη θετική για ένα κόμμα που δεν έχει παρουσιάσει το κυβερνητικό του πρόγραμμα και έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο κρατικοποίησης.
Για τους τραπεζίτες η έννοια κρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ μεταφράζεται σε ένα μεικτό μετοχικό σχήμα, όπου τον έλεγχο θα τον έχουν οι ιδιώτες μέτοχοι και το κράτος μέσω του ΤΧΣ ως μέτοχος μειοψηφίας θα ελέγχει τις τράπεζες.
Θα διατηρεί 2 -3 μέλη στα ΔΣ των τραπεζών αλλά αποκλείουν την κρατικοποίηση, δηλαδή μοντέλα εθνικοποίησης Βενεζουέλας.
Η γενική πεποίθηση είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, την έννοια της κρατικοποίησης την χρησιμοποιεί με την ερμηνεία του διακριτικού ελέγχου και όχι της εθνικοποίησης.
Ένα τέτοιο μοντέλο, δεν αναιρεί τον ιδιωτικό χαρακτήρα των τραπεζών, δεν επηρεάζει τις διοικήσεις και δεν μεταβάλλει την στρατηγική για στήριξη της εθνικής οικονομίας από τις τράπεζες.
Ένας εκ των ιστορικοτήτων ελλήνων τραπεζιτών δήλωσε «όλα τα κόμματα εξουσίας….όταν αναλάβουν την εξουσία κατανοούν ότι χρειάζονται εύρωστες και υγιείς τράπεζες για να πετύχουν στην πολιτική τους.
Το κατανόησε η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το κατανοεί και ο ΣΥΡΙΖΑ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης