Τελευταία Νέα
Υγεία & Χρηστικά Νέα

Nomura: Αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με κατ’ αρχήν συμμετοχή των τραπεζών, των Ταμείων και της ΕΚΤ

Nomura: Αναδιάταξη του ελληνικού χρέους με κατ’ αρχήν συμμετοχή των τραπεζών, των Ταμείων και της ΕΚΤ
Ακόμη και αν αποφασιστεί νέο δάνειο στην Ελλάδα, η συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών σε ενδεχόμενη αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θεωρείται πιθανή, αναφέρει η Nomura σε 5σέλιδη ανάλυση της με τίτλο «Pressuring Greece» (πιέζοντας την Ελλάδα), στην οποία και αναφέρει το τι εξελίξεις υπάρχουν το τελευταίο διάστημα για τη χώρα.
Για τους αναλυτές της Nomura υπάρχουν ερωτήματα για το ποιοι θα είναι οι πιστωτές που θα απευθύνει πρώτα αίτημα για συμμετοχή στην αναδιάταξη η Ελλάδα. Σύμφωνα δε με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι πρώτοι υποψήφιοι είναι τα ελληνικά ασφαλιστικά Ταμεία (28 δις. ευρώ ομόλογα, τέλος του 2010), οι εγχώριες τράπεζες (45,6 δις. ευρώ ομόλογα και 13,1 δις. ευρώ σε χορηγήσεις), μερικές κρατικές τράπεζες στη Βόρεια Ευρώπη και πιθανόν η ΕΚΤ (περίπου 50 δις. ευρώ μέσω των έκτακτων προγραμμάτων στήριξης ομολόγων).
Η Nomura θεωρεί επί της παρούσης ότι συμμετοχή άλλων ξένων τραπεζών στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους φαίνεται απίθανη, ενώ η διαδικασία μείωσης της έκθεσης τους στα ομόλογα της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της BIS το δ’ 3μηνο του 2010 η έκθεση των ξένων τραπεζών ανέρχεται στα 40 δις. ευρώ αό 81 δις. ευρώ το γ’ 3μηνο του 2009.
Αναφορικά με τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή του προϋπολογισμού από το πρώτο τετράμηνο του έτους, η Nomura θεωρεί ότι, δεδομένου του ότι το κόστος κάλυψης των στόχων πλέον απαιτεί επιπλέον μέτρα 6 δις. ευρώ (από 3 δις. ευρώ προηγουμένως), θα ακολουθηθεί ένα πιο ευέλικτο πρόγραμμα προσαρμογής, σε συνεννόηση με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Παράλληλα, η Nomura επισημαίνει ότι και στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων ενδεχομένως να αναλάβει η Τρόικα τη διαχείριση του, ώστε να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη αξιοπιστία στην εφαρμογή του προγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης