Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Περί τα 3,1 δισ. δολ. πρέπει να καταβάλλει το Κίεβο στη Gazprom έως το Δεκέμβριο

Συμφωνία Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Περί τα 3,1 δισ. δολ. πρέπει να καταβάλλει το Κίεβο στη Gazprom έως το Δεκέμβριο
H Gazprom είναι έτοιμη να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τους επόμενους έξι μήνες
Σε προκαταρκτική συμφωνία κατέληξαν Μόσχα και Κίεβο κατά την σημερινή τριμερή συνάντηση Ρωσίας-Ουκρανίας και Ε.Ε, σχετικά με την αποκατάσταση της ροής του ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ουκρανία .
Ειδικότερα για την επίλυση της διαμάχης των δύο χωρών απαιτείται σε πρώτη φάση η καταβολή από το Κίεβο 3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Gazprom ως το τέλος Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Ενέργεια Günther Oettinger.
Επίσης σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία την οποία θα πρέπει να εγκρίνουν οι κυβερνήσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας, η Gazprom είναι έτοιμη να παράσχει στο Κίεβο τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου τους επόμενους έξι μήνες έναντι του ανάλογου τιμήματος, δήλωσε ο Günther Oettinger στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Βερολίνο έπειτα από την τριμερή συνάντηση.
Σημειώνεται ότι μια νέα συνάντηση είναι προγραμματισμένη για το τέλος της επόμενης εβδομάδας στη γερμανική πρωτεύουσα για να οριστικοποιηθεί η συμφωνία, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Η τιμή που συζητήθηκε ήταν 385 δολάρια ανά χίλια κυβικά μέτρα, ενώ ο Oettinger διευκρίνισε ότι το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει στη Gazprom 2 δισεκατομμύρια δολάρια ως το τέλος του Οκτωβρίου και ακόμη 1,1 δισεκατομμύριο δολάρια ως το τέλος του έτους, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να δίνει εγγυήσεις.
Ο Oettinger σχολίασε ότι υπάρχουν «πολύ μεγάλες πιθανότητες» οι δύο πλευρές να δεχθούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία.
Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε ότι η συμφωνία αυτή ενδέχεται να είναι η βάση μιας λύσης για τον χειμώνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης