Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στα 2/3 της τιμής οι πλειστηριασμοί ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές - Συμβιβασμός από την τρόικα που ξανάρχεται Νοέμβριο

Στα 2/3 της τιμής οι πλειστηριασμοί ακινήτων για ληξιπρόθεσμες οφειλές - Συμβιβασμός από την τρόικα που ξανάρχεται Νοέμβριο
H τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που θα οδηγούσε σε ξεπούλημα...
Στα 2/3 της αντικειμενικής τιμής θα γίνονται οι πλειστηριασμοί των ακινήτων που έχει κατασχέσει η εφορία έναντι οφειλών προς το δημόσιο.
Σε αυτό συμφώνησαν κυβέρνηση και τρόικα με τις δύο πλευρές να ανανεώνουν για το Νοέμβριο το επόμενο ραντεβού τους μετά τα στρες τεστ των τραπεζών.
Στο σημερινό τελευταίο ραντεβού του Οκτώβρη, παρόντες στο υπουργείο Οικονομικών ήταν πέραν του Γκίκα Χαρδούβελη, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης, οι σύμβουλοι του Πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης και οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Πρωτόπαπας και Κυριάκος Πιερρακάκης.
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήριζε την συνεργασία «εποικοδομητική» αναδεικνύοντας τη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς ακινήτων όπου η τρόικα επέμενε για τιμή εκκίνησης στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας, κάτι που στις σημερινές συνθήκες της αγοράς ακινήτων θα οδηγούσε σε ξεπούλημα.
Η διαδικασία που συμφωνήθηκε προβλέπει πρώτη τιμή στα 2/3 της αντικειμενικής , στη συνέχεια υπό προϋποθέσεις η τιμή μπορεί να υποχωρεί στο μισό ( αναμένονται διευκρινίσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης) και στη συνέχεια, αναλαμβάνει η Δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος , το μεγάλο πρόβλημα σήμερα στην αγορά ακινήτων μετά την κάθετη πτώση είναι πως δεν υπάρχουν τιμές αγοράς, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στις προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών για την εναρμόνιση αγοραίων και αντικειμενικών αξιών. Στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί ειδική επιτροπή προκειμένου να δημιουργήσει βάση δεδομένων με τις τιμές αγοράς έως το 2016.
Στη διάρκεια των συναντήσεων η τρόικα κατέστησε σαφές ότι θα ήθελε να υπάρξει μια ενιαία αντιμετώπιση, με ρύθμιση πακέτο, τόσο για τα κόκκινα δάνεια επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων όσο και για τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορία.Η θέση της κυβέρνησης ήταν ότι πρέπει να δοθούν άμεσα κάποιες λύσεις –ανάσα.
Τελικά, σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, η τρόικα επέδειξε δεκτική στάση στο να υπάρξει two step process, οι αλλαγές δηλαδή να υλοποιηθούν σε δύο φάσεις. Σε αυτό το σενάριο, πιθανότερο φαίνεται να κατατεθεί άμεσα στη Βουλή η ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμα χρέη σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες και να ακολουθήσει η παρέμβαση για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων. Οι ακριβείς χρόνοι δεν ξεκαθαρίζονται.
Στο μέτωπο του προϋπολογισμού, φαίνεται πως υπάρχουν αρκετά να κλείσουν με το τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2015. Αρχικά καταγράφεται ικανοποίηση της τρόικας για το γεγονός ότι ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα μπήκε στο 2,9%, μια ανάσα από το 3% που προέβλεπε το Μνημόνιο , ενώ ενδιαφέρον έχει το στοιχείο ότι η τρόικα δεν ανέφερε κανένα νούμερο αναφορικά με δημοσιονομικό κενό για το 2015. Το προσχέδιο του προϋπολογισμό υπήρξε πρόβλεψη για κενό 200 εκατ. ευρώ.
«Τα τεχνικά κλιμάκια ψάχνουν τα νούμερα μέχρι να κλείσει ο προϋπολογισμός για να έχουμε το τελικό ΟΚ» ανάφερε το συγκεκριμένο στέλεχος.
Τέλος σε ερώτηση αναφορικά με τη δυνατότητα της χώρας να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες από τις αγορές η δήλωση κορυφαίου στελέχους έχει και πολιτική διάσταση « Η αγορά είναι μεγάλη, φτάνει να την πείσεις ότι είσαι αξιόπιστος και δεν γυρνάς πίσω στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Στο θέμα της εξόδου από το Μνημόνιο τέλος έχει ενδιαφέρον η τοποθέτηση ότι «είμαστε σε συζητήσεις αλλά όχι με την τρόικα εδώ. Η έξοδος από το Μνημόνιο μπαίνει από την ίδια τη ζωή, υπό την έννοια ότι στο τέλος του χρόνου τελειώνουν τα χρήματα από την ευρωζώνη».

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης