Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή Putin στον Barroso - Zητάει αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας - Απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα»

Επιστολή Putin στον Barroso - Zητάει αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ - Ουκρανίας - Απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα»
Αμετακίνητη η Κομισιόν στη θέση της για τη συμφωνία
Την αναθεώρηση της συμφωνίας σύνδεσης ΕΕ – Ουκρανίας, ζητάει με επιστολή του ο Ρώσος πρόεδρος, V. Putin προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μ. Βarroso.
Ωστόσο η Κομισιόν απέκλεισε το αίτημα το Ρώσου προέδρου από τη στιγμή που δεν το ζητάει το ίδιο το Κίεβο.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω πως ο πρόεδρος (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) Βarroso έλαβε μια επιστολή του προέδρου Putin» σχετικά με τη συμφωνία σύνδεσης, δήλωσε η εκπρόσωπός του Πία Αρενκίλντε-Χάνσεν.
Από την πλευρά της, η ΕΕ «δεν επιδιώκει καμιά αλλαγή σ' αυτή τη συμφωνία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος. «Όμως η Ουκρανία είναι ελεύθερη και κυρίαρχη για να κάνει επιλογές που να ανταποκρίνονται στα συμφέροντά της στις εξωτερικές σχέσεις της», πρόσθεσε.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή η συμφωνία είναι "διμερής" και οποιαδήποτε τροποποίηση δεν θα μπορούσε να επέλθει παρά μόνον ως αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών που την υπογράφουν, υπογράμμισε.
Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Putin εγείρει «συστημικά προβλήματα» που απορρέουν σύμφωνα με τον ίδιο από τη συμφωνία σύνδεσης. Σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο, ο ρώσος ηγέτης ζητάει να αναθεωρηθεί η συμφωνία και απειλεί με «άμεσα και αρμόζοντα αντίμετρα» αν η ΕΕ και η Ουκρανία δεν σεβασθούν τη δέσμευσή τους να αναβάλουν για τον Ιανουάριο του 2016 την εφαρμογή της εμπορικής και οικονομικής πτυχής της.
Ο Barroso «θα αποφασίσει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει», δήλωσε η εκπρόσωπος.
Η αναβολή της έναρξης της ισχύος της συμφωνίας είχε ανακοινωθεί στις 12 Σεπτεμβρίου έπειτα από μια συνάντηση ανάμεσα στον επίτροπο Εμπορίου Κάρελ ντε Χουχτ και τους υπουργούς Εξωτερικών και Οικονομίας της Ουκρανίας και της Ρωσίας στις Βρυξέλλες.
Η ΕΕ είχε δικαιολογήσει αυτή τη χειρονομία επικαλούμενη την ανάγκη να ενισχυθούν οι κατευναστικές κινήσεις στην Ουκρανία,
Έκτοτε όμως η Ρωσία προσπαθεί να επιτύχει νέες παραχωρήσεις, υπογράμμισε μια ευρωπαϊκή πηγή. «Η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί η Ρωσία να αποφασίζει για την Ουκρανία», υπογράμμισε η εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης