Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Καθυστερεί τις διαδικασίες το Κίεβο

Αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση ΕΕ - Ρωσίας - Ουκρανίας για το φυσικό αέριο - Καθυστερεί τις διαδικασίες το Κίεβο
«Δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση ως το Σαββατοκύριακο»
Αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήταν προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες για να διευθετηθεί το θέμα της παροχής φυσικού αερίου από τη Μόσχα στο Κίεβο, δήλωσε ευρωπαϊκή πηγή.
«Δεν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση ως το Σαββατοκύριακο», τόνισε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε διευκρινίσει ότι ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας, Yuri Prodan αναμενόταν να φτάσει στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη.
Ο κ. Prodan θα συναντηθεί με τον Ευρωπαίο επίτροπο Ενέργειας G. Oettinger «για να προετοιμάσει την επόμενη τριμερή συνάντηση με τη Ρωσία, ο χρόνος και ο τόπος της οποίας δεν έχουν ακόμη καθοριστεί», διευκρίνισε η Επιτροπή.
Η άφιξη του κ. Prodan στις Βρυξέλλες για τη διάσκεψη με θέμα τις υποδομές φυσικού αερίου στην Ουκρανία θεωρούνταν μια ευκαιρία για να πραγματοποιηθεί η τριμερής συνάντηση.
Όμως η Ουκρανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να συμφωνήσει στην πρόταση που συζητήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης συνάντησης στις 26 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, σημείωσε η ευρωπαϊκή πηγή.
«Δεν θα έχει κανένα νόημα να έρθει ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Al. Novak στις Βρυξέλλες. Στόχος της επόμενης τριμερούς συνάντησης είναι να καταλήξουμε σε μια συμφωνία, όχι να διαπραγματευτούμε», εξήγησε.
Βάσει της πρότασης που υποβλήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου, το Κίεβο θα πρέπει να πληρώσει 3,1 δισεκατομμύρια δολάρια στη Gazprom, ένα μέρος των οφειλομένων του δηλαδή, από τα οποία τα 2 δισεκατομμύρια ως το τέλος Οκτωβρίου.
Από την πλευρά της η Gazprom δεσμεύεται να αρχίσει και πάλι τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ουκρανία με κατώτατη παράδοση τα 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα και τιμή 385 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
«Το σχέδιο αυτό αναμένεται να επιτρέψει στην Ουκρανία και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τη διέλευση αερίου από την Ουκρανία να μην αντιμετωπίσουν ελλείψεις στη διάρκεια των έξι επόμενων μηνών», σύμφωνα με τον κ. Oettinger, ο οποίος ελπίζει να υπάρξει τελική συμφωνία πριν τη λήξη της θητείας του την 1η Νοεμβρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης