Οι πικρές αλήθειες για την Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ ή θα αποδεχθεί ότι έχασε ή θα παγώσει την ΑΜΚ έως 6 μήνες και θα υποστεί τις συνέπειες

Οι πικρές αλήθειες για την Attica bank – Το ΤΣΜΕΔΕ ή θα αποδεχθεί ότι έχασε ή θα παγώσει την ΑΜΚ έως 6 μήνες και θα υποστεί τις συνέπειες
Η σημερινή 30/9 Γενική Συνέλευση της Attica bank θα αναβληθεί ελλείψει απαρτίας....
(upd)Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα αποδεικνύεται η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των 434 εκατ ευρώ της Attica bank.
H σημερινή γενική συνέλευση αναβλήθηκε ελλείψει απαρτίας στην Attica bank και οι οριστικές αποφάσεις για την ΑΜΚ θα παρθούν στις 13 Οκτωβρίου στην α΄ επαναληπτική γενική συνέλευση.
Τα δεδομένα αρχίζουν και αποσαφηνίζονται πλέον με καθαρό τρόπο.
Όμως θα πρέπει να ειπωθούν ορισμένες αλήθειες, για την Attica bank που πρέπει να παραμείνει αυτόνομη, διασφαλίζοντας και τις θέσεις εργασίας.
Ποιες είναι οι αλήθειες;
1)Το ΤΣΜΕΔΕ επένδυσε 430 εκατ ευρώ σωρευτικά και η αξία αυτών των 430 εκατ είναι 39 εκατ ευρώ δηλαδή καταστροφή.
Το Ταμείο των Μηχανικών απέτυχε στην Attica bank.
Είναι σκληρή η φράση απέτυχε αλλά το ΤΣΜΕΔΕ έχει χάσει το 90% της επένδυσης του αυτή είναι η αλήθεια.
2)Οι συνδικαλιστές του ΤΕΕ, μετά τις αναφορές Τσίπρα του ΣΥΡΙΖΑ ότι η Attica bank μαζί με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και ορισμένες συνεταιριστικές τράπεζες θα μπορούσαν να ενωθούν δημιουργώντας μια αναπτυξιακή τράπεζα, ξεκίνησαν να αριστερίζουν και ποντάρουν σε αυτή την λύση.
3)ΥΠΟΙΚ και ΤτΕ και κυρίως η DGCom η Ευρωπαική Επιτροπή Ανταγωνισμού δεν συζητούν το ΤΣΜΕΔΕ να κρατήσει το 51% αλλά ζητούν μείωση ποσοστού.
Ούτε καν εξετάζεται μονομερώς να αυξήσει το ποσοστό του το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank δηλαδή πάνω από το 51% που ήδη ελέγχει.
Η DGCom θα απορρίψει ενδεχόμενο το ΤΣΜΕΔΕ να καλύψει τα 221 εκατ της ΑΜΚ και έτσι να κερδίσει χρόνο άπαξ και η Attica bank διαθέτει κεφάλαια και κεφαλαιακή επάρκεια.
4)Οι 20.000 ιδιώτες μέτοχοι έχουν χάσει τις επενδύσεις τους.
Έχουν καταστραφεί και οι ευθύνες βαραίνουν περισσότερο το ΤΣΜΕΔΕ, που άφησε να εξελιχθούν τα πράγματα χωρίς ουσιαστικές πρωτοβουλίες. 
Χρεριάστηκε να φθάσει την έσχατη στιγμή για να λάβει πρωτοβουλίες το ΤΣΜΕΔΕ.

Τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα;

Η Attica bank λόγω των κεφαλαίων που διαθέτει δεν κινδυνεύει με good και bad bank.
Επίσης παρά τα σενάρια που παρουσιάζονται το ΤΧΣ δύσκολα θα επένδυε σε αυτή την φάση κεφάλαια γιατί η Attica bank δεν έχει κριθεί συστημική τράπεζα.
Οι λύσεις για να επιβιώσει η Attica bank το bail in γιατί αυτός είναι ο δυνητικός κίνδυνος είναι δύο
Α)Το ΤΣΜΕΔΕ θα πρέπει να αποδεχθεί ότι έχασε.
Επένδυσε πολλά λεφτά των ασφαλισμένων και έχασε.
Θα πρέπει να δώσει το δικαίωμα στον στρατηγικό επενδυτή να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της Attica bank δηλαδή ποσοστό 51% και την διοίκηση.
Κατά την άποψη μας το ΤΣΜΕΔΕ ζητάει να κατέχει 33% κατ΄ ελάχιστο αλλά θα μπορούσε να κατέχει και μικρότερο ποσοστό.
Β)Με βάση τον νόμο η Attica bank μπορεί να παρατείνει την αύξηση κεφαλαίου έως 6 μήνες ή έως 8 μήνες υπό όρους.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα κέρδιζε χρόνο.
Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η μετοχή θα κατέρρεε.
Για την Attica bank η αύξηση κεφαλαίου των 434 εκατ είναι εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα.
Είναι εμπρός γκρεμός γιατί αν δεχθεί την πρόταση του στρατηγικού επενδυτή…η τράπεζα θα πουληθεί τσάμπα στον ξένο επενδυτή (θέλουν να αγοράσουν τσάμπα την Attica bank το Apollo και το Wilbur Ross επισημαίναμε πριν εβδομάδες στο www.bankingnews.gr) άρα η τιμή της ΑΜΚ θα είναι στα τάρταρα.
Είναι πίσω ρέμα γιατί αν αποφασίσει να ακολουθήσει την διαδικασία της 6μηνης παράτασης που δικαιούται πάλι η μετοχή θα καταρρεύσει καθώς οι αγορές θα αντιδράσουν αρνητικά.

Η άποψη του www.bankingnews.gr

Επειδή κατανοούμε την αγωνία όλων και επειδή τασσόμαστε υπέρ της ανεξάρτητης πορείας της Attica bank, μόνο μια λύση υπάρχει, να δεχθεί το ΤΣΜΕΔΕ ότι έχασε και να παραχωρήσει την Attica bank στον στρατηγικό επενδυτή.
Είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλίσει ότι κάποια στιγμή στο μέλλον θα ανακτήσει μέρος της επένδυσης που έχει πραγματοποιήσει στην Attica bank.

www.bankingnews.gr

Πρώτη ενημέρωση 23:21 29 Σεπτεμβρίου 2014

Πέτρος Λεωτσάκος

BREAKING NEWS