Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

BBVA: Έρχονται εκρηκτικοί μήνες στις αγορές - Φόβοι για ΕΚΤ, Fed και γεωπολιτικό ρίσκο

BBVA: Έρχονται εκρηκτικοί μήνες στις αγορές - Φόβοι για ΕΚΤ, Fed και γεωπολιτικό ρίσκο
Πέραν της ουκρανικής κρίσης και της επέλασης του Ισλαμικού Κράτους, προβληματισμός από την επιδημία του ιού ebola και τις αναταραχές στην Κίνα
Έπειτα από ένα σχετικά ήρεμο καλοκαίρι, τα πρώτα στοιχεία για τον Οκτώβριο δείχνουν ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι αρκετά «θυελλώδεις», καθώς είναι έντονη η αβεβαιότητα παγκοσμίως τόσο σε σχέση με τις προοπτικές της παγκόσμιας νομισματικής πολιτικής όσο και σε γεωπολιτικό επίπεδο, επισημαίνει σε νέα έκθεσή της η ισπανική τράπεζα BBVA.
Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, είναι πολύ λίγες οι... καινοτομίες.
Η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα, Fed και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αντιμέτωπες με διαφορετικές καταστάσεις και κατ' επέκταση είναι άλλες οι προσδοκίες τους σε σχέση με τα επόμενα βήματα νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσουν.
Ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού κινούνται προς την πολιτική της ποσοτικής σύσφιγξης, στην Ευρώπη συζητούν σχετικά με τη νέα στρατηγική που θα ακολουθηθεί στην κατεύθυνση της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτή όμως η διαφορά στη νομισματική πολιτική μεταφράζεται σε μεγάλες δόσεις μεταβλητότητας.
Γι' αυτούς που ακολουθούν τις αναδυόμενες χώρες, δίνεται πάντα μεγαλύτερη προσοχή στη νομισματική πολιτική της FED, η οποία είναι παραδοσιακά αυτή που σηματοδοτεί τις εισροές ή εκροές κεφαλαίου και όπως πάντα, με ιδιαίτερη προσοχή στις χώρες εκείνες με μεγάλο βαθμό οικονομικής διείσδυσης, ήτοι εκείνες με ιδιαίτερο βάρος στους μεγάλους διεθνείς δείκτες των αναδυόμενων.
Όσον αφορά τη γεωπολιτική αστάθεια, έχει εξελιχθεί με διαφορετικό τρόπο, ταχύτητα και ένταση και σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές.
Χωρίς αμφιβολία, έχουν ξεσπάσει πάρα πολλά μέτωπα για να μην επηρεάσουν τουλάχιστον την εμπιστοσύνη των οικονομικών παραγόντων.
Προς το παρόν, σε δύο εκ των μετώπων αυτών έχει επικεντρωθεί η προσοχή των αγορών: στην εμπόλεμη σύγκρουση Ουκρανίας και Ρωσίας στην Ευρώπη και στην επέλαση του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή.
Όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ήδη κοντεύει να συμπληρωθεί ένας χρόνος από τότε που ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις και που είχαν ως κατάληξη, έπειτα από σειρά άλλων συμβάντων (π.χ. προκήρυξη εκλογων, απόσχιση της Κριμαίας), την εμπόλεμη σύγκρουση.
Από την πλευρά τους, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ τάσσονταν υπέρ μιας στρατηγικής μη στρατιωτικής ως μηχανισμού επίλυσης της κρίσης, με αποτέλεσμα την επιβολή σειράς οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία.
Σε κάθε περίπτωση, παρά την αποτυχία της ευρωπαϊκής στρατηγικής, ο αντίκτυπος των κυρώσεων στη ρωσική οικονομία είναι ήδη εμφανής.
Οι εκτιμήσεις για τη ρωσική οικονομία είναι ότι θα παραμείνει στάσιμη το 2014, όταν στις αρχές του τρέχοντος έτους εκτιμόταν ανάπτυξή της μεταξύ 2,5% -3,5%.
Επιπλέον, και ξεπερνώντας τις παραδοσιακές διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., ο δεύτερος γύρος των κυρώσεων ήταν περισσότερος σκληρός του αναμενόμενου, θέτοντας σε κίνδυνο όχι μόνο το άμεσο μέλλον της οικονομίας, αλλά και την ικανότητα των Ρώσων να αυξήσουν τις εξαγωγές τους.
Τέλος, όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο από τις δημοσκοπήσεις σχετικά με την ικανοποίηση των Ρώσων όσον αφορά τις φήμες ότι θα τεθούν υπό επανεξέταση αυτή την εβδομάδα πιθανοί ελέγχοι κεφαλαίου.
Στη Μέση Ανατολή, οι συμπλοκές έχουν επιδεινωθεί ραγδαίως.
Μέσα σε έξι μήνες, τα εδάφη που κατέλαβαν οι δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους αυξάνονταν συνεχώς και οι κίνδυνοι ασφαλώς ήταν μεγαλύτεροι.
Η διεθνείς συμμαχία έχει καταφέρει να βάλει φρένο στην επέλαση του Ισλαμικού Κράτους, αν και η αβεβαιότητα παραμένει αυξημένη.
Οι παραδοσιακές εντάσεις δεν έχουν επηρεάσει προς το παρόν την τιμή του πετρελαίου.
Πέραν των παραπάνω, δύο ακόμη «μέτωπα» προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία σχετικά με τις εν δυνάμει συνέπειες τους:
• Η επιδημία του θανατηφόρου ιού Ebola, ο οικονομικός αντίκτυπος του οποίου θα είναι καταστροφικός για τις χώρες που επηρεάζει (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία), όπως έχει προειδοποιήσει ήδη η Παγκόσμια Τράπεζα, αν και η αύξηση της διεθνούς βοήθειας προσφάτως μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό της επιδημίας.
• Τέλος, οι πρόσφατες κοινωνικές εντάσεις στο Χονγκ Κονγκ. Αν και ξεκίνησαν εδώ και μερικούς μήνες, εντάθηκαν μετά το καλοκαίρι.
Προς το παρόν, είναι επικεντρωμένες στην πόλη αυτή, όμως ενέχει ο κίνδυνος, αν και μικρός προς το παρόν, να εξαπλωθούν και σε άλλες πόλεις της Κίνας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης