Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Νίκη της βιομηχανίας και του Μυτιληναίου η θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Αλουμίνιον

Νίκη της βιομηχανίας και του Μυτιληναίου η θετική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Αλουμίνιον
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ακυρώνει την απόφαση του 2011, απορρίπτοντας τα περί κρατικών ενισχύσεων για την Αλουμίνιον Ελλάδος
(upd)Νίκη της ελληνικής βιομηχανίας και του Ομίλου Μυτιληναίου αποδείχθηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Αλουμίνιον Ελλάδος, θυγατρική του Ομίλου και αντίστοιχα ήττα της ΔΕΗ.
Με δεδομένο ότι ο Όμιλος Μυτιληναίου είχε προκαταβάλλει 21,3 εκατ. ευρώ (17,4 εκατ. κεφάλαιο και τόκοι), το ποσό αυτό θα επιστραφεί στην Αλουμίνιον Ελλάδος, ως έκτακτο έσοδο από αντιστροφή πρόβλεψης.
Εξέλιξη που αναμένεται να επηρεάσει θετικά την κερδοφορία, αλλά και την αποτίμηση συνολικά του Ομίλου Μυτιληναίος.

Τι ανέφερε νωρίτερα το www.bankingnews.gr
Δικαιώθηκε τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Αλουμίνιον Ελλάδος, προσβάλλοντας την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης περί κρατικής ενίσχυσης, στη βάση των τιμολογίων που είχαν συμφωνηθεί με τη ΔΕΗ.
Η απόφαση του ΕΔ καταρρίπτει τους ισχυρισμούς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία είχε υποστηρίξει ότι υπήρξε κρατική ενίσχυση με τη μορφή των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ προς την Αλουμίνιον Ελλάδος.
Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το ΕΔ ακυρώνει την απόφαση της  Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού του 2011, απορρίπτοντας τα περί κρατικών ενισχύσεων.
Nα σημειωθεί ότι η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Com) απέρριψε την προσφυγή της ΔΕΗ κατά της απόφασης της διαιτησίας, η οποία είχε ορίσει ότι η ΔΕΗ πρέπει να πωλεί στο Αλουμίνιο της Ελλάδος ηλεκτρικό ρεύμα προς 40,7 ευρώ τη μεγαβατώρα.
Η απόφαση ελήφθη τον Οκτώβριο του 2013 και η ΔΕΗ προσέφυγε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή 2 μήνες μετά υποστηρίζοντας ότι η παραπάνω απόφαση συνιστά κρατική ενίσχυση αφού υποχρεώνει τη ΔΕΗ να πωλεί ρεύμα σε τιμές κάτω του κόστους.
H Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού απέρριψε την προσφυγή κρίνοντας ως αβάσιμη την καταγγελία της ΔΕΗ, καθώς κατέληξε πως με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία δεν προκύπτει από πουθενά ότι η τιμή στην οποία κατέληξε η διαιτησία, υποκρύπτει κρατική επιδότηση.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η απόφαση του ΕΔ κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η τιμή της παρεχομένης ενέργειας από την ΔΕΗ, απασχολεί την δραστηριότητα μέχρι σήμερα σαν το υπ αριθμόν ένα ζήτημα, γιατί το ρεύμα επηρεάζει το 40% του κόστους παραγωγής αλουμινίου.

Η απάντηση της Μυτιληναίος στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Δεκτή έκανε την προσφυγή της Αλουμίνιον της Ελλάδος το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, με απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα, ακύρωσε την από 13.07.2011 απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την οποία είχε κριθεί ως κρατική ενίσχυση η τιμολόγηση ρεύματος από τη ΔΕΗ προς την ΑτΕ κατά την περίοδο Ιανουαρίου 2007 – Μαρτίου 2008. Την σχετική προσφυγή είχε κάνει η ΔΕΗ.
Σε συνέχεια της απόφασης του Γενικού Δικαστηρίου, το καταβληθέν από την ΑτΕ στη ΔΕΗ ποσό των €17,4 εκ. πλέον τόκων, σύνολο €21,3 εκ., θα επιστραφεί στην ΑτΕ και θα υπολογιστεί ανάλογα στις οικονομικές καταστάσεις και τα αποτελέσματα του Ομίλου.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, ώρα 11:51)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης